Prost szerint baj lesz az egyenlő elbánásból a McLaren-Mercedesnél

Vágólapra másolva!
2007.06.18. 14:03
A McLaren-Mercedes dominanciája kezd érvényesülni a Formula–1-ben, s ha a Ferrari nem talál ki valamit, akkor a küzdelem a világbajnoki címért kétszereplőssé válik, azaz a címvédő Fernando Alonso és az ifjú trónkövetelő újonc, Lewis Hamilton között dőlhet el az idei bajnokság. A helyzet érdekes módon kezd hasonlítani az 1988-as évhez, amikor a fiatal – bár akkor már egyáltalán nem újonc – Ayrton Senna a kétszeres világbajnok Alain Prosttal vívott késhegyig menő csatát.
Vajon Alain Prost szerint kinek kellene jobb technikát adni? Alonsónak (balra) vagy Hamiltonnak
Reuters
Vajon Alain Prost szerint kinek kellene jobb technikát adni? Alonsónak (balra) vagy Hamiltonnak
Vajon Alain Prost szerint kinek kellene jobb technikát adni? Alonsónak (balra) vagy Hamiltonnak
Reuters
Vajon Alain Prost szerint kinek kellene jobb technikát adni? Alonsónak (balra) vagy Hamiltonnak

A négyszeres világbajnok Prost 19 évvel ezelőtt veszített Sennával szemben, és ők ketten olyan elkeseredett harcot vívtak, hogy a viszonyuk több évig teljesen elhidegült. (Senna aztán a halála előt néhány perccel, az 1994-es San Marinó-i Nagydíj felvezető körében külön üdvözölte a rádión Prostot, akit „kedves barátjának” nevezett, hozzátéve, hogy mennyire hiányzik mindenkinek.)

Hamilton fejlődését és utóbbi két futamgyőzelmét látva sokaknak eszébe jutott a Senna-Prost „háború”, és az elemzők lehetségesnek tartják, hogy hamarosan Alonso és Hamilton között is elmérgesedhet a viszony, illetve – ami akkor is kulcskérdés volt – egyikük az idő előrehaladtával egyre több támogatást kap a csapattól.

Prost érdekes módon éppen ezt a megoldást favorizálná, szerinte a McLaren ráfizethet, ha egyenlő feltételeket biztosít mindkét pilótájának.

„Azt gondolom, hogy egy csapaton belül két azonos képességű autót pályára küldeni hiba. A végén csak fájdalmat okoz majd nekik, mert túl nagy feszültséget generál a csapaton belül” – fogalmazott a „professzor az El Pais című spanyol lapnak adott interjújában hétfőn.

Azt ugyanakkor nem mondta el, hogy szerinte kinek kellene a jobb autót kapnia: Alonsónak vagy Hamiltonnak. Arról sem beszélt, hogy vajon a diszkrimináció szül-e több feszültséget vagy tiszta küzdelem.

A francia legenda azt is elmondta, hogy szerinte Hamilton azért ment ilyen jól az utóbbi két futamon, mert rengeteg időt töltött el a McLaren technológiai közponjának szimulátorában, hogy megismerje a montreali és az indianapolisi pályát.

„A szimulátorok mára annyira tökéletesek, hogy az elképesztő – folytatta Prost. – Képesek még arra is, hogy az időjárási körülményeket, az esőt, a nedves aszfaltot élethűen érzékeltessék – egyszerűen mindent tudnak.”

„Hamilton sokkal többet dolgozott a szimulátorban, mint Alonso, a vezetői stílusa pedig nagyon fimon, kevésbé durva, mint Alonsóé. Szerintem ez az oka, hogy a McLaren könnyebben be tudja állítani az autót Hamilton stílusára.”

Az 55 éves, a versenyzéstől 1993-ban visszavonuló korábbi csapatfőnök bevallotta: a technológiai fejlődés romba dönti a versenyzést.

„Ez most már nem ugyanaz. Az én időmben a pilóta szerepe még sokkal fontosabb volt, mint az autóé – vélekedett. – Most már a technológia az elsődleges, s csak utána a versenyző keze.”

(…)

„A versenyek a boxban dőlnek el, a versenystratégiák a legfontosabbak. Az egyetlen dolog, amit a mérnökök nem tudnak uralni, az a vezetői hiba.”

VIDEÓ – A LEGSZEBB SENNA–PROST CSATÁK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik