F1: a Mercedes nem hagyja, hogy emeljék a súlyhatárt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.03. 16:58
Csupán a Mercedesen múlik, hogy megemelik-e a 2014-es Formula–1-es autók minimális tömegét – tudta meg az autosport.com, amely szerint a többi csapat belement abba, hogy a négykerekűek minimális tömegét – pilótával együtt – 690-ről 700 kilogrammra emeljék. Csakhogy ahhoz, hogy ilyen későn szabályt változtassanak, mindegyik istálló beleegyezése szükséges, és a Mercedes egyelőre kitart elhatározása mellett.

A szabálymódosítás azért lenne fontos, mert az autók tömege az egyensúlyozást szabályozó pluszsúlyok nélkül is eléri a 690 kilogrammot, ami azt jelenti, hogy az átlagnál magasabb és nehezebb pilóták hátrányba kerülnek.

Adrian Newey, a Red Bull technikai igazgatója például elmondta, hogy az F1 szellemiségével ütközik, hogy nem egyenlő alapokról indulnak bizonyos pilóták. A Mark Webber helyére érkező Daniel Ricciardo számára például az a házi feladat a téli tesztek előtt, hogy az idény végi súlyához képest leadjon két kilogrammot. A helyzet viszont sokkal súlyosabb a nagyobb pilóták, mint Jenson Button vagy Nico Hülkenberg esetében.

„Ezen változtatni kellene. Egy kivételével az összes csapat így gondolja, de sajnos ez is kevés, teljes támogatás kell a módosításhoz” – mondta Newey, aki szerint az F1 eddig példás módon garantálta a könnyebb és a nehezebb pilóták esélyegyenlőségét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik