Hamilton: „Életem legveszélyesebb versenye volt a malajziai”

Vágólapra másolva!
2009.04.05. 18:26
Lewis Hamilton élete legnehezebb versenyén van túl. A Malajzia Nagydíj kaotikus körülmények közepette ért véget, a világbajnok brit pilóta szerint pedig jó döntés volt idő előtt leinteni a futamot. Ross Brawn szerint csapata ismét megérdemelten nyert.
Kaotikus futam volt
Fotó: Reuters
Kaotikus futam volt
Kaotikus futam volt
Fotó: Reuters
Kaotikus futam volt

Amint arról korábban már beszámoltunk a 2009-es versenysorozat második nagydíját, a Malajziai GP-t is a brit Jenson Button nyerte meg, nem mindennapi körülmények között.

A vasárnapi nagydíjat a hatalmas esőzések miatt intették le piros zászlóval a 32. körben, majd nem engedték újra elindítani a sötétedés miatt. A 2008-as év világbajnoka, a brit Lewis Hamilton elmondása szerint ennyire veszélyes futamon még nem indult.

„Amikor az időjárás rosszra fordult, lehetetlenné vált vezetni, mindenhol felúszott az autó. Ez volt a legveszélyesebb körülmény, amelyben valaha versenyeztem” – kezdte Hamilton.

„Mindössze annyit tehettem, hogy megpróbáltam a pályán tartani a kocsit. Jó döntés volt leállítani a versenyt, mert mindenki számára túl veszélyessé vált. Szeretem, ha esik az eső, de ez már túl sok volt” – zárta a tavalyi világbajnok.

A versenyt parádésan kezdő Nico Rosberg – a negyedik helyről indult, de az első kanyar után már vezette a versenyt – a rossz gumiválasztásuk miatt panaszkodott, valamint szintén megemlítette az „aquaplaning” hatás hátrányát.

„Nagyszerűen rajtoltam, ráadásul a csapat is nagyszerű autót rakott össze, így, ha csak kicsivel is, de fokozatosan tudtam növelni előnyömet” – mondta Rosberg.

„Amikor elkezdett szakadni az eső, azt hiszem nem a jó gumira esett a választásunk. Hetedikként zárni kissé csalódást keltő, de legalább újra szereztünk pár pontot” – folytatta a német, aki végül a nyolcadik helyen zárt, mert az egy körrel korábbi eredményt tekintették végeredménynek, és mivel a mezőny nem tette meg a teljes táv 75 százalékát így még a pontszámokat is megfelezték, amelynek következtében 2 helyett fél ponttal gazdagodott.

Arra felvetésre, hogy amikor javult az idő újraindíthatták volna a futamot a következőket válaszolta:

„Nem vagyok benne biztos, nem ismertem a pályán lévő állapotokat. Lehet, hogy újra lehetett volna indítani, de én egyetértek a befejezéssel, mivel a leintés előtti állapotok irreálisak voltak. Alig 30km/h-val haladtam, de így is állandóan felúszott az autó” – mondta a Williams Toyota versenyzője.

A Brawn-Mercedes részéről Ross Brawn és Rubens Barrichello is nyilatkozott, előbbi csapatát, utóbbi a szervezők döntését méltatta.

„Nagyszerű csapatmunkát hajtottunk végre a mai napon, és teljesen megérdemelten szerezte meg Button és a csapat a második győzelmét. A legkevesebb, amit elmondhatunk a futamról, az az, hogy rendkívül eseménydús volt, és nagyon elégedett vagyok a csapat reakciójával az időjárás változásaira” – nyilatkozta Ross Brawn.

„Alapjában szerencsétlen a délután 5 órai kezdési időpont, de határozottan jó döntés volt, hogy nem indították újra a futamot, hisz a látási feltételek nem voltak kielégítőek a versenyzéshez” – mondta Rubens Barrichello.

A DOBOGÓSOK MONDTÁK

JENSON BUTTON
Teljesen bolond futam volt, rosszul rajtoltam, és visszaestem a negyedik helyre. Jó tempót diktáltam és sikerült feljönnöm az élre. Amikor elkezdett esni az eső felraktuk az extrém esőgumikat, ezek nem működtek, ezért felraktuk az intermediate-eket, azzal mentem egy jó kört, majd vissza kellett rakni az extrémeket. A körülmények szörnyűek voltak, de a csapatom nagyszerű munkát végzett, szeretnék külön köszönetet mondani a versenymérnökömnek.

NICK HEIDFELD
Nagyon nehéz verseny volt. Sikerült megfelelő gumit választanom, mindössze kétszáz méterrel a boksz előtt döntöttük el végül, hogy melyiket rakjuk fel. Amikor bejött a safety car akkor már csak lépésekben lehetett haladni, de így is megpördültek páran. A leintés után azt mondták, hogy lehet, hogy a negyedik helyről indulhatok csak újra, szóval elég zavaros volt.

TIMO GLOCK
Zűrös verseny volt. Küzdöttünk az elején, kipörögtek a kerekeim, és így Kimi Räikkönen vagy Fernando Alonso is el tudott menni mellettem. Utána a forgalom is bajos volt, nehezen tudtam előreverekedni magam. Amikor Felipe Massa kijött extrém esőgumiért, akkor tudtam, hogy hamar el fogja használni, ezért az intermediate-eket rakattam fel, amivel nagyszerűen tudtam haladni. Amikor a safety car bejött, akkor kicsit lassítottam, vigyáztam a gumijaimra, aztán mondták, hogy Jenson Button visszajött elém, így csak második vagyok, utána meg szóltak, hogy Nick Heidfeld is előttem van, így a harmadik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik