Édes otthon: az Atlético, a Sporting és az AZ is egygólos előnyhöz jutott

Vágólapra másolva!
2012.03.29. 23:04
null
Konstantin Rausch (Hannover, jobbra) és Juanfran (Atlético) találkozója (Fotó: Reuters)
Címkék
A labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjének első felvonásán hazai pályán nyert minimális különbséggel 2–1-re a spanyol Atlético, a portugál Sporting és a holland AZ is, de a vereséget szenvedő német Hannovernek, a spanyol Valenciának és az ukrán Metaliszt Harkivnak semmiképpen sem kell lemondania a továbbjutásról.

 

Atlético Madrid (spanyol)–Hannover (német)

A házigazdák óriási mezőnyfölényét a 9. percig tudta kihúzni gól nélkül a vendégcsapat. Akkor egy távolról kapu elé ívelt szabadrúgásnál Radamel Falcao nagyon jó ütemben emelkedett, míg Ron-Robert Zieler nagyon rossz ütemben lépett ki a kapujából, így a gólerős kolumbiai fejese akadálytalanul kötött ki a kapuban (1–0).

A házigazdák picit visszavettek őrült tempójukból, de még így is egyértelműen irányították a mérkőzést, csak a helyzeteiket nem tudták gólra, de még olyan nagy gólveszélyre sem váltani. Ennek árát fizette meg velük az első valamirevaló támadását összehozó Hannover a 38. percben. A németek a felezővonalnál labdát szereztek, a kiugratással az üresen árválkodó szélen Lars Stindl elviharzott, majd centerezését a kapu elé nagy lendülettel érkező Mame Biram Diouf védhetetlenül vágta Thibaut Courtois kapujába (1–1).

A szünet után emelt a fordulatszámon az Atlético, picit paprikássá is vált a hangulat. A házigazdák változatlanul nem tudták érvényre juttatni erő- és technikai fölényüket, a magára találó, nagyot küzdő németek jól állták a rohamokat. Sőt közel álltak az újabb gólhoz, de Courtois ezúttal hárította Diouf közeli lövését.

Felébresztette az addig sem alvó, csak talán kevésbé összpontosító spanyolokat a vendégek kimaradt nagy helyzete. Gyakorlatilag állandóan a németek térfelén volt a labda, de a saját tizenhatosuk előterébe betömörülő németeket brusztban nem tudták megverni a spanyolok. És amikor már szinte mindenki elkönyvelte az ikszet, érkezett a Savio, aki a 89. percben a bal felsőbe bombázott (2–1). A gól után a kispadok környékén kellett rendet tenni a játékvezetőnek és megnyugtatni a feleket, majd Zieler védett hatalmasat a 91. percben, így nem lett kettő a különbség, reményt adva a vereséget szenvedő németeknek a hazai fordításra.

AZ–Valencia:három az egy ellen a 2–1-en (Fotó: Reuters)
AZ–Valencia:három az egy ellen a 2–1-en (Fotó: Reuters)

 

AZ (holland)–Valencia (spanyol)

Szó szerint csak nyomozta a labdát az AZ a mérkőzés első szakában, a spanyolok higgadtan tartották, járatták a labdát, majd amint lehetőségük adódott, villámgyorsan váltottak ritmust. A 9. percben Roberto Soldado négyméteres kapáslövésnél – a vendégek a bal oldalon nullázták le a hazai védelmet – Esteban Alvarado elképesztő bravúrral mentett szögletre. Ahogy teltek a percek, úgy egyenlítődött ki a mezőnyjáték, de a hollandok vezető találata így is meglepetésként hatott a szünet előtti pillanatokban, már a 45+1. percben hiszen a játékukban messze nem volt benne a gól. Akkor is egy pontrúgás kellett hozzá: Maarten Martens jobb oldali szöglete átszállt a hosszúra, ott érkezett Brett Holman, az ausztrálra nem jutott figyelem, ő pedig pazar emeléssel juttatta a labdát vissza a kapu bal felső sarkába (1–0).

A fordulást követően nem kellett sokat várni a vendégek megérdemelt góljára: az 51. percben Ricardo Costa távoli beadásánál Mehmet Topal a védőjét megelőzve fejelte a labdát 12 méterről a bal alsóba (1–1). A 79. percben másodszor jutott vezetéshez a házigazda. A spanyolok nem túl meggyőző védekezéssel jelentkeztek – mintha elfáradtak volna a hajrára, és a motivációjukkal sem volt minden rendben, túlságosan jónak tűnt számukra idegenben az iksz és a szerzett gól –, így a bal oldalon két holland vitt akciót, hogy Holman centerezésére Martens három védő asszisztálása mellett abszolút üresben érkezzen (2–1).

Emiliano Insúa (Sporting, jobbra) dobja támadásba csapatát Jose Ernesto Sosa (Metaliszt) mellett (Fotó: Reuters)
Emiliano Insúa (Sporting, jobbra) dobja támadásba csapatát Jose Ernesto Sosa (Metaliszt) mellett (Fotó: Reuters)

 

Sporting (portugál)–Metaliszt Harkiv (ukrán)

Lisszabonban az előző körben a Manchester Cityt búcsúztató Sporting és a Megyeri Balázson az Olympiakosz elleni párharc hajrájában kifogó Metaliszt csapott össze. Az Alekszandr Gorjainov kapus előtt hat argentinnal, két brazillal és egy-egy szerbbel és szenegálival felálló ukránok kezdtek jobban, magabiztosabb csapat benyomását keltették, de nagy helyzetet nem alakítottak ki.

A Sporting menet közben lendült bele, egyre veszélyesebbnek tűnt, és a fordulás után Marat Izmajlov révén a vezetést is megszerezte: a bal oldalon vezettet gyors támadás végén Diego Capel egy kényszerítőt követően laposan középre passzolt, ahol az öt és felesen becsúszva érkező orosz a léc alá továbbította a labdát (1–0).

A sárga mezes ukránok hiába próbáltak meg felpörögni, a portugálok taktikusan tördelték a játékot. Aztán a 64. percben egy vendég szabálytalanság után 19 méterről, középről jöhetett szabadrúgással a Sporting, és a Stijn Schaars által legurított labdát Emiliano Insúa a sorfal mellett laposan a bal alsó sarokba bombázta (2–0).

A harkiviak legalább a szépítést megpróbálták kiharcolni, de a 90. percig hiába hajtottak, hiába jutottak lövőhelyzethez három méterre a gólvonaltól – a csereként beállt Marko Devics lövését bravúrral hárította Rui Patrício. A kapus később José Ernesto Sosa próbálkozásánál is jó helyen volt.

A 91. percben aztán Rui Patrício szabálytalankodott Deviccsel szemben, a tizenegyest Cleiton Xavier értékesítette, a jobb alsó sarokba helyezett (2–1). Így már elégedettebben utazhatnak haza az ukránok a visszavágóra.

A találkozón a sárga lapoknak is volt jelentőségük, a hazaiaknál Daniel Carrico, a vendégeknél Marco Torsiglieri számára jelentette a figyelmeztetés azt, hogy a visszavágón nem szerepelhet.

EURÓPA-LIGA NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
SCHALKE 04 (német)–ATHLETIC BILBAO (spanyol) 2–4 (1–1)
Gelsenkirchen, Arena Auf Schalke. V: Pedro Proenca (portugál)
Schalke: Hildebrand (Schober, a szünetben) – Ucsida, K. Papadopulosz, Matip, Fuchs – Höger (Holtby, 55.), J. Jones, Draxler (Jurado, 55.) – Raúl – Farfán, Huntelaar. Vezetőedző: Huub Stevens
Bilbao: Gorka Iraizoz – Iraola, Javi Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe (S. Pérez, 71.) – Iturraspe, De Marcos (Ekiza, 85.), A. Herrera (I. Gomez, a szünetben) – Susaeta, F. Llorente, Muniain. Vezetőedző: Marcelo Bielsa
Gólszerző: Raúl (22., 60.), ill. F. Llorente (20., 73.), De Marcos (81.), Muniain (93.)
ATLÉTICO MADRID (spanyol)–HANNOVER (német) 2–1 (1–1)
Madrid, Vicente Calderón Stadion. V: Lannoy (francia)
Atlético Madrid: Courtois – Juanfran, Godín, Miranda, F. Luis – Arda Turan, Gabi, M. Suárez, Koke (Diego, 61.) – A. López (Salvio, 70.), Falcao. Vezetőedző: Diego Simeone
Hannover: Zieler – Cherundolo, Eggimann, Pogatetz, Pander (Schultz, 70.) – Stindl, Schmiedebach (Konan, 56.), Pinto, Rausch – Diouf (Abdellaoue, 82.), Schlaudraff. Vezetőedző: Mirko Slomka
Gólszerző: Falcao (9.), Salvio (89.), ill. Diouf (38.)
AZ (holland)–VALENCIA (spanyol) 2–1 (1–0)
Alkmaar, AZ Stadion. V: M. Atkinson (angol)
AZ: Esteban – Marcellis, Klavan, Poulsen, Moisander – Maher, Martens – Elm, Holman, Gudmundsson – Altidore (Benschop, 76.). Vezetőedző: Gertjan Verbeek
Valencia: Alves – Barragán, Dealbert, Alba, Ricardo Costa – Mathieu (Piatti, 77.), Mehmet Topal, Feghouli (Jonas, 65.), Hernández, Tino Costa – Soldado. Vezetőedző: Unai Emery
Gólszerző: Holman (45+1.), Martens (79.), ill. Mehmet Topal (51.)
SPORTING CP (portugál)–METALISZT HARKIV (ukrán) 2–1 (0–0)
Lisszabon, José Alvalade Stadion. V: Stark (német)
Sporting: Rui Patrício – Joao Pereira, Xandao, A. Polga, Insúa – M. Fernández, Carrico (Nito, 70.), Schaars – Izmajlov (Carrillo, 79.) – Capel (J. Suárez, 72.), Van Wolfswinkel. Vezetőedző: Ricardo Sá Pinto
Metaliszt: Gorjainov – Obradovics, P. Gueye, Torsiglieri, Villagra – Cleiton Xavier, J. Torres – J. Sosa (Valjajev, 94.), S. Blanco (Marlos, 77.), Taison – Cristaldo (Devics, 66.). Vezetőedző: Mjron Markevics
Gólszerző: Izmajlov (51.), Insúa (64.), ill. Cleiton Xavier (91. – 11-esből)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik