F1: pontosították a rádiós korlátozás részleteit

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.11. 17:31
Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója a német Auto Motor und Sportnak adott interjújában elmondta, mire vonatkozik a csapat és a pilóta közötti rádióforgalom korlátozására vonatkozó új szabályértelmezés.

Az FIA csütörtökön közölte a csapatokkal, hogy a jövő heti Szingapúri Nagydíjtólbüntetik azt, aki megszegi az F1-es sportszabályzat 20.1-es pontját, azaz a csapat rádión keresztül segíti a pilótát autója vezetésében.

Whiting olyan nem ismert részleteket közölt a német szaklappal, hogy a tiltás a teljes versenyhétvégére érvényes, azaz az edzéseken sem hangozhatnak el szabálytalan utasítások. Minden versenyző összes rádióbeszélgetését rögzítik, és visszahallgatják.

Ami a tilalmat illeti, büntethető lesz a gumik és a fékek állapotáról szóló információ megosztása, az üzemanyag mennyiségének taglalása, a motorbeállítások kapcsolása, az elektromotor átállítása, az üzemanyag-keverék módosítása, a differenciál beállítása. A gumikról, az üzemanyagról és a fékekről a versenyző a kijelzőjén eleve kap információt.

Tilos még a felvezető körben a rajtról beszélgetni, a váltó és a rajtprogram állításáról, a kerekek kipörgetésének folyamatáról.

Hogy mit lehet? A forgalomról, a boxkiállás időzítéséről és a csapatutasításokról lehet tájékoztatni a versenyzőt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik