Max Mosleynak adott igazat a londoni bíróság az orgiaperben

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2008.07.24. 12:42
Címkék
Megnyerte világszerte feszült figyelemmel kísért sajtóperét Max Mosley, a nemzetközi autósport legbefolyásosabb embere, akinek néhány hónappal korábbi bizarr szexuális kalandjáról a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap titkos videofelvételekkel illusztrált bőséges beszámolót közölt.
Mosley örülhet az ítéletnek
Fotó: Reuters
Mosley örülhet az ítéletnek
Mosley örülhet az ítéletnek
Fotó: Reuters
Mosley örülhet az ítéletnek

TÖBB ÍZBEN TÁVOZÁSRA SZÓLÍTOTTÁK FEL

Max Mosleyt a News of the World világbotrányt kavaró beszámolója után a nemzetközi autósport szervezetei és vezetői több ízben távozásra szólították fel, és előfordult, hogy a Forma–1-es futamokat rendező országok méltóságai nem voltak hajlandók mutatkozni társaságában.

Az FIA azonban a múlt hónap elején nagy többséggel bizalmat szavazott elnökének.

A rendkívüli eset még rendkívülibb fordulataként néhány hete kiderült, hogy a „műsor” öt női részvevőjének egyike a brit belső elhárítás, az MI5 egy - immár csak volt, az incidens óta a cégtől eltávolított - ügynökének felesége. Brit lapértesülések szerint ő készítette titokban a videót, és ő adta el a felvételt meg nem nevezett összegért a News of the Worldnek.

Az MI5 a The Sunday Times májusi beszámolója szerint cáfolta azokat a találgatásokat, hogy az egész bizarr szexjelenetet maga a szolgálat szervezte meg, a FIA vezetőjének lejáratása céljából.
A londoni felsőbíróság csütörtökön ismertetett végzése szerint a News of the World vasárnapi brit lap megsértette a Formula–1-es versenyeket is felügyelő Nemzetközi Automobilszövetség (FIA) brit elnökének a magánélet védelméhez fűződő jogát, ezért 60 ezer font (17,5 millió forint) kártérítést tartozik fizetni.

A lap olcsón megúszta: jogi szakértők előzetesen 500 ezer font kártérítés megítélését sem tartották lehetetlennek.

A News of the World két teljes újságoldalt betöltő, március végi beszámolója szerint Mosley az előkelő londoni Chelsea kerület „kínzókamrának” kialakított lakásában öt bérhölggyel ötórás, brutális, időnként kifejezetten véres szado-mazochista orgiában vett részt.

Az ütlegekkel tarkított, videokamerával titokban rögzített orgia a lap állítása szerint a náci koncentrációs táborok hangulatát idézte fel. Az újság a felbérelt prostituáltak ruházatát az egykori SS-őrökéhez, illetve a tábor foglyaiéhoz hasonlónak nevezte, és a beszámoló szerint Mosley maga is hol őrt, hol foglyot játszott.

Az ügynek különös jelentőséget ad, hogy az autósport-szövetség 68 éves vezetője Sir Oswald Mosleynak, a háború előtti brit fasiszta mozgalom vezetőjének a fia.

A többhetes londoni per során azonban mind Mosley, mind a „játékban" részes, tanúként meghallgatott hölgyek egyöntetűen tagadták, hogy az orgiának bármi köze lett volna a náci ideológiához vagy a haláltáborokhoz.

Max Mosley nem cáfolta az orgia megtörténtét és annak szado-mazochisztikus jellegét, azzal érvelt azonban, hogy az eset magánéletének részét képezi.

A bíróság neki adott igazat. A csütörtökön ismertetett ítéletben a bíró megállapította: a felperes jogos elvárása magánéletének tiszteletben tartása, beleértve „szokásostól eltérő" szexuális életét is.

Az ítélet szerint a lap által széles nyilvánosság elé tárt eset magánlakásban történt, felnőtt emberek önkéntes részvételével.

A bíró nem talált bizonyítékot rá, hogy az orgia célja „a nácik viselkedésének felidézése” lett volna, és arra sem, hogy a résztvevők „gúnyt akartak volna űzni a holokauszt áldozataiból”.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik