Törökországban azt sem tudják, mi vagy ki az a Videoton

Vágólapra másolva!
2012.08.23. 09:25
null
Ez vár a Videotonra – a Trabzonspor-szurkolók nem ismerik a magyar csapatot, de nem is a fehérváriakra lesznek kíváncsiak <br />(Fotó: archív)
Címkék
Az Európa-liga utolsó selejtezőkörének első mérkőzésén csütörtökön Trabzonspor–Videoton összecsapást rendeznek. Paulo Sousa, a magyar csapat vezetőedzője szerint egyénileg és kollektíven is remek társaság a török együttes. Alighanem a Trabzonspor is alaposan felkészült a magyar csapatból, a Nemzeti Sport korábbi törökországi tudósítója, Mehmet Basaran szerint ugyanis tartanak a magyar együttestől. 

A Videoton ma este 20 órától lép pályára az Európa-liga selejtezőjének rájátszásában a török Trabzonspor vendégeként. Mindkét csapat vezetőedzője tart az ellenféltől, annak ellenére, hogy Törökországban egyáltalán nem hallottak eddig a Videotonról.

„Alaposan felkészültünk a Trabzonsporból, tudjuk, hogy mik a gyengeségeik, és természetesen azzal is tisztában vagyunk, hogy mik az erősségeik. Nagyon jó csapatról beszélünk, egyénileg és kollektíven is. A legfontosabb, hogy azokat a területeket, amelyeket használni szeretnének, lezárjuk, és természetesen a megfelelő pillanatokban kemény, szervezett támadásokat vezessünk. A Trabzonsporról azt is tudjuk, hogy az Európa-ligában tavaly nem szenvedett vereséget hazai pályán, csütörtök este szeretnénk ezt a sorozatot megszakítani” – olvasható Paulo Sousa szerda esti sajtótájékoztatón tett nyilatkozata a vidi.hu-n.

„Mi, törökök hajlamosak vagyunk úgy esélyt latolgatni, hogy semmit sem tudunk az ellenfél múltjáról – mondta a Videotonnal kapcsolatban a Trabzonspor vezetőedzője, Senol Günes. – Nos, aki idáig eljut, az nem lehet gyenge, arról nem is beszélve, hogy a Videoton két erős ellenfelet, a Slovant és a Gentet ejtette ki. Egy jó csapat mindig arra törekszik, hogy ne érje meglepetés a pályán. Mi is igyekeztünk mindent megtenni ennek érdekében.”

A Star újság olyan idézetet is közöl a török válogatottal 2002-ben vb-bronzérmes szakvezetőtől, amelyben a magyar csapatról alkotott szakmai véleményét összegzi: „Különösen a védőjátéka jó, és az sem titok számunkra, hogy technikás futballistákkal, jó néhány külföldivel megerősített csapattal lesz dolgunk. Szervezetten, gyorsan játszik, de ez nem jelenti azt, hogy ne érezném képesnek csapatomat rá, hogy kiharcolja a továbbjutást. Fontos lenne úgy megnyerni az első mérkőzést, hogy ne kapjunk gólt. Szerintem jók leszünk, és nagyszerű közönségünk támogatásával képesek leszünk olyan eredményt elérni, amilyenre szükségünk van.”

Günes szavait a Nemzeti Sport korábbi törökországi tudósítója, Mehmet Basaran is alátámasztotta.

„Miközben Törökországban azt sem tudják, mi vagy ki az a Videoton, a szakma, valamint a Trabzonspor vezetőedzője tart a székesfehérvári csapattól, szerinte ugyanis Magyarország legjobb együttesével találkoznak. Úgy várják a Videotont, mintha a kontinens egyik élcsapatát fogadnák, és ez bizony nem sok jót jelent a vendégek számára. A félelem oka leginkább a Gent elleni továbbjutás, az, hogy a magyarok idegenben leiskolázták a belgákat. A feleknek ötven-ötven százalék esélyt adok rá, hogy sikerrel vegyék a párharcot, ha azonban a Videoton úgy futballozik, mint Gentben, nem lesznek gondjai. Annak ellenére sem, hogy török számítások szerint a Trabzonspor jóval több pénzből gazdálkodhat, mint a Videoton” – fogalmazott az újságíró.

A csapat értéke a transfermarkt.de adatai szerint 84.7 millió euró szemben a Videoton 11.1 milliójával. A tíz légióst foglalkoztató török csapat legértékesebb játékosa a 27 éves argentin középpályás, a négy éve 2.5 millióért szerződtetett, jelenleg 9 millió eurós értékre becsült Gustavo Colman. A Trabzon a legutóbbi idényben a Bajnokok Ligájában szerepelt, ám abból az együttesből már biztosan nem szerepelhet a Videoton ellen Burak Yilmaz, aki 33 góllal lett a török élvonal gólkirálya az előző idényben, és a nyáron négyéves szerződést kötött a bajnok Galatasarayjal.

A TRABZONSPOR SZURKOLÓI
EURÓPA-LIGA – MAI PROGRAM
SELEJTEZŐ, 4. FORDULÓ (PLAYOFF) – ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Anzsi Mahacskala (orosz)–AZ (holland)18
Neftci (azeri)–APOEL Nicosia (ciprusi)18
Tromsö (norvég)–Partizan Beograd (szerb)18.30
Ekranas (litván)–Steaua Bucuresti (román)18.45
Sheriff Tiraspol (moldovai)–Olympique Marseille (francia)19
Molde (norvég)–Heerenveen (holland)19
Legia Warszawa (lengyel)–Rosenborg (norvég)19
Atromitosz (görög)–Newcastle United (angol)19
AIK (svéd)–CSZKA Moszkva (orosz)19
Liberec (cseh)–Dnyipro (ukrán)19
Dinamo Bucuresti (román)–Metaliszt Harkiv (ukrán)19.30
Bursaspor (török)–Twente (holland)19.30
Luzern (svájci)–Racing Genk (belga)19.30
Trabzonspor (török)–Videoton (magyar)20 (tv: m2 – élő)
Dudelange (luxemburgi)–Hapoel Tel-Aviv (izraeli)20
Feyenoord (holland)–Sparta Praha (cseh)20
Midtjylland (dán)–Young Boys (svájci)20.15
Lokeren (belga)–Viktoria Plzen (cseh)20.30
DVSC-Teva (magyar)–FC Bruges (belga)20.30 (tv: Duna – élő)
PAOK Szaloniki (görög)–Rapid Wien (osztrák)20.30
Hearts (skót)–Liverpool (angol)20.45
Slask Wroclaw (lengyel)–Hannover (német)20.45
Motherwell (skót)–Levante (spanyol)20.45
Vaslui (román)–Internazionale (olasz)20.45
Crvena zvezda (szerb)–Bordeaux (francia)21
Horsens (dán)–Sporting (portugál)21
Athletic Bilbao (spanyol)–HJK (finn)21
NK Mura (szlovén)–Lazio (olasz)21
FK Zeta Golubovci (montenegrói)–PSV (holland)21
Marítimo (portugál)–Dila Gori (grúz)21
Szerdán játszották
VfB Stuttgart (német)–Dinamo Moszkva (orosz) 2–0
A visszavágókat augusztus 30-án rendezik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik