Vidi: Nagy kő esett le a szívemről – Juhász Roland

Vágólapra másolva!
2018.09.01. 13:20
null
Juhász Roland a sorsolás utolsó perceiben már izgult (Fotó: Szabó Miklós)
A Mol Vidi FC csapatkapitánya, Juhász Roland már izgult a sorsolás utolsó perceiben, de a végén örült neki, hogy az L-csoportba kerültek az Európa-ligában a Chelsea, a PAOK és a BATE Boriszov társaságában.

– Izgult?
– A végén már igen – felelte a Nemzeti Sport érdeklődésére percekkel a sorsolást követően Juhász Roland, a Vidi csapatkapitánya. – Amikor már csak két csoport maradt, az volt bennem, nehogy a K jelű, keleti túrákat kínáló négyesbe húzzanak minket. Még akkor is, ha Kádár Tamás, illetve Kleinheisler László csapatával, a Dinamo Kijevvel és az Asztanával is találkoztunk volna. Nagy kő esett le a szívemről, amikor a mi nevünket tartalmazó gömb maradt bent az üvegtálban. Előzetesen azt szerettem volna, hogy egy topklubbal, továbbá két olyan együttessel kerüljünk össze, amelyekkel felvesszük a versenyt. A vágyam teljesült, a Chelsea a világ legjobbjai közé sorolható, a PAOK és a BATE Boriszov ugyanakkor megítélésem szerint semmivel sem erősebb és semmivel sem gyengébb azon csapatoknál, amelyekkel a BL-selejtező során összecsaptunk.

– Nincs tehát oka haragudni a Vidit utolsónak hagyó Aron Winterre?
– Már csak azért sincs, mert gyerekkoromban a holland futballért rajongtam, az ő játékát is nagyon szerettem. A sorsolást szépen „lehozta”, szerintem Fehérváron sokan elégedettek azzal, hogy végül az L-csoport tagjai lettünk.

– Ha a D-csoportba sorolják be önöket, korábbi klubja, az Anderlecht ellen is pályára léphetett volna.
– Mint ahogy a Fenerbahce és a Dinamo Zagreb ellen is. A csodálatos emlékek miatt az Anderlechtnek örültem volna, a másik kettőnek nem. Mondom, jó, hogy így alakult. Futballozhatunk sztárcsapat ellen, és játszunk két olyannal, amely ellen nem vagyunk esélytelenek.

– Feltételezem, amiatt nem kesereg, hogy a Malmőt és a Ludogorecet elkerülték.
– A svédekkel szívesen megmérkőztem volna újra, a bolgárokkal nem. És ha már itt tartunk… Jelzésértékű, hogy az a három együttes, amelyeket a Bajnokok Ligája első három selejtezőkörében elbúcsúztattunk, a „vigaszágon” meg sem állt az Európa-liga csoportköréig. Ez azt bizonyítja, hogy erős csapatokat győztünk le, nem a véletlen műve, hogy idáig jutottunk. A Dudelange-ot mindenki elintézte egy kézlegyintéssel, aztán tessék, a Legia Warszawát, majd a Kolozsvárt is kiejtette. Megérdemelten lettek főtáblások a luxemburgiak – is.

Az Anderlecht játékosaként már játszott a Chelsea ellen (Fotó: Imago)
Az Anderlecht játékosaként már játszott a Chelsea ellen (Fotó: Imago)

– Mi lehet a Vidi célja a csoportban?
– Rávághatnám, hogy az elsőség, de maradjunk a realitás talaján. A Chelsea kiemelkedik, ez nem kérdés. A második helyért viszont ádáz csata várható, még úgy is, hogy a PAOK-ot erősebbnek vélem az AEK Athénnál, míg a BATE is profi, nemzetközi szinten is tapasztalt gárda. Egyet ígérhetek: harcba szállunk a továbbjutásért. Az alapján, ahogy az előző szűk két hónapban teljesítettünk, van okunk a bizakodásra. Úgy érzem, az AEK elleni rájátszásban valamit elvett tőlünk a sors, remélem, a folytatásban visszaadja. Persze nem ölbe tett kézzel várjuk ezt, az eddiginél is többet dolgozunk majd érte. Jó úton járunk, folyamatosan lépegetünk előre. A tervek szerint a napokban bővül egy-két játékossal a keretünk, ez az eddiginél nagyobb versenyhelyzetet teremthet, amiből a csapat csak profitálhat. Jó részese lenni annak, ami a Vidinél történik – még harmincöt évesen is.

– A kedd este Athénban történteket már elfelejtették?
– Ha nem is felejtettük el, túlléptünk rajta. Nem csalódásként éltük meg a szereplésünket, sokkal inkább sikernek. Akkor döbbentünk rá igazán, mit értünk el, amikor ültünk a tévé előtt, és úgy néztük az Európa-liga-sorsolást, hogy érintve voltunk. Egyebek mellett az a jó a csapatunkban, hogy megtanulta a helyén kezelni a sikereket és a kudarcokat. Habár az, hogy a BL-től csupán a rájátszásban köszöntünk el, sok mindennek nevezhető, de kudarcnak semmiképp. Szóval nem rágódunk a múlton, hiszen előttünk a bajnokság és a csoportkör, mindkét fronton a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból.

– Vasárnap a Groupama Arénában lépnek pályára, ott, ahol az Európa-ligában fogadták az AEK-et, és ott, ahol az Európa-ligában fogadják riválisaikat. A végén még otthonra lelnek az Üllői úton…
Azért tisztában vagyunk azzal, merre van a vendégöltöző. A ferencvárosi stadion hangulata kiváló, megadatott nekem, hogy válogatott futballistaként életre szóló élményekkel gazdagodjak ott. Bizonyára a Fradi elleni rangadón is remek lesz a légkör, bevallom, még akkor is örülök ennek, ha a nézők többsége nem nekünk szurkol. Így volt ez Athénban is, mégis megbirkóztunk azzal, hogy mintegy negyvenezren akarták a vesztünket.

– A zöld-fehérek is azt akarják.
– Efelől semmi kétségem, csakhogy mi nyerni szeretnénk. Mi vagyunk a bajnokok, a célunk a címvédés – ennek szellemében megyünk fel a pályára.

EURÓPA-LIGA
AZ L-CSOPORT MENETRENDJE

Szeptember 20., 18.55:
Mol Vidi FC–BATE Boriszov (fehérorosz)
Október 4., 21.00: Chelsea (angol)–Mol Vidi FC
Október 25., 21.00: PAOK (görög)–Mol Vidi FC
November 8., 18.55: Mol Vidi FC– PAOK (görög)
November 29., 21.00: BATE Boriszov (fehérorosz)–Mol Vidi FC
December 13., 18.55: Mol Vidi FC–Chelsea (angol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik