Sir Frank Williams: a sebesség megszállottja, lételeme a győzelem

Vágólapra másolva!
2009.07.11. 07:39
Sir Frank Williams 1966-ban alapította meg saját versenyistállóját, amely 1975 óta szerepel a Formula–1-ben. Múltjában és sikerességében csak a Ferrari és a McLaren múlja felül, igaz, a vezetők itt is, ott is váltogatták egymást. Sir Frank Williams viszont stabilan őrzi pozícióját, és még mindig olyan szenvedélyt érez a versenyzés iránt, mint négy évtizeddel ezelőtt. A 67 esztendős sportvezetővel csapata magyar szponzora, a Hell segítségével készített interjút a Nemzeti Sport.
Sir Frank Williams
Fotó: Action Images (archív)
Sir Frank Williams
Sir Frank Williams
Fotó: Action Images (archív)
Sir Frank Williams

– Hogy látja az idei világbajnokságot?
– A versenyek egyértelműen kiválóak, és nagyon jót tesz a Formula–1-nek, hogy olyan csapatok versengenek az élen, amelyek eddig a középmezőnyhöz tartoztak. Örülök a változatosságnak.

– Elégedett csapata eredményeivel?
– Az ötödik helyen állunk a csapat-vb-n, nem vezetünk, nem állunk versenyben a futamgyőzelmekért, pedig ez az elsődleges célunk. Tehát nem vagyok elégedett.

– Az FIA és a FOTA közötti háború végeztével biztossá vált, hogy a 2010-es vb-re feltétel nélkül nevező Williams-istállónak jövőre is a szokásos ellenfelekkel kell versenyeznie az F1-ben. Látott esélyt a szakadásra?
– A legésszerűbb eredménnyel zárult a vita, és ez mindenképpen a sport hasznára vált. Természetesen, mint minden F1-et szerető ember, én is aggódva figyeltem a huzavonát, és megkönnyebbültem, amikor értesültem az egyezségről.

– Jelen állás szerint Max Mosley októbertől nem dolgozik tovább az FIA elnökeként. Biztos az F1 jövője nélküle is?
– Max Mosley elképesztő hatással volt a világ autósportjára, és a közutak biztonságosabbá tételében is nagy szerepet játszott. Nagyon okos ember, a Formula–1 rengeteget köszönhet neki. Arról, hogy mi lesz októberben, semmit sem mondhatok.

Köztudomású, hogy ön imádja a versenyzést. Tud élvezni egy Formula–3-as futamot is, vagy csak azt, amelyben érintett valamilyen formában?
– Imádom a sebességet és az autók hangját, örömmel nézek bármilyen autóversenyt. Különösen szeretem a GP2-es viadalokat.

– Hogy emlékszik vissza az 1997-es Magyar Nagydíjra, amelyen csapata Jacques Villeneuve révén megszerezte hetedik, eddigi utolsó győzelmét a Hungaroringen?
– Drámai futam volt! Damon Hill az utolsó körökig uralta a versenyt az Arrowszal, különösen az volt szép, ahogy Michael Schumachert megelőzte. A végén aztán az autója hidraulikai hiba miatt lelassult, így Jacques utolérhette és megelőzhette. Ha nincs baj az autójával, lehetetlen lett volna megfogni. Számunkra azonban ez is teljes értékű győzelem. Ami a lételemünk.

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJÁK A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik