A FOTA sürgős megoldást szeretne elérni a költségvetési vitában

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2009.06.17. 14:53
A Formula–1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) szerdai levelében azt javasolja a Nemzetközi Automobil-szövetségnek (FIA), hogy szülessen gyors és ésszerű megállapodás a jövő évi szabálymódosításokkal kapcsolatos vitában.
Bernie Ecclestone (balra) és Max Mosley is tanulmányozhatja a FOTA levelét
Fotó: Action Images
Bernie Ecclestone (balra) és Max Mosley is tanulmányozhatja a FOTA levelét
Bernie Ecclestone (balra) és Max Mosley is tanulmányozhatja a FOTA levelét
Fotó: Action Images
Bernie Ecclestone (balra) és Max Mosley is tanulmányozhatja a FOTA levelét

„Eljött az ideje annak, hogy a sportágban érdekelt szervezetek sürgősen kompromisszumra jussanak a 2010-es Formula–1-es világbajnoki szezonra tervezett szabályok ügyében – áll a Max Mosley FIA-elnöknek és Bernie Ecclestone-nak, az F1 jogtulajdonosának címzett levélben. – Reméljük, az FIA figyelembe veszi, hogy ez a levél jelentős gesztus azoktól az istállóktól, amelyek egyértelműen jelezték, hogy 2012 végéig el kívánják kötelezni magukat a sorozat mellett. Ezért tisztelettel kérjük, hogy fogadja el javaslatunkat, és ezzel segítsen abban, hogy elkerüljük a sportág szempontjából fontos csapatok távozását az F1-ből.”

A FOTA azt is kéri, hogy a további egyeztetések és a részvétel feltételeit rögzítő új egyezmény (Concorde) aláírása érdekében a nevezések elfogadásának határidejét hosszabbítsák meg, és ebben az ügyben ne pénteken, hanem csak július 1-jén szülessen végleges döntés.

„A tervezett költségcsökkentési intézkedésekkel kapcsolatban a FOTA javaslata egy független könyvvizsgálókból összeállított szervezet felkérése arra, hogy kidolgozzon egy olyan költségvetési módszert, amelyet minden Formula–1-es csapatnak kötelező alkalmaznia. A módszer részleteit és az istállók éves mérlegét a nemzetközi szövetség is megkapja. Úgy gondoljuk, hogy nem létezik olyan indok, amely miatt a független szakértők által hitelesített eljárás elfogadhatatlan lenne bármelyik fél számára is” – áll a levélben.

Az FIA és a FOTA vezetői hónapok óta próbálnak egyezségre jutni a 2010-re tervezett költségvetési plafon bevezetésével kapcsolatban, amelynek lényege: nagyobb fejlesztési és technikai szabadságot kapnának azok az F1-es istállók, amelyek vállalnák, hogy nem költenek többet, mint a nemzetközi szövetség által meghatározott évi 40 millió font.

A múlt pénteken nyilvánosságra hozott 2010-es rajtlistán a jelenlegi tíz csapat mellett három új szerepel, míg öt istálló – a McLaren-Mercedes, a BMW Sauber, a Renault, a Toyota és a Brawn GP – csak feltételes indulási jogot kapott, ezeket további egyeztetésre kéri az FIA. Esetükben a jelenleg érvényben lévő határidő szerint pénteken várható végleges döntés.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik