El: Vujovics a niksicsi klub magyar szála – a DVSC ellenfele

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.22. 16:00
Mint megírtuk, a montenegrói Szutjeszka vár a Debrecenre a labdarúgó Európa-liga első selejtezőkörében. Röviden bemutatjuk a niksicsi egyesületet.

Az angol források 1920-ról tesznek említést, viszont a Wikipédia szerb szócikkelye szerint a klubot 1927-ben alapították (bár a klub címerében az előbbi, 1920-as esztendő szerepel!). Fudbalszki klub Szutjeszka Niksics – eredeti írásmódban Фудбалски клуб Сутјеска Никшић – a hivatalos neve, míg a rajongók csak „kékeknek" vagy „kék-fehéreknek" hívják.Fudbalszki klub Szutjeszka Niksics – eredeti írásmódban Фудбалски клуб Сутјеска Никшић – a hivatalos neve, míg a rajongók csak „kékeknek" vagy „kék-fehéreknek" hívják.

Kétszeres bajnok, először 2012–2013-ban, másodszor 2013–2014-ben nyerte meg a montenegrói első osztály küzdelmeit. A 2014–2015-ös bajnokságban a második helyen zárt a Szutjeszka, három ponttal a Rudar Pljevlja mögött.

Goran Vujovics személyében viszont a niksicsiek adták a gólkirályt, az egyszeres válogatott csatár 21-szer talált be az ellenfelek kapujába. A 179 centis, 73 kilós Vujovics nem ismeretlen a magyar szurkolók előtt, hiszen 2008 és 2012 között hazánkban rúgta a labdát: a Videoton, a Kecskemét (kölcsönben), a Haladás (kölcsönben) és az Eger voltak az állomáshelyei. A HLSZ adatbázisából kiderül, hogy 68 NB I-es mérkőzésen 21-szer volt eredményes. Számos sérülése miatt nem tudott kibontakozni Fehérváron, ezért többször is kölcsönadták (2011-ben azért bajnoki címig jutott Mezey György alakulatában).

VUJOVICS A DEBRECENNEK IS BETALÁLT

A Szutjeszkának van egy szerb gólvadásza is, Sztevan Kovacsevics tizenkétszer talált be az elmúlt bajnokságban, amivel holtversenyben harmadik lett a mesterlövészek versenyében. Figyelem, nem csatár, hanem középpályás!

KOVACSEVICS-GÓLOK

A keret tagja továbbá egy szerb védő (Szlavko Lukics) és egy japán támadó (Fukui Maszato) is, a többiek mind montenegróiak.

A szakmai munkát a Brajan Nenezics, Szlavisa Mirkovics kettős irányítja, előbbit menedzserként, utóbbit vezetőedzőként tünteti fel a klub honlapja. Mirkovics új ember az egyesületnél.

SZAVAZÁS

A DVSC-Teva a montenegrói Szutjeszkával csap össze az Európa-liga első selejtezőkörében. Ön szerint milyen eredménnyel zárul a párharc?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Feltétlenül meg kell említeni, hogy a niksicsi egyletet nagy utánpótlás-nevelő bázisként tartják számon Montenegróban, például a Roma és a Juventus egykori kitűnősége, Mirko Vucsinics is itt kezdte a karrierjét.

A csapat az 1982-ben átadott Sztadion kraj Bisztricében, más néven a Gradszki Stadionban játssza hazai mérkőzéseit. Érdekes, hogy egyes források szerint csak 5214-en foglalhatnak helyet benne, mások (a montenegróiak is) ellenben dupla annyi, 10 800 férőhelyről írnak a Wikipedián. Ez vélhetően abból fakad, hogy a létesítmény multifunkcionális. A Szutjeszka hivatalos honlapja az 5214-es befogadóképességet erősíti meg.

A NIKSICS ULTRÁI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik