A Valencia díszlépésben jutott az elődöntőbe

Vágólapra másolva!
2012.04.05. 20:06
null
Adil Rami volt a nap hőse Valenciában (Fotó: Action Images)
Címkék
Csütörtökön rendezték a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjének visszavágóit. A spanyol Valencia a holland AZ-t fogadta, és egygólos hátrányát hamar ledolgozta, majd tetszés szerint ért el helyzeteket. Ezek közül  hármat gólra váltott, így könnyedén jutott be az elődöntőbe.

Nem tudni, a vendég AZ mesterének, Gertjan Verbeeknek őszinteségi rohama volt-e vagy csak a terhet szerette volna levenni övéiről, amikor a Valenciát a végső El-győzelemre esélyes csapatként emlegette a találkozó előtt, de nem járt messze az igazságtól. Kollégája, Unai Emery sem, aki sajátjait feddte meg gyengébb formájuk miatt, kifejtve ezen kívül, hogy semmiképpen sem szabad gólt kapniuk, hiszen az odavágón 2–1-re a hollandok nyertek.

Nem keltett meglepetést, hogy a hazaiak léptek fel támadólag a kezdés után, és alig telt el az első negyedóra, máris előnyben voltak – összesítésben, ugyanis az előre húzódó valenciai középső védő, Adil Rami előbb fejjel, majd lábbal használt ki tökéletesen egy-egy holland védelmi megingást.

Visszavett a két gól után a Valencia, a vendégek pedig csak egy közepesen veszélyes távoli lövésig jutottak – de nehogy azt higgyük, hogy elkezdtek volna fölényeskedni a spanyolok, mert hátul és középen elképesztő keménységgel, elszántsággal csúsztak be méterekről, vetették magukat a labda útjába. Mint kiderült később, a játékrész hajrára tartalékoltak Roberto Soldadóék, mert a félidő végén egymás után záporoztak a lövések az AZ kapujára, ám célba egyik sem ért.

A fordulást követően ismét sorjáztak a hazai lehetőségek és a tanácstalanabbnál ötlettelenebb AZ-támadások, csak idő kérdése volt, mikor adja meg magát újra a holland védelem. Az 56. percben érkezett el ennek ideje, amikor többször is felszabadíthattak volna, majd Soldado beadásánál ismét lemaradt emberéről Dirk Marcellis, Jordi Alba pedig két lépésről nem hibázhatott.

Az egyre jobban szakadó eső is a Valencia kezére játszott, magabiztosan őrizte előnyét a spanyol csapat, sőt, a csereként beállt Pablo Hernández a kegyelemdöfést is megadta egy pazar tekeréssel.

Innentől kezdve már csak formalitás volt a hátralévő idő, díszlépésben menetelt az elődöntőbe a Valencia.

PERCRŐL PERCRE
90. perc Véget ért a mérkőzés, elődöntőben a Valencia.
90. perc Méla, méla mezőnyjáték, három perc a ráadás.
83. perc Tino Costa le, a hollandus Hedwiges Maduro be.

79. perc Kegyelemdöfés: Soldado ad egy bűnrossz labdát Albának a balon, de az befutja, középre kanyarint, ott Pablo Hernández jobbal 12 méterről a bal felsőbe teker. 40

79. perc Beerenset Erik Falkenburg váltja.
78. perc Barragán bal oldali belőtt labdáját pattintja haza Elm Parejo elől kapusának.
76. perc Pablo Hernández érkezik Féghouli helyére.
74. perc Antonio Barragán sárgul be Gudmundsson ellökése miatt, ezért kihagyja a következő El-mérkőzést.

Poulsen bal szemét ápolják a gyepen. Mármint a dán van a gyepen, nem a szeme.

71. perc Féghouli jobb oldali beadását vágja felé az ötös rövid sarkáról Soldado, majd Martens lő Rami elcsúszása után 16-ról, Alves véd a bal alsónál, és Ricardo Costa takarítja a kipattanót az ötösről.
70. perc Ricardo Costa blokkolja Martens 12 méteres löketét.
68. perc Jonas helyett Daniel Parejo itt, Altidore helyett Charlison Benschop ott.
Az AZ 17 idegenbeli európai kupamérkőzése közül eddig csak nyert meg.
63. perc Soldado bal oldali beadását fogja magabiztosan a kapu torkában Esteban.
Marcellis ismét nagyot hibázott, mert lemaradt Albáról, a beadásánál bevetődő Viergever lábáról felperdült labda pedig becsapta a kapust.
56. perc Egy jobb oldali beadást Soldado tesz rá hat méterről, Esteban védi, aki Barragán beadását is kiüti. A védők azonban nem szabadítanak fel, Soldado így középre játszhat Féghouli passza után a 16-os jobb oldaláról, Jordi Alba pedig két méterről az üres kapuba lő középen. 30
54. perc Gudmundsson passza után Altidore forgolódik a 16-osnál, de Tino Costa szereli, majd a kontra során három védőt is kicselez, de Estebannal nem bír.
52. perc Egy bal oldali Costa-beadás után Soldado közeli lövését blokkolja a kivetődő Esteban.
49. perc Mathieu kavargat a balon, az ötösön felszedi előle a labdát Esteban.
46. perc Elkezdődött a második játékrész.
46. perc Jóhann Gudmundsson áll be Holman helyére.
45. perc Véget ért az első félidő.
42. perc Maarten Martens bakija után lőhet az ötös jobb sarkáról Soldado, de Esteban remekül jön ki és véd. A kipattanót Tino Costa íveli át a bal oldalra, ott érkezik Jordi Alba, és nyolc méterről szép mozdulattal a jobb alsó mellé fejel, egy gondolatnyival.
41. perc Holman veszélyeztet távolról, de igen pontatlanul.
40. perc Féghouli esik nagyot, talán túl nagyot is a 16-oson belül Holman mellett, tovább.
38. perc Holman ad egy csodás labdát Altidore-nak, aki egyedül vihetné a kapusra, ha nem fújná le a játékvezető les címén.
34. perc Mehmet Topal emel 23-ról a lelátóról befelé vezető folyosóra.
Nagyot mentett az AZ csodálatos Elme.
32. perc Jérémy Mathieu bal oldali beadását teszi ki szögletre az ötös előtt Rasmus Elm.
30. perc Jonas lő jobbal 19 méterről nem sokkal a bal felső fölé.
27. perc Soldado kezd elszemtelenedni, mert 14 méterről szeretne gólt sarkalni, de fogja a kapus.
25. perc Egy lecsorgót Adam Maher küld rá jobbal 30-ról, Diego Alves éppen csak ki tudja piszkálni a léc alól.
Ezúttal Dirk Marcellis maradt le a gólszerzőről.
17. perc Egy jobb oldali Tino Costa beadást csúsztat meg a rövid ötös előtt Soldado, a túloldalon érkezik Adil Rami, aki jobbal a bal alsóba helyez higgadtan. 20
16. perc Viergever ment nagyot az ötös sarkán Soldalo elől, becsúszva.
15. perc Adil Rami gólt szerez: Sofiane Féghouli jobb oldali beadását az ötösről a késlekedő kapust és Viergevert is megelőzve az üres kapuba bólintotta. 10
12. perc Barragán beadását teszi az ötösön az előtte álló Soldado elé Viergever, a támadó 13 méterről, jobbal, jobbról lő, de lefekszik jobbra villámgyorsan Esteban, és védi a bombát.
Ahogyan vártuk, jobban kezdett a Valencia.
9. perc Soldado fejel Jonas elé a 16-oson, de Nick Viergever jól helyezkedik és felszabadít egy nagy rúgással.
5. perc Simon Poulsen már csak a kapussal áll szemben, de kintről hozta vissza a labdát.
4. perc Antonio Barragánt löki Brett Holman, szabadrúgás. Tino Costa beadja a 16-os jobb oldalától, Roberto Soldado a hálóba fejel, de nem várták meg a szabadrúgás elvégzésével a játékvezetőt, így sárga. A rendes beívelést kiüti a kapus, a bal oldali szögletet pedig a 11-es ponttól jobbal a bal sarok mellé vágja vagy két méterrel Tino Costa.
1. perc Jozy Altidore villan meg egy kapura lövéssel. Fátylat rá...
1. perc A vendégek kezdik a mérkőzést.
A hazaiak 4–4–2-es felállásban és fehér mezben, a vendégek kékben és hollandus 4–3–3-ban.
A Valencia holland gárdát ütött ki az előző körben, a PSV-t.
Bármilyen hihetetlen is, egy játékos igazol az egyik csapatból a másikba: az osztrák ék, Kurt Welzl 1981-ben került a hollandoktól a spanyolokhoz.
Hogy hogyan jutottak idáig a csapatok? Így e!
"A játékosok jöttek-mentek, de a Valencia stílusa és filozófiája nem változott így Gertjan Verbeek, az AZ mestere. Azt hiszem, erősen kezdenek majd, támadólag lépnek fel, hiszen az Európa-liga esélyesei között vannak. A mérkőzést nem a szerencse dönti el, az megy tovább, aki jobban játszik."
A hazaiaknál a karmester Éver Banega és Sergio Canales sérült, a vendégeknél Etiënne Reijnen és Celso Ortiz.
A kispadon: Guaita, Maduro, Dealbert, Pablo Hernández, Parejo, Aduriz, Piatti ill. Heijblok, Johansson, Klavan, Lam, Falkenburg, Gudmundsson, Benschop.
A kezdők: Diego Alves – Barragán, Rami, Ricardo Costa, Mathieu – Mehmet Topal, Costa – Feghouli, Jonas, Jordi Alba – Soldado itt, Esteban – Marcellis, Viergever, S. Poulsen, Moisander – Maher, Martens – R. Elm, Holman, Beerens – Altidore ott.

„Nem vagyok elégedett a csapat legutóbbi időben mutatott játékával, ki kell javítanunk a hibáinkat – mondta a Valencia trénere, Unai Emery. – A gólszerzés mellett a legfontosabb feladatunk a kapott gól elkerülése lesz a visszavágón. Erre kell koncentrálnunk, és a helyzeteinket értékesítenünk kell.”

A hazaiaknak tehát mindenképpen gólt kell szerezniük, és erre jó esélyük van, hiszen ebben az idényben mindössze egyszer nem tudtak betalálni ellenfelük hálójába a Mestallában.
Az első mérkőzésen a hollandok nyertek 2–1-re.
A billentyűknél: B. J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat a ValenciaAZ Európa-liga negyeddöntő visszavágójának online közvetítésében!
EURÓPA-LIGA, NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
VALENCIA (spanyol)–AZ (holland) 4–0
Valencia, Mestalla. V: Kralovec (cseh)
Valencia: Diego Alves – Barragán, Rami, Ricardo Costa, Mathieu – Mehmet Topal, T. Costa (Maduro, 83.) – Féghouli (Pablo Hernández, 76.), Jonas (Parejo, 68.), Jordi Alba – Soldado. Vezetőedző: Unai Emery
AZ: Esteban – Marcellis, Viergever, S. Poulsen, Moisander – Maher, Martens – R. Elm, Holman (Gudmundsson, a szünetben), Beerens (Falkenburg, 79.) – Altidore (Benschop, 68.). Vezetőedző: Gertjan Verbeek
Gólszerző: Rami (15., 17.), Jordi Alba (56.), Pablo Hernández (79.)
Továbbjutott: a Valencia, 5–2-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik