Max Mosley: „Nagy hiba a síromon táncolni, amíg nem haltam meg”

Vágólapra másolva!
2009.06.28. 16:56
Néhány nappal a FOTA és az FIA közötti békekötés után ismét forr a levegő Max Mosley, az FIA jelenlegi elnöke és a Formula–1-es csapatokat tömörítő szervezet között. A sportvezető azt kifogásolja, hogy a FOTA (szerinte) valótlan dolgokat állított róla, és kilátásba helyezte, hogy újra jelölteti magát a szervezet elnöki székére.
Mosley még nem halt meg – és ezt jelezte is a FOTA felé
Fotó: Action Images (archív)
Mosley még nem halt meg – és ezt jelezte is a FOTA felé
Mosley még nem halt meg – és ezt jelezte is a FOTA felé
Fotó: Action Images (archív)
Mosley még nem halt meg – és ezt jelezte is a FOTA felé

Úgy fest, ingatag még a FOTA és az FIA közötti béke: néhány nappal a Formula–1 jövőjét stabilizáló megegyezés után ugyanis ismét forr a levegő Max Mosley körül. Mint ismert, az egymással hetek óta vitában álló két szervezet szerdán egyezett meg egymással, és bejelentették, hogy 2010-ben is egy világbajnokság lesz, azaz nem indítanak külön sorozatot a Formula–1-es istállók.

Az alkunak az is része volt, hogy Mosley nem jelölteti magát újra az FIA elnöki pozíciójáért az év végi választáson, de a 69 éves sportvezető néhány nappal a bejelentés után már máshogy nyilatkozott.

„Nagy nyomás nehezedik rám, hogy újra jelöltessem magam az elnökségért – nyilatkozta Mosley a Mail on Sunday lapnak. – A csapatok nagy hibát követnek el, ha a síromon táncolnak, mielőtt még eltemettek volna.”

Mosley azt is elmondta, szívesen visszavonulna, de ezt a lépését bizonyos feltételekhez köti: „Ha konfliktusban állok az autóipar képviselőivel, például a FOTA-val, akkor nem vonulok vissza. Nem hagyom el úgy az elnöki irodát, hogy az emberek azt gondolhassák, az autóipar vezetői túrtak ki onnan. Ha ezt a képet nem oszlatják el teljesen, ismét jelöltetem magam.”

A jelenlegi helyzet annak következménye, hogy Mosley bocsánatkérést vár a Formula–1-es istállókat tömörítő FOTA-tól, mivel úgy érzi, a csapatok képviselői megsértették őt, amikor korábban diktátornak bélyegezték.

„Ha a csapatok azt akarják, hogy a béke stabil lábakon álljon, bocsánatot kell kérniük korábbi kijelentéseikért, és a jövőben nem engedhetnek meg maguknak hasonlót” – írta még csütörtökön Mosley a FOTA elnökének, Luca di Montezemolónak.

A levélre azonban nem kapott választ az FIA elnöke, és ezért helyezte kilátásba, hogy ismét jelölteti magát a szervezet elnöki pozíciójára. Ki tudja, milyen következményei lesznek ennek az ügynek a Formula–1 jövőjére?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik