Vettel már vasárnap beállíthatja Schumi hetes rekordját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.31. 17:02
null
Sebastian Vettel zsinórban hetedik futamgyőzelmére tör a hét végén (Fotó: Reuters)
Sebastian Vettel sikereit képtelenség nem elismerni, amire legnagyobb kritikusai is rájöttek már, így Jacques Villeneuve, 1997 világbajnoka, aki még júliusban is hangoztatta, hogy Vettel nem elég jó. Az Abu-dzabi Nagydíjat már négyszeres világbajnokként várja a Red Bull pilótája, aki zsinórban aratott futamgyőzelmek tekintetében utolérheti az örökranglista élén Alberto Ascarit és Michael Schumachert.

Sebastian Vettel az Indiai Nagydíj után segített összepakolni csapatának, hogy mihamarabb elkezdődhessen a világbajnoki buli, hiszen azt követően hazasietett Svájcba, ahol két napot töltött barátnőjével, Hanna Praterrel, akit állítólag a közeljövőben elvesz feleségül. A négyszeres világbajnok ezután utazott Abu-Dzabiba, ahol állítólag szemernyit sem veszített motivációjából, folytatni akarja győzelmi sorozatát, amely jelenleg hat, egymást követő F1-es világbajnoki futamnál tart, és már csak eggyel marad el a Michael Schumacher és Alberto Ascari rekordjától.

Vettel, ugyan még csak 26 éves, már az egy szezonban elért pole pozíciók, dobogós helyezések és élen töltött körök tekintetében is csúcstartó (2011-ből), s a fiatalsági rekordjai mellé a hét végén a zsinórban megnyert futamok szempontjából is az élre törhet Ascari és Schumacher mellé. A hetedik világbajnoki címére azért még legalább három évet várnia kell, de ha így folytatja, addigra számos más rekordot is megdönt az F1-ben.

5. ABU-DZABI NAGYDÍJ
PÉNTEK
10.00–11.30: 1. szabadedzés
14.00–15.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
11.00–12.00: 3. szabadedzés
14.00–15.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
14.00: a verseny rajtja
Az időpontok magyar idő szerint értendők. Az NSO az összes edzésről, valamint a versenyről is élő tudósítással számol be.
GUMIK. A Pirelli tartja magát a korábbi idényekben választott abroncsaihoz, és ezúttal is a közepesen kemény és a lágy gumikat szállítja Abu-Dzabiba.
IDŐJÁRÁS. Zavartalan napsütésben készülhetnek a pilóták a délutáni, esti edzésekre és versenyekre, nap közben 35, este 26-29 fok várható mindhárom napon.
FIGYELMEZTETÉS A PILÓTÁKNAK. Az FIA csütörtökön arra figyelmeztette a versenyzőket, hogy szigorúbban ellenőrzik a pályaelhagyásokat, és aki a kanyarokban mind a négy kerekével lefut az útról, s időveszteség nélkül tovább halad, büntetésre számíthat.

A fiatal német sikersorozata a legkitartóbb kritikusait is meghajlásra kényszerítette. Az utolsók között hódolt be neki Jacques Villeneuve, aki még hónapokkal ezelőtt sem volt meggyőződve róla, hogy Vettel a sportág legnagyobbjai közé tartozik, júliusban kisgyereknek nevezte az akkor is már háromszoros világbajnokot.

„Vettel a tökéletes pilóta, aki a kis Sebből felnőtt férfivé érett, aki nem fél kimondani az igazságot – mondta Villeneuve a Sport Bildnek. – Az elmúlt években az volt az érzésem, hogy szétszórt volt, ám azóta összeszedte magát, nagyon jól együtt dolgozik a csapattal. Mindig is gyors volt, de már a személyisége is összetettebb, nagy bajnokká érett. Az önbizalma az egekben van, mégis két lábbal jár a földön. A csapattársával szembeni fölénye mutatja meg igazán, hogy nem elég a jó autó a diadalhoz, ő is kell hozzá.”

Vettel az Abu-dzabi Nagydíj csütörtöki FIA-sajtótájékoztatóján szót ejtett Kimi Räikkönenről, aki összekülönbözött csapatával, a Lotusszal az Indiai Nagydíjon. A finn a verseny hajrájában a kopott gumijain lelassult, utolérte őt Romain Grosjean, aki egy hosszú kanyarban ért mögé, és miközben megpróbálta megelőzni, összeért a két autó. Alan Permane vezető versenymérnök trágár hangon ordított a finnre, aki ugyanilyen stílusban szólt vissza, s az egész nyilvánosságra került. Räikkönen Indiából Svájcba utazott, s csak csütörtökön ment el Abu-Dzabiba, ahol kihagyta a sajtónapot – a pletykák szerint az is előfordulhat, hogy nem tölti ki az idény végéig szóló szerződését.

„Kimi az egyik legőszintébb ember, akit ismerek, vele bármikor bármiről el tudok beszélgetni. Nem tudom, miért más ez Romainnel” – mondta Vettel a mögötte ülő Romain Grosjeanra utalva, aki korábban azt mondta, alig beszélt Räikkönennel az elmúlt két idényben csapattársként.

Räikkönen a következő idényt már a Ferrarinál kezdi, de a Lotus még mindig nem találta meg az utódját. Az első számú jelölt Nico Hülkenberg (aki gyomorrontás miatt szintén kihagyta az emírségbeli sajtónapot) számára rossz hír, hogy a Lotus továbbra sem tud megállapodni új befektetőjével, és kezd kifutni az időből. A brit Sky Sports szerint ezért már meg is állapodott Pastor Maldonadóval, aki a venezuelai millióit az eredménytelenség miatt elmozdítaná a Williamstől.

Ám más források szerint Maldonado a Sauberrel is tárgyal, és még nem döntötte el, hol folytassa. Hülkenbergnek a Force India továbbra is valós lehetőség marad, és az sem elképzelhetetlen, hogy a Saubernél marad, ha már sehol sem lesz helye.

Fernando Alonsónak elege van abból, hogy a csapatával ápolt viszonyáról faggatják
Fernando Alonsónak elege van abból, hogy a csapatával ápolt viszonyáról faggatják

Fernando Alonso a Ferrarinál marad, bár már kezd elege lenni azokból, akik folyton azzal nyaggatják, milyen a kapcsolata a csapattal.

„Fantasztikus a kapcsolatunk, amit minden héten el kell mondanom. Azt hiszem, megérkezünk Austinba, és az első kérdés az lesz, milyen a viszonyom a csapattal. Tökéletes volt, most is tökéletes, és tökéletes is lesz” – csattant fel a spanyol, aki a maranellóiak pilótájaként figyelhette, ahogy Vettel zsinórban négy vb-címet nyer.

Ami a pilótapiacot illeti, a McLaren továbbra sem erősítette meg, hogy Sergio Pérez a csapatnál marad, viszont egyes pletykák szerint az idény végén a Mercedestől távozó Ross Brawn Wokingban is kiköthet a műszaki stáb vezetőjeként. Adrian Newey viszont marad a Red Bullnál, mert továbbra is élvezi, amit csinál – ennél rosszabb hír pedig nemigen jöhet a riválisoknak.

DRS-ZÓNA

Abu-Dzabiban két DRS-zóna lesz a hétvégén, az egyik a 8-as, a másik a 11-es kanyar előtti hosszú egyenesben. Aki egy másodpercen belül lesz az előtte haladóhoz képest a mérőpontokon (DRS detection a grafikán), a zónákban kinyithatja a légterelőjét, hogy könnyebb legyen végrehajtania az előzést. Az edzéseken minden körben használható a DRS, de kizárólag ezekben a zónákban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik