Anthony Hamilton a fiával szeretne mindenki elé példát állítani

Vágólapra másolva!
2008.11.04. 17:21
A száguldó cirkusz 58 és fél éve íródó históriáskönyve igencsak terjedelmesre nőtt az évek során, ám az első 56 esztendőben két lap üresen maradt: nem került bejegyezés a „színes bőrű versenyző”, illetve a „rasszizmus” címkével ellátott oldalakra. A tavalyi idényben aztán előbb előbbi, majd utóbbi kategória is bevéste magát az F1 krónikájába.
Hamilton (jobbra) az édesapjával és barátnőjével, Nicole Scherzingerrel
Fotó: Reuters
Hamilton (jobbra) az édesapjával és barátnőjével, Nicole Scherzingerrel
Hamilton (jobbra) az édesapjával és barátnőjével, Nicole Scherzingerrel
Fotó: Reuters
Hamilton (jobbra) az édesapjával és barátnőjével, Nicole Scherzingerrel

Mindkét újdonság Lewis Hamiltonhoz kapcsolható, aki 2007 elején csatlakozott a McLarenhez, mint a Formula–1 történetének első színes bőrű pilótája. Az angol üstökösként robbant be a köztudatba, és már tavaly is a világbajnoki cím egyik esélyesévé nőtte ki magát, ám akkor még egy ponttal lemaradt a bajnokságról és végül Kimi Räikkönen lett a befutó.

A históriáskönyv másik új tartalmi eleméhez ugyancsak volt mit feljegyezni már a tavalyi szezon alatt is, ám az idei évadban még többször kellett rasszizmussal szembesülni a Formula–1 világában. Lewis Hamiltont még februárban megtalálta jó néhány spanyol szurkoló, és egy barcelonai teszt alkalmával az angolt támadó transzparenssekkel és feketére maszkírozott arccal tüntettek ellene a lelátókon.

Mindezeket követően, a hétvégi Brazil Nagydíj előtt a McLaren pilótájának szóló rasszista üzenetekkel teli honlapot indítottak spanyol fanatikusok – amelyen „virtuálisan” Hamilton autójának gumiját lehetett kilyukasztani, egy néhány szavas, „kedveskedő” üzenet hozzácsatolásával.

A verseny alatt és után a füttyszó mellett – amely azért érthető, hiszen drámai körülmények között nyerte meg a világbajnokságot a hazai közönség kedvence, Felipe Massa előtt – bizony olykor a futballpályákról ismert huhogást is hallani lehetett.

„Az Interlagosban tapasztalt viselkedést talán elkerültük volna Angliában – vélekedett Lewis Hamilton édesapja, Anthony. – Volt idő, amikor kezdtem azt gondolni, hogy ez az egész világ nem nekünk, nem a családomnak való. Ezt viszont sohasem mondtam Lewisnak, habár közel jártam hozzá. Megdöbbent a rasszizmus jelenléte, és nem csak engem.”

„Az elmúlt hétvége eseményei viszont, azt hiszem, nem csupán a színes bőrűeket hozták izgalomba, hanem mindenkit, bőrszíntől függetlenül. A világ mostani, rendkívül zaklatott, nyugtalan időszakában szeretnénk példaként állni mindenki előtt” – mondta a Formula 1-es történelem legfiatalabb világbajnokának édesapja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik