F1: az FIA döntött Sainz ausztráliai büntetéséről – hivatalos

Vágólapra másolva!
2023.04.18. 14:32
null
Sainz pont nélkül maradt Ausztráliában (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elutasította a Ferrari Carlos Sainz Jr. Ausztrál Nagydíjon kapott büntetése kapcsán benyújtott felülvizsgálati kérelmét, miután a csapat nem tudott új és releváns bizonyítékokat felmutatni a keddi meghallgatáson.

 

 

37. AUSZTRÁL NAGYDÍJ
MÁRCIUS 31., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:18.790
2. szabadedzés: 1. Alonso 1:18.887
ÁPRILIS 1., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:17.565
Időmérő: 1. Verstappen 1:16.732
ÁPRILIS 2., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Alonso
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Április 30., 13.00Azeri Nagydíj, Baki
Május 7., 21.30Miami Nagydíj, Miami
Május 21., 15.00
Emilia-romagnai Nagydíj, Imola

Mint ismert, a Ferrari felülvizsgálati kérelmet nyújtott be Carlos Sainz Jr. Ausztráliában kapott büntetésével kapcsolatban. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) kedd reggel online hallgatta meg a versenyzőt és a maranellói csapat képviselőit, s arra a döntésre jutott, hogy a Scuderia nem tudott olyan új és releváns bizonyítékot felmutatni, amely nem állt rendelkezésre az ítélet meghozatalakor, így visszautasította a kérelmet.

Az olasz istálló Sainz második újraindítást követő telemetriai adataira, a spanyol versenyző, illetve néhány pilótatárs, köztük a kiforgatott Fernando Alonso nyilatkozatára alapozott, ám a szövetség megítélése szerint egyik sem volt elegendő ahhoz, hogy újranyissa az ügyet. A hivatalos határozat szerint az FIA a döntés meghozatalakor is hozzáfért jelentős mennyiségű telemetriai adathoz, és azt az érvelést sem találta helytállónak, hogy a versenyző a hideg gumik miatt nem tudta elkerülni az ütközést, hiszen valamennyi vetélytársa számára ugyanolyanok voltak a körülmények, és annak tudatában kellett felmérniük, mennyi kockázatot vállalnak.

Emellett a szövetség úgy véli, hogy az ítélet meghozásához nem szükséges Sainz vagy bármely olyan versenyző meghallgatása sem, aki teljes mértékben felelőssé tehető az adott incidensben, és arra bátorítja a sportfelügyelőket, hogy az ehhez hasonló egyértelmű helyzetekben, amikor időbüntetés a szankció, minél hamarabb döntsenek.

A kérelem elutasítása értelmében nem változik az Ausztrál Nagydíj versenyének végeredménye.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik