Vettel helyett Alonso, Schumi helyett Kimi, Hamilton helyett Massa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.10. 20:12
null
Michael Schumacher (jobbra) és Kimi Räikkönen ütközete más eredménnyel ért volna véget 2003-ban, ha duplán számolják <br />a szuzukai eredményeket (Fotó: Action Images, archív)
A 2002-es idény óta harmadszor változtatják meg a Formula–1 pontszámítási rendszerét, így ismét eljött az idő arra, hogy végigtekintsünk az F1 történelmén: mi lett volna, ha a 2014-es, dupla pontot érő idényzárós rendszerben rendezik meg az eddigi sorozatokat. Tíz esetben módosult volna a világbajnok kiléte. Stirling Moss nulla helyett kétszeres világbajnok lenne, míg Jochen Rindtet megfosztották volna posztumusz vb-címétől. Az elmúlt tíz évben Kimi Räikkönen, Felipe Massa és Fernando Alonso nyert volna vb-t Michael Schumacher, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel kárára.

 

1953: Alberto Ascari helyett Juan Manuel Fangio

Nyolc pont járt a győzelemért és egy a leggyorsabb körért. A szezont uraló Alberto Ascari a mínuszolásai miatt egy győzelmet is elveszített az összetettben öt diadalából, míg Juan Manuel Fangio egy versenyt sem nyert meg az idényzáróig, amelyet 14 pontos hátrányban, matematikai esély nélkül várt. A monzai idényzárón azonban Fangio megszerezte egyetlen győzelmét és a leggyorsabb kört, Ascarit pedig kilökték, és kiesett. Ha dupla pontok vannak, az argentin (egy mínuszolással) hat és fél pontos hátrány helyett 2.5 pontos előnnyel zárt volna.

1956: Juan Manuel Fangio helyett Stirling Moss

Moss megnyerte az idényzárót, de a mögötte Peter Collins legendás gesztusának köszönhetően másodikként célba érő Fangio megtartotta első helyét. Ha dupla pontok vannak, Moss diadala vb-címet ér.

1958: Mike Hawthorn helyett Stirling Moss

Hawthorn az idényzárón abban a tudatban kísérte a célvonalig Mosst, hogy egypontos előnnyel ezzel is világbajnok lett. Ám ha dupla pontokat kaptak volna, talán a Ferrari pilótája lelkesebben támadja Marokkóban a Vanwall versenyzőjét.

1970: Jochen Rindt helyett Jacky Ickx

Az Olasz Nagydíj időmérőjén elszenvedett halálos balesete ellenére már az idényzáró előtt posztumusz világbajnokká váló Rindt duplapontos idényzáró esetén nem tartozna a bajnokok közé, mert belga riválisa a Ferrarival plusz kilenc ponttal, azaz négyegységnyi előnnyel végzett volna.

1979: Jody Scheckter helyett Gilles Villeneuve

Villeneuve a csapat utasításainak megfelelően, a következő idény kedvezményezettségére számítva átadta a monzai futamgyőzelmet csapattársának, aki ezzel világbajnok lett. Villeneuve megnyerte az idényzárót Amerikában, ahol dupla pontokkal a vb-címet is elhappolta volna.

1981: Nelson Piquet helyett Alan Jones

A világbajnoki címvédő Jones nem szólhatott bele a vb-csatába Las Vegasban, de ha dupla pontokat osztottak volna a szállodai parkolóban kialakított pályán, bizony elorozta volna a vb-címet az ötödik helyen célba csorgó Piquet elől. A brazil csak a másik Williamsszel a 7. helyen célba érő Carlos Reutemannra figyelt, de ki is merült a nagy melegben, kétséges, hogy Jones ellen tudott volna tenni valamit – ebben az esetben a harmadik helyre lett volna szüksége.

1984: Niki Lauda helyett Alain Prost

Lauda fél ponttal verte meg Prostot 1984-ben úgy, hogy a portugáliai idényzárón a második helyen kísérte célba a franciát. Említhetnénk, hogy Hawthornhoz hasonlóan ő is jobban nyomhatta volna, ha a dupla pontok miatt nyernie kellett volna, de a motorja így is alig bírta végig.

2003: Michael Schumacher helyett Kimi Räikkönen

A finnek a 10-8-6-5-4-3-2-1-es rendszerben győznie kellett a vb-címhez Szuzukában, úgy, hogy Schumacher nem szerez pontot – végül második lett, Schumi pedig végig szenvedve nyolcadik, így a német kétpontos előnnyel nyert. Ám dupla pontok esetében a finn 16 pontot szerzett volna, a német csak kettőt, így Räikkönen ötpontos előnnyel második mclarenes szezonjában világbajnok lett volna.

2008: Lewis Hamilton helyett Felipe Massa

Csak fél percig érezhette magát világbajnoknak a Ferrari brazilja, de az utolsó előtti kanyarban Hamilton megelőzte az esőben a száraz pályás gumijain szenvedő Timo Glockot, és elcsípte a vb-címhez szükséges 5. helyet. Talán nem kell ecsetelni, hogy Massa győzelmével szemben ez nem lett volna elég kétszeres szorzójú pontokkal.

2012: Sebastian Vettel helyett Fernando Alonso

Vettel az első körös megpördülése után feljött a hatodik helyre, de a Red Bull vezetői is elmondták, ha nem esős, hűvös idő lett volna, hanem forróság, a megsérült autónak esélye sem lett volna arra, hogy végigbírja. Így viszont Vettel lett a bajnok a második helyen célba érő Alonso előtt. Ám dupla pontokkal a spanyol szerezte volna meg a harmadik vb-címét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik