Csökkenhet az érdeklődés, ha Lewis Hamilton jövőre is sikeres lesz

Vágólapra másolva!
2007.10.31. 11:01
Jövőre csökkenhet a szurkolók érdeklődése a Formula-1 iránt, ha Lewis Hamilton ugyanolyan sikeres lesz, mint az idei világbajnokság során. Erről a meghökkentőnek tűnő „esélyről” a Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke, Max Mosley beszélt a BBC-nek.
Max Mosley eltúlzottnak tartja Lewis Hamilton dícséretét
Reuters
Max Mosley eltúlzottnak tartja Lewis Hamilton dícséretét
Max Mosley eltúlzottnak tartja Lewis Hamilton dícséretét
Reuters
Max Mosley eltúlzottnak tartja Lewis Hamilton dícséretét

„Biztos, hogy jelentősen befolyásolja majd a Formula-1-et, ha Lewis Hamilton ugyanolyan eredményes lesz, mint idén. Elsősorban negatív hatással számolok, előjöhet a Schumacher-effektus, amikor az emberek leveleket írtak nekem, hogy letudnánk-e lassítani őt” – jelentette ki a brit sportvezető.

Max Mosley ezek után leszögezte: eltúlzottnak tartja azt a véleményt, hogy Hamilton felbukkanása új életet lehelt a száguldó cirkuszba. Az FIA-elnök szerint nem csak a 22 éves brit versenyző pezsdítette fel az F-1-et.

„Persze sokat segített, legfőképpen az Egyesült Királyságban. Világszerte is hatalmas érdeklődést váltott ki a szereplése, hiszen bizonyította, erős anyagi háttér nélkül is sikeres lehet valaki. De mindig jönnek új dolgok: ha nem Hamilton, akkor Rosberg, Kubica vagy az új sztárok egyike, Vettel lett volna a nagy szenzáció. Ezért gondolom úgy, hogy eltúlozzák Lewis Hamilton jelentőségét” – szögezte le a Nemzetközi Automobil-szövetség legfőbb vezetője.

Max Mosley az interjú során kitért az elhíresült kémügyre is, és „természetesen” meggyanúsította a világbajnokság második helyezettjét.

„Meglepő lenne, ha nem tudott volna a dologról, de bizonyítékaim nincsenek. Így helytelen lenne a részemről, ha mégis azt mondanám, hogy ismerte a részleteke” – jegyezte meg a sportvezető.

Az FIA-elnök a kémügyre vonatkozó kérdés kapcsán kitért arra is, hogy rendkívül alapos vizsgálat alá veszik a McLaren jövő évre tervezett autóját.

Mindent megtesznek azért, hogy kiderítsék, hasznosították-e a fejlesztések során a Ferraritól szerzett információkat.

„A csapat főtervezője éppen akkor ismerte meg a Ferrari adatait, amikor a 2008-as McLarent tervezte. Az viszont nehézséget okoz, hogy megtaláljuk, milyen mértékben hasznosította az információkat” – mondta Mosley.

A nemzetközi szövetség elnöke szerint nyilvánvaló, hogy „egy az egyben” nem másolt a McLaren, de megoldási ötleteket bizonyosan felhasználhatott.

„Így mi is ezen a téren kutakodunk. A vizsgálat rendkívül alapos lesz, külső szakértőket is bevonunk a munkába. Mindent megteszünk azért, hogy bebizonyítsuk, egyik McLaren-autóban sem használtak fel olyan megoldást, amely a Ferrari szellemi tulajdonát képezné. Ha mégis, akkor bizonyosan megtesszük a szükséges lépéseket. Ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy nem engedjük rajthoz állni a kocsikat, sokkal valószínűbb, hogy pontlevonást alkalmazunk” – szögezte le Mosley.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik