Mosley: „Ha minden így megy tovább, két-három csapat eltűnik”

Vágólapra másolva!
2008.10.08. 15:31
Címkék
A Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke, Max Mosley szerint a Formula–1-ben 2010-re drasztikus változásokra van szükség pénzügyi téren, különben rövid időn belül két-három csapat is eltűnhet a kisebbek közül.
Force India: meddig életképes?
Fotó: Imago
Force India: meddig életképes?
Force India: meddig életképes?
Fotó: Imago
Force India: meddig életképes?

Az FIA vezetője szerint ha csak a kedden újraformált Formula–1-es Csapatok Szövetsége nem eszközöl jelentős visszaszorításokat a sportolók finanszírozásának területén, akkor az FIA kénytelen lesz ráerőltetni saját pénzügyi elképzeléseit, máskülönben rövid időn belül legalább három csapat jövője kerülhet veszélybe a „száguldó cirkusz” világában.

„Kétségtelen, hogy a jelenlegi gazdasági nehézségek mellett a Formula–1 ebben a formában nem tartható fenn” – mondta Mosley.

Mosley szerint a kisebb csapatok maximum 40 millió eurós költségvetéssel dolgozhatnak, és abba bele kell érteni már a Bernie Ecclestone-tól kapott pénzt is, tehát a valós költségvetés körülbelül 30 és 35 millió euró között mozoghat, ami ugyan hatalmas összeg, ám hosszú távon nem elég, mert a kiadás ennek kétszerese-háromszorosa.

„Jelenleg húsz autó van a Formula–1-ben, ha elveszítünk két csapatot, akkor marad 16, ha hármat, akkor 14. Ez is megoldhatja a hitelproblémákat… Ha 2010-re nem hajtunk végre változásokat, súlyos nehézségekkel nézhetünk szembe. Úgy gondolom, hogy a 2009-es évet túléljük, de ha 2010-ben nem intézkedünk, akkor jövőre gondjaink lehetnek” – foglalta össze mondanivalóját Mosley.

A FIA elnöke szerint több megoldási elképzelés is létezik, azonban a legkézenfekvőbb lépés a csapatok motorra és váltóra költött (nagycsapatoknál évente 30 millió euró, ami az összköltségek mintegy 5 %-a!) kiadásainak drasztikus csökkentése lenne.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik