Jöhet a „csináld magad”-bajnokság, ha szót fogad Mosleynak a FOTA

Vágólapra másolva!
2009.06.04. 14:17
Címkék
Max Mosley, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke szerint irreális azt várni, hogy jövő péntekig kompromisszum születik a Forma–1-es világbajnoki sorozat jövő évi szabályait illetően. Márpedig a csapatokat tömörítő szervezet, a FOTA éppen azt kérte az FIA-tól, hogy addig minden lényeges kérdés dőljön el, leginkább úgy, hogy 2010-ben maradjanak érvényben az idei szabályok, s a Max Mosley által „megálmodott” költségvetési limitet csak alapos egyeztetések után vezessék be 2011-ben.
Mosley szerint jövő péntekig nem lesz megállapodás
Fotó: Action Images
Mosley szerint jövő péntekig nem lesz megállapodás
Mosley szerint jövő péntekig nem lesz megállapodás
Fotó: Action Images
Mosley szerint jövő péntekig nem lesz megállapodás

Az istállók egyébként – melyek közül néhány előzőleg bojkottal fenyegetőzött – a múlt pénteki határidőig leadták a nevezésüket, de csak feltételesen.

Mosley vasárnap úgy nyilatkozott: elképzelhetőnek tartja, hogy módosít korábbi tervein, a svájci Motorsport Aktuellnek viszont utóbb azt mondta, a részvétel feltételeit rögzítő új Concorde-szerződést ilyen rövid határidővel nem lehet tető alá hozni.

„Most vitázunk, s meglátjuk, ki nyer a végén. Közöltem a csapatokkal, ha saját szabályokat akarnak kialakítani, hozzanak létre önálló bajnokságot. Nekünk itt van a Formula–1, amelynek mi alkotjuk a szabályait immár hatvan éve” – fogalmazott Mosley.

Először tavaly októberben jelentették be, hogy az autósport elitkategóriájában szükségessé vált a nagymértékű költségcsökkentés. Áprilisban az FIA közölte, hogy tervei szerint jövőre nagyobb technikai szabadságot kapnak azok az F1-es csapatok, amelyek vállalják, hogy 2010-ben nem költenek többet, mint a nemzetközi szövetség világtanácsa által meghatározott 40 millió font.

Április végén a Ferrari – az egyetlen istálló, amely 1950 óta megszakítás nélkül részt vesz a sorozatban – azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza a költségvetési sapka bevezetését. Májusban a maranellói csapat már azt is kilátásba helyezte, hogy véglegesen kilép a sportágból, ha a szabályváltoztatások életbe lépnek.

Az olasz gárdához csatlakozott a Renault, a Toyota, a Red Bull és a Toro Rosso alakulata is, majd egyeztetések kezdődtek a FOTA és az FIA vezetői között.

Az első tanácskozáson nem született egyezség, ezt követően a Ferrari egy párizsi bíróságon szerette volna elérni a tervezett intézkedések felfüggesztését, ám az istálló kérelmét elutasították. Azóta tovább folytatódnak az egyeztetések.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik