Briatore szerint a kémügy miatt ki kellene zárni a McLaren-Mercedest

B.A. B.A.B.A. B.A.
Vágólapra másolva!
2007.08.04. 14:05
Flavio Briatore szerint egyértelmű, hogy a McLaren-Mercedes vétett a Formula-1 szabályai ellen, így a csapatot ki kell zárni az idei sorozatból. A Renault olasz csapatfőnöke úgy véli, a wokingiak már tavaly hozzájutottak a Ferrari titkos dokumentációjához, ennek köszönhetően sikerült gond nélkül átállnia a Michelin-gumikról a Bridgestone-abroncsokra.
Max Mosley FIA-elnök hallgatja Flavio Briatorét
www.autosport.com
Max Mosley FIA-elnök hallgatja Flavio Briatorét
Max Mosley FIA-elnök hallgatja Flavio Briatorét
www.autosport.com
Max Mosley FIA-elnök hallgatja Flavio Briatorét


Briatore pénteken találkozott olasz újságírókkal, a beszélgetés szerkesztett változatát pedig szombaton jelentette meg az autosport.com internetes portál.

„Már télen azt mondtam, milyen szerencsés a McLaren, hogy azonnal gyors lett az autója a Bridgestone-gumikon. Én szerencsés fickó vagyok, így nincs is gondom azzal, ha más emberek is azok…” – jelentette ki a Renault egyik legfőbb vezetőjének számító Briatore.

A francia csapat főnöke úgy véli, a McLaren csak úgy járhatott gyorsan sikerrel, hogy ismerte a már tíz éve Bridgestone-t használó Ferrari adatait.

„A súlyelosztásra vonatkozó információk révén több hónapos munkát takaríthattak meg és azonnal megtalálhatták a tökéletes megoldást. Számunkra katasztrofális következményekkel járt a Michelin távozása, míg ők azonnal alkalmazkodtak” – jegyezte meg a Renault vezetője.

Flavio Briatore úgy véli, az idei világbajnokság „nem tiszta” körülmények között zajlik, a problémát csak egy módon lehet megoldani.

„Van egy csapat, amelyik illegálisan szerzett előnyt.Nem vagyok bíró, de a szabályzat egyértelműen fogalmaz. A szellemi tulajdon ellopása miatt a kizárás a büntetés! – jelentette ki határozottan a Renault csapatfőnöke.

Briatore úgy véli, hogy a kémügy miatt a Ferraritól elbocsátott Nigel Stepney és a McLaren felfüggesztett főtervezője, Mike Coughlan is pénzéhség miatt követte el cselekedetét, őket is el kellene tiltani. Az olasz szakember úgy véli, nincs tökéletes módszer a kémkedés megakadályozására, erre „személyes” példát is megemlített.

„Bármelyik szakember elvihet egy-két fontos információt, amikor csapatot vált, ezzel nincs is probléma, de ha ennél jóval többet, akkor már más a helyzet. Annak idején mi sem értettük, hogy a Honda tankolási stratégiája miért tér el alapvetően a többi csapat stratégiájától. Aztán hozzánk került két szerelőjük és kiderült, duplatankot használt korábbi csapatuk…” – szögezte le Flavio Briatore.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) saját fellebbviteli bírósága elé terjeszti a Motorsport Világtanácsnak a McLaren-Ferrari kémügyben hozott döntését. Ismeretes, a Ferrari hevesen bírálta az ítéletet, amelyben semmilyen szankciót nem alkalmaztak a McLaren-Mercedesszel szemben.

„Biztos, hogy elmegyek az ülésre, hiszen mi is a sértett felek közé tartozunk” – árulta el Briatore.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik