Ecclestone-nak túl sok a hatalma, nincs utódja és túl sok pénzt elvisz

Vágólapra másolva!
2009.01.05. 15:20
A korábbi háromszoros Formula–1-es világbajnok Jackie Stewart kemény kritikát zúdított Bernie Ecclestone-ra. A skót szerint a sorozat első számú vezetőjének túl nagy a befolyása, nincs terve arra nézve, mi lesz a sportággal a regnálását követően, és túl sok pénzt vesz ki a Formula–1 kasszájából.
„Túl sok a hatalmad, nincs utódod, és még a pénzt is elviszed”
Fotó: Imago (archív)
„Túl sok a hatalmad, nincs utódod, és még a pénzt is elviszed”
„Túl sok a hatalmad, nincs utódod, és még a pénzt is elviszed”
Fotó: Imago (archív)
„Túl sok a hatalmad, nincs utódod, és még a pénzt is elviszed”

Jackie Stewart korábban többször kritizálta Max Mosleyt, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnökét, ezúttal azonban a The Timesnak adott hétfői interjújában Bernie Ecclestone-ra fordította figyelmét, és elmondta: legfőbb ideje, hogy történjék valamiféle változás a Formula–1 menedzsmentjének felső berkeiben.

„Eljött a nagy változások kora, hiszen a Formula–1 kinőtte magát, s ma már a kormányokon és a kereskedelmi jogok tulajdonosain is túlmutat” – mondta a korábbi F1-es világbajnok és csapatvezető.

„Nem hiszem továbbá, hogy Bernie képes lenne bárkit is maga mögé állítani az átmeneti időszakban, aki a segítségére lehetne. Olyannyira hozzászokott a teljhatalmához, hogy fel kell tenni a kérdést, vajon gondoskodott-e az utódlásáról. Azonban erre azt a választ kapnánk, hogy nem, márpedig ez nagy baj” – tette hozzá Stewart csípősen.

A Formula–1 finanszírozásával kapcsolatban ugyancsak rosszallását fejezte ki Stewart, amiért a sportág bevételeinek 50 százaléka a kereskedelmi vezetők zsebében landol.

„Semmi sem forog vissza a sportba. A Formula–1 jövedelemelosztása, úgy tűnik, két emberen múlik, akik kényükre-kedvükre alakítják azt” – mondta.

„A csapatok a befektetett tőke után nem kapnak más, mint a jövedelmek ötven százalékát. A versenypályák üzemeltetői pedig szinte semmit sem kapnak a tévéközvetítésekből származó jövedelmekből és a reklámokból. Hogy forgassák így vissza a pénzüket, ha szinte semmi más bevételi forrásuk sincs a nézőknek eladott jegyeken kívül?” – tette föl a költői kérdést a volt világbajnok.

Stewart azért Mosleynak is odaszólt, akinek a lemondását már régóta követeli.

„Mosleynak örökre távoznia kellene az FIA-ból, a motorsportból és az autóiparból is. A nemzetközi szövetség élén olyan embert kellene a helyére ültetni, aki nem tagja a szervezetnek, sőt még a motorsportban sem érdekelt. Olyan vezérigazgatóra volna szükség, aki az egész szervezetet újraépítené – modern szemlélet szerint, amely kielégítené a befektetők igényeit, és teljesen átláthatóvá tenné az FIA-t” – zárta gondolatait Stewart.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik