Chelsea: moszkvai vereséggel is továbbjutás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.11. 17:55
null
Fernando Torres ezzel a mozdulattal szerezte meg a vezetést a Chelsea-nek (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjének visszavágóján az orosz Rubin Kazany 3–2-re legyőzte Moszkvában a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea-t, de 5–4-es összesítéssel az angolok mentek tovább.

A NEGYEDDÖNTŐK VISSZAVÁGÓIRÓL SZÓLÓ BEHARANGOZÓ CIKKÜNKET ITT OLVASHATJA!

Aligha örülnek annak a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea-nél, hogy a címvédés helyett csak az El-ben kell vitézkedniük, de ha már így hozta a sors, a csapat igyekezett komolyan venni ezt a sorozatot is: a tatár Rubin Kazannyal került össze a negyeddöntőben, és az első mérkőzésen hazai pályán 3–1-es győzelmet aratott.

A visszavágón a Chelsea azonban alaposan felforgatott összeállításban lépett pályára: a védelem bal oldalán lehetőséget kapott Paulo Ferreira, aki ebben a szezonban eddig minden sorozatban egyetlen mérkőzésen lépett pályára (Premier League, FA-kupa, Bajnokok Ligája, Ligakupa, klubvilágbajnokság), most pedig az El is feliratkozott listájára. A középpályán Ramires párja a 18 esztendős Nathan Aké lett, aki eleddig kétszer jutott szerephez a londoniak első csapatában. A támadószekcióból Oscar, Eden Hazard és Juan Mata is csak a kispadon kezdett, de Demba Ba kényszerű távolléte miatt (az ősszel a Newcastle Uniteddel már szerepelt ebben a sorozatban) egyértelmű volt, hogy Oroszországban is Fernando Torres szerepel egyetlen ékként.

Ott volt viszont a pályán a „kék legendák" közül a 100. európai kupamérkőzését vívó John Terry, aki a harmadik percben fantasztikusan mentett Roman Eremenko közeli lövésénél, és az a Frank Lampard, aki nem sokkal ezután remekül indította saját térfeléről Fernando Torrest, aki a borzalmasan kimozduló kapus, Szergej Rizsikov fölött legszebb napjait idézően a kapuba emelt. 0–1!

A spanyol Zorro Moszkvában is büntetett!

Nagy elánnal kezdtek pedig az oroszok, és ez is lett ez alkalommal a vesztük, mert annyira kitámadtak, hogy Torres megszerezte az áhított idegenbeli gólt.

Megzavarta a Rubint a találat, amely előrelátható módon nem használt a mérkőzés színvonalának, a tatároknak most lett volna csak igazán szükségük szurkolóik biztatására – ne feledjük, a mérkőzést Kazánytól 450 kilométerre, Moszkvában rendezték az ottani zord időjárás miatt.

NEM ÁLLT...

...éppen a helyzet magaslatán a török sípmester a 11-es megadásakor, de akkor sem, amikor az ő orra előtt könyökölte orrba Marcano Torrest, teljesen büntetlenül.

A langyos (vagyis inkább didergős) mezőnymunka után a félidő legvégén egyenlíthetett volna a hazai csapat, de Bibrasz Natko remek passza után a török Gökdeniz Karadeniz közelről nem tudta ellőni a labdát a tökéletesen kimozduló Petr Cech mellett.

A szünet után nem sokkal azonban már nem hibáztak az oroszok, pontosabban spanyol koprodukcióban született meg az egyenlítés: Orbaiz beadását Marcano tanári módon fejelte a kapuba. 1–1

Nem sokáig állt azonban 1–1 a kijelzőn, mert Víctor Moses szép akció végén ismét mattolta Rizsikovot (1–2), majd Gökdeniz Karadeniz használta ki az angol védelem csődjét (2–2).


Nem sokra rá egy borzalmas Terry, Mikel „akció" végén Marcano már a vezetést is megszerezhette volna a Rubinnak, de fejese nem sokkal célt tévesztett – ez már Cechnek is sok volt, aki alaposan megmosta hátvédjei fejét.

Lehetett egy-két kedves szava a 74. percben a török játékvezetőhöz, Firat Aydinushoz is, aki meglehetősen könnyű síppal 11-es ítélt egy César Azpilicueta, Alekszandr Rjazancev ütközés után, a büntetőt pedig Bibrasz Natko a jobb felsőbe bombázta: 3–2!

Még izgalmasabb lehetett volna a hajrá, ha Rondón nem hagyja ki második ziccerét is...

Győzött a lelkes Rubin, de ez kevés volt a továbbjutáshoz. A Chelsea csak ez utóbbinak, valamint két szép góljának örülhet, védekezésben megdöbbentően sokszor volt szétszórt a londoni csapat.

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Rubin Kazany (orosz)Chelsea (angol) 3–2
Moszkva, Luzsnyiki Stadion. V: Aydinus (török)
Rubin Kazany: Rizsikov – Kuzmin (Kalesin, a szünetben), Iván Marcano, César Navas, Ansaldi – Orbaiz (Gyagyun, 66.), Natko – G. Karadeniz, R. Eremenko, Kaszajev (Rjazancev, 72.) – Rondón. Vezetőedző: Kurban Berdijev
Chelsea: P. Cech – Azpilicueta, Terry, David Luiz, P. Ferreira – Ramires (Mikel, 60.), Aké – Moses, Lampard (B. Ivanovics, 90.), Benajun (Oscar, 77.) – F. Torres. Menedzser: Rafael Benítez
Gólszerző: Marcano (51.), Karadeniz (62.), Natko (75. – 11-esből), ill. F. Torres (4.), Moses (55.)
Továbbjutott: a Chelsea, 5–4-es összesítéssel

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük ismét a megtisztelőt, hamarosan jövünk az esti El-körrel!

Az El-címvédő után azért elporolta a BL-aranyost is a Rubin.

A labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjének visszavágóján az orosz Rubin Kazany 3–2-re legyőzte Moszkvában a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea-t, de 5–4-es összesítéssel az angolok mentek tovább.


90. PERC VÉGE, TOVÁBBJUTOTT A CHELSEA!


90. perc Lampard le, Braniszlav Ivanovics be.

90. perc Oscar elrúgja a labdát sípszó után.

90. perc
Két beadást is kifejelnek a Chelsea-védők, majd Gyagyun fejel 12 méterről Cech ölébe, gyengéden.

87. perc Marcano megröpteti Torrest, sárga.

Ismét mezőnyjáték, stabil az angol védelem.

Eremenko ma annyit passzol, mint egy durcás Arjen Robben.

81. perc Ansaldi balról be, Rondón hétről, Ferreirát megelőzve Cech ölébe „stukkal" oda.

77. perc Oscar be, Josszi Benajun le.

75. perc BIBRASZ NATKO JOBBAL A JOBB FELSŐBE BOMBÁZ! 32! Cech esélytelen...

74. PERC BÜNTETŐ A RUBINNAK!
A frissiben beálló Rjazancevet buktatja Azpilicueta. Legalábbis a török Firat Aydinus szerint, mert elég könnyed kis lökés volt ez hátulról...

72. perc Kaszajevet Alekszandr Rjazancev váltja. Középpályás helyett Középpályás.

70. perc
Azpilucueta tisztáz Karadeniz elől a 16-os jobb oldalán belül.

66. perc Vlagyimir Gyagyun be, Orbaiz le. Középpályás helyett csatár.

65. perc
MI MARAD KI! Eremenko ad be balról, Terry aláfut, Mikel elkésik, Marcano centiméterekkel a bal alsó mellé fejel nyolc méterről!

Karadeniz négy gólt és két asszisztot szerzett az El-ben a tavasszal.

Cech vetődik, de csak beleérni tud a labdába.

62. PERC KARADENIZ EGALIZÁL! Cristian Ansaldi ad be balról, az ötösről az érkező Gökdeniz Karadeniz a tétova David Luiz mellől a kapu bal oldalába bólint. 22!

60. perc Ramires lő jobbal jócskán a bal felső fölé, majd átadja helyét Obi Mikelnek.

55. MOSES IS BETALÁL, ELDŐLT A TOVÁBBJUTÁS? Lampaddal játszik össze, majd Ramiresszel háromszögel a 16-os előtt Victor Moses, azután a visszakapott labdát a kifutó kapus fölött a kapu közepébe emeli. 12!

51. PERC MARCANO EGYENLÍT! A jobb oldali szöglet után Orbaiz ad be jobbról, középen Marcano lefejeli az angol védőket (leginkább azonban Ramirest), és mintegy 10 méterről a jobb sarokba bólintja a labdát. Cech nem is mozdul érte: 11!

50. perc
Terry birkózik meg Rondónnal, győz az angol. Szöglet.

47. perc
Marcano ballal orrba könyökli Torrest a játékvezető orra előtt, de tovább...

46. PERC FOLYTATJUK!


46. perc Vitalij Kalesin váltja Kuzmint. Előbbi támadóbb szellemű szélső középpályás.

A Rubin 22
Oroszországban rendezett európai kupamérkőzésén csak háromszor kapott ki. Mindannyiszor Moszkvában…

Az El-címvédőt, az Atlético Madridot kiütötték a tatárok, a BL-címvédővel nem bírnak eddig.


Remekül kezdődött, remekül végződött. Közötte azonban...

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!


45. perc
CECH-PARÁDÉ! Natko indítja 18-ról zseniálisan Karadenizt, aki az ötös jobb sarka elől lő, Terryt lerázva, ám a cseh kapus jobbra vetődve kitenyereli a labdát. César Azpilicueta tisztáz végül.

45. perc
Hatalmas küzdelem révén az ellen 16-osa elől eljut a Chelsea saját ötöséig...

43. perc
Lampard ront el egy beadást Moses szép passza után a 16-os bal sarkánál.

38. perc
Ismét Natko, ismét blokkolják, ismét Cech öle.

34. perc
Alan Kaszajev megy el szépen a 16-os bal oldalánál, sarokkal visszajátszik Rondón elé, aki 13 méterről a bal alsó mellé gurít, jó fél öllel.

31. perc
Karadeniz ad be jobbról, Salomon Rondón jobbal a bal alsó mellé emel.

Ne feledjük, a Luzsnyiki műfüves pálya, jelenleg 3-4 Celsius-fok van a stadionban.


26. perc
Bibrasz Natko készít le Eremenkónak, de 16-os közeli lövését blokkolják, a labda Petr Cech kezeibe hullik.

22. perc
Karadenizt most Moses idegesíti, egy megalázó csellel.

21. perc
Gökdeniz Karadeniz lő középtávolról, de csúnyán a kapu mellé.

A Chelsea mind az öt olyan mérkőzést megnyerte, amelyen Ferreira pályára lépett. Az orosz gárdákat eddig egyébként is megverték, mind az öt alkalommal.


17. perc
Marcano kapja derékon Torrest, majd Igor Kuzmint kicselezve lő a kapus ölébe Moses.

15. perc
César Navas ment fejjel az ötös előtt Lampard bal oldali szabadrúgása után.

13. perc
Lampard emel a jobb oldalról a túlsó felső és a kapu mögé. 114 európai kupamérkőzése ez.

Hamar ledolgozta „idegenbenlőttgól-hátrányát" a Chelsea.

Rizsikovban már Londonban is benne volt a gól, de Navas is csúnyán lemaradt honfitársáról.


4. PERC FERNANDO TORRES BETALÁL! A Frank Lampard által előrevágott labdával lódul kapura az egyedül hagyott Fernando Torres, a kapus, Szergej Rizsikov borzalmasan mozdul ki, a spanyol pedig a 16-os elől higgadtan az üres kapuba emel az orosz fölött, jobbal. A labda a bal sarokban landol: 0–1!

Terry 100. európai kupamérkőzése ez!

3. perc
MICSODA HELYZET! Roman Eremenko lőhet egy jobb oldali beadás után az ötös elől jobbal, de blokkolja az ötös előtt a bevetődő John Terry.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Ami a kezdőcsapatokat illeti: a Rubin nem tartalékol, a lehető legerősebb összeállításában veszi fel a harcot Rafa Benítez csapata ellen. Ennek értelmében a kezdőcsapat tagja az El-ben eddig öt gólig jutó Solomón Rondón, az izraeli válogatott Bibrasz Natko, valamint a török Gökdeniz Karadeniz is.

A Chelsea a Bajnokok Ligájából „csöppent át" az Európa-ligába, miután a Juventus és a Sahtar Doneck mögött csoportja harmadik helyén végzett. A „kékek" azonban az El-ben sem brillíroznak, ám eddig így is sikerrel vették az akadályokat: a Sparta Praha ellen 2–1-es, a Steaua Bucuresti-tel szemben pedig 3–2-es összesítéssel lépett tovább a Chelsea, és a negyeddöntő visszavágóját is kedvező helyzetből várhatja.

A Rubin Kazany négy győzelemmel és két döntetlennel csoportelsőként jutott tovább a H-csoportból, majd a legjobb 32 között nem kis meglepetést okozva a címvédő Atlético Madridot ejtette ki 2–1-es összesítéssel, míg a nyolcaddöntőben hosszabbítás után búcsúztatta a Levantét 2–0-val.

Az aktuális BL-címvédőnél a veterán portugál, Paulo Ferreira és a fiatal holland, Nathan Aké is a kezdőben kapott helyet.

A londoniaknál Ashley Cole, Oriol Romeu, Gary Cahill és Ryan Bertrand sérült, Demba Ba nem játszhat a tavasszal az El-ben.

A hazaiaknál mindenki bevethető.

Alapvetően megnyugtató előnnyel várhatják a visszavágót a „kékek", hátra azonban nem dőlhetnek. Már csak azért sem, mert kapujukat az a Salomón Rondón riogathatja, aki a még versenyben lévő csapatok játékosai közül a második legeredményesebb játékos.

Az első mérkőzésen Londonban 3–1-re győzött a Chelsea.

A billentyűknél: B. J.

Tv: Story4


ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A CHELSEA–RUBIN KAZANY EURÓPA-LIGA-NEGYEDDÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik