Káprázat Fehérváron: a Videoton oktatta a Sportingot

Vágólapra másolva!
2012.10.04. 18:57
null
A Videoton-szurkolók nem hiába készültek a mérkőzésre (fotó: Szabó Miklós)
A Genk elleni, vereséggel végződő bemutatkozás után a Videoton javított a labdarúgó Európa-liga csoportkörében: a fehérváriak a második fordulóban első félidei, olykor sziporkázó játékuknak köszönhetően 3–0-ra intézték el a gyenge ellenfélnek éppenséggel nem nevezhető lisszaboni Sportingot. A gólgyártást Paulo Vinícius kezdte el, majd Filipe Oliveira és Nikolics Nemanja növelte az előnyt, így már a szünetre kialakult a végeredmény.
EURÓPA-LIGA
G-CSOPORT, 2. FORDULÓ
VIDEOTON–SPORTING (portugál) 3–0 (3–0)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 10 160néző. Vezette: Jakobsson (izlandi)
VIDEOTON: Bozsovics – Brachi, Vinícius, Caneira, Stopira (Renato Neto, 89.) – Tóth B., Mitrovics – Walter Lee (Gyurcsó, 68.), Sándor Gy., Filipe Oliveira – Nikolics N. (Torghelle, 78.). Vezetőedző: Paulo Sousa
Cserék: Tujvel (kapus), Kaká, Héctor, Kovács I.
SPORTING: Rui Patrício – Rinaudo (Van Wolfswinkel, 30.), Rojo, Boulahrouz (Adrien Silva, 71.), Pranjic – Izmaijlov, Fernandes, André Martins, Jeffrén Suárez – Labjad (Schaars, a szünetben), Viola. Vezetőedző: Ricardo Sá Pinto
Cserék: Marcelo (kapus), Daniel Carrico, Insúa, Cédric Soares
Gólszerző: Vinícius (15.), Filipe Oliveira (21.), Nikolics N. (35.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

„A magyar bajnokság és az El szintje össze sem hasonlítható, itt mi vagyunk a kiscsapat, amely ellen mindenki győzni akar, mi azonban nem adjuk könnyen a bőrünket. Mi is szeretnénk nyerni, még ha a remélt eredményesség mellett tapasztalatszerzésnek is kiváló ez az ősz” – mondta a találkozó előtt Paulo Sousa.

Azt nem tette hozzá, hogy ha a Sporting ellen sikerülne a bravúr, az számára is különös presztízsértékkel bírna, hisz mégiscsak az övéi ellen érne el nagy sikert. Akárcsak Marco Caneira és Filipe Oliveira, akik kezdőként lépnek ma pályára, míg a találkozót a cserepadon kezdő brazil Renato Netóban ugyancsak különös érzések kavaroghatnak a 90 perc alatt, hiszen amúgy ő a Sporting játékosa – csak kölcsönben szerepel a Videotonban.

KATTINTSON A KÉPRE!
(FOTÓK: NÉMETH FERENC ÉS SZABÓ MIKLÓS)
KATTINTSON A KÉPRE! (FOTÓK: NÉMETH FERENC ÉS SZABÓ MIKLÓS)

Paulo Sousa egyébként mindössze egy helyen változtatott a Genk elleni összecsapás kezdőcsapatán: elöl nem Torghelle Sándor kezdett, hanem Nikolics Nemanja, így ma elsősorban rá hárult a gólszerzés feladata.

A portugáloknál a jobbhátvéd, Pereirinha, a két szélső, a perui André Carillo, valamint a spanyol Diego Capel, továbbá az eltiltott Xandao sem volt bevethető, de Ricardo Sá Pinto vezetőedző egyébként is alaposan megforgatta csapatát a találkozóra.

A MÉRKŐZÉS

Az első öt percben nem történt semmi érdemleges, főként a zöld-fehér csíkos vendégeknél volt a labda, de Mladen Bozsovicsnak mindössze egy gyatra beadásnál és egy hosszú indításnál kellett játékba avatkoznia, helyzet nem volt.

Gyorsan kiderült, hogy a Videoton hazai pályán is a gyors ellentámadásokra épít, Nikolics Nemanjának volt is két biztató megindulása az első negyedórában, ám Khalid Boulahrouz megforgatása után visszaértek a védők, míg másodjára blokkolták a lövést a vendégek.

Az első gól előtti pillanat: Vinícius a hálóba helyez (fotó: Németh Ferenc)
Az első gól előtti pillanat: Vinícius a hálóba helyez (fotó: Németh Ferenc)

VEZETÉST SZERZETT A VIDEOTON! A 15. percben előnybe került a hazai csapat: Walter Lee egymás után a második szögletet végezhette el, a Sporting-védelem elsőre ismét hárított, ám röviden, így Filipe Oliveira tekerhetett be balról, méghozzá remekül Nikolics fejére: a támadó fejese után Rui Patrício még bravúrral védett, ám a kipattanóra Paulo Vinícius érkezett a legjobb ütemben, és három méterről a hálóba bombázott. 1–0!

PAULO VINÍCIUS TALÁLATA

A gól után Rojo unta meg a lisszaboniak tétlenségét, és 40 méterről kapura lőtt, Mladen Bozsinovicsot meglephette a próbálkozás, mert majd' becsúszott a kezei között a labda, de ha pozitívak akarunk lenni, azt is mondhatjuk: szögletre mentett.

Oliveira mesterien érkezett és fejelt (fotó: Szabó Miklós)
Oliveira mesterien érkezett és fejelt (fotó: Szabó Miklós)

ZAVARBAN A SPORTING! No, persze nem volt mindig ilyen nehéz pozitívumokat felfedezni a hazai csapat játékában, a 21. percben például olyan akciót vezetett a Vidi, amiért Európa minden pályáján tapsoltak volna, Székesfehérváron pedig egyenesen felrobbant a stadion. Labdaszerzés után Nikolics révén pillanatok alatt kihozta a labdát saját térfeléről a magyar csapat, Walter Lee csinált egy jó cselt a jobb oldalon, szépen adott be, Filipe Oliveira pedig megelőzve a védőit, hét méterről a jobb alsóba fejelt – mintaszerű! 2–0!!

FILIPE OLIVEIRA TALÁLATA

BASEL–GENK 2–2, 2. HELYEN A VIDI
Bázelben sokáig úgy tűnt, a fehérvárihoz hasonlóan simán alakul a találkozó, igaz, nem a hazaiak, hanem a vendégek jóvoltából, hiszen Benjamin De Ceulaer már a 10. percben vezetést szerzett a Genk számára, majd Jelle Vossen a félidő hajrájában megduplázta az előnyt.

A 71. percben viszont Marco Streller révén szépített a Basel, így izgalmasan alakult a hajrá. A svájciak többet próbálkoztak kapura lövéssel a mérkőzésen, és a 85. percben össze is jött az egyenlítés: Fabian Frei szöglete után Streller volt eredményes, ezúttal fejest követően, így 2–2 lett a meccs vége. A sérült Köteles Lászlót a vendégek nem nevezték a találkozóra.

A Genk döntetlenjével maradt a csoport élén, a Videoton fellépett a második helyre, míg a Basel a harmadik. A fehérváriak legközelebb október 25-én a Baselt fogadják hazai pályán.

Sá Pinto alighanem leforrázva érezhette magát, már csak azért is, mert együttese nem igazán tudott váltani: birtokolta ugyan a labdát, tologatta azt a Videoton térfelén is, de még csak kapura lövési kísérletig sem nagyon jutott, André Martins 14 méterrel mellé pattogó próbálkozását legalábbis erős túlzás lett volna annak nevezni.

Érezte a bénultságot Sá Pinto is, s megpróbált kívülről segíteni: a csapatkapitány Rinaudónak fél óra elteltével le kellett baktatni a pályáról, az edző Ricky van Wolfswinkelben látta a megmentőt. A holland gyorsan veszélyt is okozott, de 16-oson belüli elterülését nem díjazta a játékvezető.

MÁR-MÁR KEGYETLEN ERŐDEMONSTRÁCIÓ! A 35. percben aztán már-már kínos helyzetbe került a portugálok szakvezetője, a Videoton ugyanis már 3–0-ra vezetett. Előreívelt labda után Boulahrouz felé csúszott meg a labda, a holland védő pedig lányos zavarában megpróbálta hazaadni, ám a nyakában nyargalászó Nikolics lecsapott a gyenge gurításra, és 15 méterről okosan elcsavarta a labdát a bal alsó sarokba! 3–0!!! Vajon lemond-e Sá Pinto a szünetben?

NIKOLICS NEMANJA TALÁLATA

Bizonyos fogadóirodáknál ekkor már csak hendikepes ajánlatban lehetett a Sportingra fogadni, már, akinek megérte a 10.7-es oddsért. No, a 3–3-as végeredménnyel sem lehetett rosszul járni, 20-szoros pénz járt ekkor érte.

HAZAI PÁLYA
Az UEFA statisztikái szerint a Videoton 1989. szeptember 26., a Hibarnian elleni 3–0-s vereség óta veretlen hazai pályán. Ez immár több mint 23 évet és kilenc mérkőzést jelent (négy győzelem, öt döntetlen).

Arról szinte teljesen megfeledkeztünk, hogy Nikolics kapott egy sárga lapot a gólja ünneplése után: a csatár önkívületben ordítozott a szögletzászlónál – ezzel nem volt vele egyedül a stadionban, mégis kevesen tették ezt félmeztelenül. Egészen elképesztő első félidő után a szünetben: Videoton–Sporting 3–0.

Sá Pinto nem eresztette bő lére a mondanivalóját, a Sporting-játékosok már percekkel a második félidő kezdete előtt a pályán várták a sípszót, soraikban Stijn Schaarsszal, aki a keveset mutató Zakaria Labjad helyére érkezett.

A második félidő első jelentenivalója Van Wolfswinkel nevéhez fűződött, aki Bozsovics bizonytalankodását kihasználva fejelhetett, szerencsére a kapura a fölé. A holland beállítása kétségkívül dobott a vendégek játékán, akik mezőnyfölényben játszottak fordulás után, ám a fordulat nem volt benne a mérkőzésben.

Szép, lassan, sousai elképzelés szerint csordogált medrében a találkozó. Az egyik oldalon Walter Lee, a másikon Valentin Viola gondoskodott egy-egy lövéssel arról, hogy a statisztikusok azért ne lankadjanak. Előbbi gyakorlatilag ezzel a megmozdulásával zárta a találkozót, mivel Gyurcsó Ádám állt be a helyére. A másik oldalon Sá Pinto Adrien Silva beállításával (Boulahrouz helyett) próbált meg még váratlant húzni húsz perccel a lefújás előtt.

A hajrára érkezett Torghelle Sándor és Renato Neto is, a találkozó képe azonban nem sokat változott. Úgy tűnt, a lisszaboniak lélekben feladták a kilátástalan küzdelmet, a szögleteket is egykedvűen ívelgették középre, ehhez képest a Videoton játékában a hajrában is benne volt a gól, ám az utolsó, jó passzok – Vinícius helyzete esetében mindössze néhány centi – ekkor hibádzottak.

Panaszra így sem lehet ok: a Videoton kitűnő futballal, teljesen megérdemelten győzte le 3–0-ra a Sportingot, ezzel megszerezte első pontjait az Európa-liga főtábláján.

„EZT AZ ESTÉT NEM FOGJUK EGYHAMAR ELFELEJTENI!”

EURÓPA-LIGA
G-CSOPORT, 2. FORDULÓ
VIDEOTON FC–SPORTING CP (portugál) 3–0 (3–0)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 10 160 néző. Vezette: Jakobsson (izlandi)
VIDEOTON: Bozsovics – Brachi, Vinícius, Caneira, Stopira (Renato Neto, 89.) – Tóth B., Mitrovics – Walter Lee (Gyurcsó, 68.), Sándor Gy., Filipe Oliveira – Nikolics N. (Torghelle, 78.). Vezetőedző: Paulo Sousa
SPORTING: Rui Patrício – Rinaudo (Van Wolfswinkel, 30.), Rojo, Boulahrouz (Adrien Silva, 71.), Pranjic – Izmaijlov, Fernandes, André Martins, Jeffrén Suárez – Labjad (Schaars, a szünetben), Viola. Vezetőedző: Ricardo Sá Pinto
Gólszerző: Vinícius (15.), Filipe Oliveira (21.), Nikolics N. (35.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Genk 2 1 1 5–2 +3 4
2. VIDEOTON 2 1 1 3–3 0 3
3. Basel 2 2 2–2 0 2
4. Sporting CP 2 1 1 0–3 –3 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik