Ecclestone tájékoztatta Mosleyt a McLaren vesztét okozó e-mailekről

Vágólapra másolva!
2007.09.25. 14:35
A Nemzetközi Automobil-szövetséget irányító Max Mosley elismerte, Bernie Ecclestone révén értesült részletesen arról, hogy Pedro de la Rosa e-mailben tájékoztatta Fernando Alonsót arról, hogy a McLaren birtokába kerültek a Ferrari titkos fejlesztési és technikai adatai. A Magyar Nagydíj idején már Ron Dennis is tájékoztatta erről az FIA elnökét, aki akkor még nem tartotta fontosnak a levelezés tartalmát.
Bernie Ecclestone (balra) és Max Mosley
Bernie Ecclestone (balra) és Max Mosley
Bernie Ecclestone (balra) és Max Mosley
Bernie Ecclestone (balra) és Max Mosley

„Igen, Bernie beszélt nekem az e-mailek létezéséről és arról, hogy azok terhelőek a McLarenre nézve. Azt nem tudom, hogy kitől kapta meg a leveleket, de azért van egy gyanúm” – mondta Mosley a Gazzetta dello Sportnak.

Az e-mailek létezése végül döntően esett latba az FIA szeptember 13-i meghallgatásán, amelynek eredményeként a McLarent megfosztották idei, a konstruktőrök között szerzett pontjaiktól és 100 millió dolláros pénzbírsággal sújtották. De Max Mosley szerint akkor is megbüntethették volna a wokingi istállót, ha nem derül ki a levelezés tartalma.

„Igen, de másmilyen módon sújthattuk volna a McLarent, a végül nem megtartott fellebbviteli tárgyalás alapján. Akár két évre is kizárhattuk volna a McLarent és a versenyzők is elveszíthették volna pontjaikat. De az is előfordulhatott volna, hogy alacsonyabb pénzbüntetést szabunk ki” – jelentette ki Mosley.

Az FIA elnöke szerint még egyáltalán nem biztos, hogy lezárult a kémügy „sport része”, noha a McLaren-Mercedes pénteken elállt a fellebbezéstől.

„Még számos fontos dologról nem tudunk: ingyen adta-e át Stepney az információkat? Ez eléggé valószínűtlen. Ha valaki fizetett, akkor ki volt és miért cselekedett így?” – tette fel „költői” kérdését a brit sportvezető.
Max Mosley szerint szinte bizonyos, hogy a brit és olasz igazságszolgáltatás döntései után a két legfőbb érintett, a Ferraritól elküldött Nigel Stepney és a McLarennél felfüggesztett Nigel Coughlan is súlyos szankciókkal szembesülhet a Formula-1-ben.

„Az biztos, hogy sohasem alkalmazzák majd őket a csapatok” – jegyezte meg az FIA elnöke.

Max Mosley kitért arra is, hogy még idén elvégzik a 2008-as McLaren-konstrukción azokat a vizsgálatokat, amelyek kiderítik, származnak-e fejlesztések a Ferrari titkos dokumentációjából. Ha bármelyik területen is hasonlóságot derítenek ki, akkor a wokingiak újabb súlyos büntetést kaphatnak.

ÍRÁSAINK A KÉMÜGYRŐL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik