Barrichello: „Legszívesebben repülőre ülnék, és most rögtön hazamennék”

Vágólapra másolva!
2009.07.12. 18:15
Több szempontból is izgalmas versenyt láthattunk a Formula–1-es Német Nagydíj alkalmával: Mark Webber első pole pozíciója után megszerezte élete első futamgyőzelmét is, a Red Bull kettős győzelmével pedig zárkózik a Brawn GP-re az összetettben. Felipe Massa révén a Ferrari is felállhatott a dobogóra, míg a hatodik helyen végző Rubens Barrichello rendkívül csalódottan nyilatkozott a verseny után, pedig az első kanyarból még ő jött ki az első helyen. Bosszúságát tovább fokozhatják azok a boxutcai pletykák, melyek szerint meg vannak számlálva a napjai a Brawn-nál.
Barrichello az első kanyar után még az élen állt...
Fotó: Reuters
Barrichello az első kanyar után még az élen állt...
Barrichello az első kanyar után még az élen állt...
Fotó: Reuters
Barrichello az első kanyar után még az élen állt...

Webber sokáig emlékezetes hétvégén van túl: megszerezte első pole pozícióját, és első futamgyőzelmét is. Mindezt úgy, hogy a Barrichellóval való csatározása miatt még egy áthajtásos büntetést is le kellett töltenie. Így Alan Jones 1981-es sikere után ő az első ausztrál, aki felállhat a dobogó tetejére, saját pályafutását tekintve erre a 130. versenyig kellett várnia.

„Ez egy hihetetlen nap a számomra. A pole pozíció után tudtam, minden esélyem megvan, hogy megnyerjem a versenyt. Egyetlen dologtól tartottam, az pedig az eső, de ez nem következett be. A startnál azt hittem, Rubens balra fog menni, de ő jobbra indult el, én pedig eltaláltam, amiért büntetést kaptam. Ezért sem volt egyszerű a futam, köszönöm mindenkinek, aki segített nekem” – mondta Webber a verseny után.

Csapattársa, a német Sebastian Vettel, aki második helyen ért célba elmondta, hogy ma Webber legyőzhetetlen volt, így teljes mértékben megérdemelte a győzelmet, amihez gratulál neki. Vettel egyébként már „csak” 21 ponttal áll Jenson Button mögött a vb-pontversenyben.

A harmadik helyen végző Massa reméli, hogy ez a siker felrázza a csapatot, és megfelelő motivációt nyújt a szezon befejezésére és a jövő évi felkészülésre.

„Boldog vagyok, mindenki a csapatban remek munkát végzett a boxkiállások során, ez a pódium szerintem kellő mértékben motiválni fogja a csapatot a szezon folytatására, és a jövő évi autó fejlesztésére” – mondta Massa.

Érthető módon a dobogósokhoz képest korántsem volt ilyen felszabadult hangulatban Barrichello, aki még az első kanyar után vezetett, a verseny végén mégis csak a hatodik helyen intették le.

„Jó példát mutatott ma a csapat, hogyan lehet elveszíteni egy versenyt. Rendkívül szomorú vagyok a történtek miatt, én a magam részéről mindent megtettem. Az élen jöttem ki az első kanyarból, aztán mégis tettek róla, hogy elveszítsem a versenyt. Ha így folytatódnak a dolgok, akkor el fogjuk veszíteni mindkét világbajnokságot. Ha őszinte akarok lenni, akkor legszívesebben repülőre ülnék, és most rögtön hazamennék. Nem szeretnék senkivel sem beszélni a csapatból, csak mellébeszélnének, én pedig arra nem vagyok kíváncsi” – nyilatkozta indulatosan a futam után Barrichello.

A brazil korábbi főnöke, Eddie Jordan, aki jelenleg szakkomentátorként dolgozik, óriási hibának tartja Barrichello kirohanását. Ha azonban hinni lehet a pletykáknak, úgysem kell már sokáig bosszankodnia a Brawn GP-nél: a hírek szerint ugyanis Kimi Räikkönen ügynökét látták a csapat boxában, ez pedig könnyen azt jelentheti, hogy a finn váltja Barrichellót az istállónál. A dolog érdekessége, hogy sajtóinformációk szerint továbbra is a Ferrari állná Räikkönen fizetését, míg a finn helyét a spanyol Fernando Alonso venné át a maranellóiaknál.

ROSS BRAWN REAKCIÓJA

„Nem volt más választásunk. Annyira akartuk megtankolni, hogy visszaérjen Rosberg elé, de problémánk akadt a töltő berendezéssel. Ez egy szerencsétlen esemény volt, és Rubens most nagyon elkeseredett. Szerintem, ha majd nyugodtan leül, és megnézi a számokat, akkor rájön, hogy nem voltunk elég gyorsak ahhoz, hogy nyerhessünk. Rubens mindössze a 11. leggyorsabb kört mente, ilyen eredménnyel nem lehet győzni.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik