Quaresma duplája sokat érhet, bajban a PSG

Vágólapra másolva!
2011.12.01. 23:36
Címkék
A labdarúgó Európa-liga csoportkörének ötödik fordulójában a D-csoportban nem bírt egymással a Vaslui és a Lazio, míg a Sporting hozta a kényelmes győzelmet a Zürich ellen. Az E-jelű négyesben a Stoke döntetlent játszott otthonában a Dinamo Kijevvel, és ezzel továbbjutott, míg a Besiktas csak a ráadásban szerzett góllal hozta el a három pontot a Maccabi Tel-Avivtól. Az F-jelű kvartettben, ha nem is könnyedén, de legyőzte az Athletic Bilbao a Slovant, míg a PSG kikapott Salzburgban.

Ricardo Quaresma az első és a második félidő ráadásában is betalált (Fotó: Action Images)
Ricardo Quaresma az első és a második félidő ráadásában is betalált (Fotó: Action Images)
Ricardo Quaresma az első és a második félidő ráadásában is betalált (Fotó: Action Images)
Ricardo Quaresma az első és a második félidő ráadásában is betalált (Fotó: Action Images)
Ricardo Quaresma az első és a második félidő ráadásában is betalált (Fotó: Action Images)

D-CSOPORT

Vaslui–Lazio

A Karácsonkőn rendezett találkozó előtt a románok és az olaszok is öt-öt pontosak voltak, azaz csoport- és továbbjutási rangadót vívtak a felek – mi tagadás, kevesen gondolták volna ezt a sorsoláskor! A tartalékostól abszolúte messze álló Lazio igyekezett gyorsan gólt szerezni, de a Paul Papp, Pavol Farkas kettős vezette hazai védelem állta a sarat, sőt több ígéretes Vaslui-lövést is regisztrálhattunk. A fordulás után a bátran támadó hazaiaktól a veterán brazil, Adailton szerezhetett volna többször is gólt, az olaszoknál pedig Miroslav Klose és Djibril Cissé mellé beállt harmadik támadónak Giuseppe Sculli is. Eredmény nélkül, és ezzel nehéz helyzetbe kerültek a rómaiak: hiába van ugyanannyi pontjuk, mint a tabella második helyén álló románoknak, az egymás elleni mérlegben a Vaslui áll jobban idegenben szerzett több góljának köszönhetően. Ráadásul a Lazio a Sportinggal csap össze az utolsó körben.

Sporting–Zürich

Akik a körülmények szerencsés állásának köszönhetően a csoportból már az előző fordulóban továbbléptek, és találkozójukon a forduló előtt a túlélésben még bizakodó svájciak ellen hamar vezetést szereztek; mégpedig egy holland koprodukciónak köszönhetően. Stijn Schaars ívelt a védelem mögé, Ricky van Wolfswinkel pedig jobbal a felső sarokba lőtt. A lisszaboniak előnyét az igen aktív Valerij Bozsinov duplázta meg a szünet után, és innentől már csak a gólkülönbség volt a kérdés. Helyzetig még jutottak a zöld-fehérek, gólig már nem. A csoportelsőséghez ez is bőven elegendő volt.

E-CSOPORT

Stoke–Dinamo Kijev

Az angoloknak tíz, az ukránoknak öt pontjuk volt a találkozó előtt, így érthető módon a vendégeknek volt fontosabb a győzelem (a hazaiaknak a döntetlen is a továbblépést jelentette volna). Ennek megfelelően megnyomta a mérkőzés elejét a három csatárral operáló „ukrán front" – igaz, a vezető találathoz nem kevés szerencse szükségeltetett, hiszen Olekszandr Alijev kétségkívül nem élete lövését eresztette el a 16-os jobb sarkáról, ám a labdát a becsúszó Stoke-védő, Matthew Upson a kapu jobb sarkába segítette. Alighanem úgy érezhette magát a 185 centiméteres futballista, mint amikor vett magának egy Lamborghini Gallardót, de kiderült: ilyen fizikai adottságokkal képtelen használni is a járművet... Andrij Sevcsenko lőtt egy bődületes kapufát még, amelytől a hazaiak feléledtek, és ettől kezdve nagy erőkkel rohamoztak, de a 36 éves kapus, Olekszandr Sovkovszkij kezei és védői lábai mindenhová odaértek, ahová kellett – egészen a 81. percig, amikor Jermaine Pennant beadását négy méterről Kenwyne Jones három bekk és a kapuvédő udvarias érdeklődése közepette a hálóba fejelhette. Korábban nem nyert még ukrán csapat tétmérkőzésen Angliában – ahogyan most sem. Igaz, ehhez kellett az is, hogy a legvégén Asmir Begovic kikapja a bal felsőből Andrij Jarmolenko labdáját.

Maccabi Tel-Aviv–Besiktas

A török csapat viszonylag kellemes helyzetben állt a forduló előtt, a csoport leggyengébbjéhez látogatott, két legnagyobb ellenfele pedig egymással csapott össze. Mégis csak az első félidő ráadásában sikerült megszerezniük a vezetést a vendégeknek, igaz, ekkor a német Fabian Ernst bal oldali beadását a portugál Ricardo Quaresma káprázatosan lőtte kapásból a kapuba. Az előnyt szinte azonnal megduplázta egy szöglet utáni fejesből Ibrahim Toraman, egy másik korner után viszont Sheran Yeini szépített, majd a 70. percben Moshe Logasi húszméteres rakétával egalizált. Amikor már szinte mindenki elkönyvelte a döntetlent, a ráadás második percében Quaresma a 16-osról újra bevette a 18 esztendős Barak Levy hálóját egy csodás cselsorozat végén.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A 11 pontot gyűjtő Stoke már továbbjutott a csoportból, a Kijev pontszámban még beérheti az angolok ellen odahaza záró Besiktast, de gólkülönbsége sokkal rosszabb, mint a törököké. Az egymás elleni eredmények nem döntenek utóbbi két együttes esetében.

F-CSOPORT

Athletic Bilbao–Slovan

Tíz pontot szerzett, és már továbbjutott a Bilbao, egyetlen egységig jutott, és ezzel már biztosan kiesett a Slovan, azaz aki hátborzongató izgalmakat akar, nézze inkább a forint és a svájci frank árfolyamának alakulását – vezettük volna fel a találkozót. Az első tíz percben csak ismerkedtek egymással – a kísérleti felállású Athletic játékosai, majd az első negyedóra végéhez érve Óscar de Marco megszerezte a vezetést a hazaiaknak. Fernando Llorente is eljutott egy helyzetig, majd szép lassan átvették a kezdeményezést a szlovákok, akik még az első játékrészben egalizáltak (Filip Sebo hidegvérű befejezőnek bizonyult, még a kapust is kicselezte; igaz, egy ajándéklabdával). A vége azonban a baszkoké volt: De Marcos gólja után egy assziszttal is jeleskedett, labdáját Markel Susaeta fejelte a kapuba, kitéve a pontot a hazaiak csoportelsőségére.

Salzburg–PS

Nem lehet ráfogni a sorozat egyik kirakatcsapatának számító újgazdag PSG-re, hogy gálatizenegyével lépett volna pályára Salzburgban, mégis meglepő, hogy az első fél órában lefutballozták őt az osztrákok. Ennek tetőpontjaként a 22. percben Christoph Leitgeb jobb oldalról elengedett klasszis passzát a támadással a bal oldalon felfutó Jakob Jantscher közelről a hálóba passzolta, majd Gonzalo Zárate csukafejese ment el centikkel a bal alsó mellett (a gólszerző adott be jobbról, remekül). A 34. percben ismét Zárate villant: 15 méterről újra csak milliméterekkel trafált mellé. A PSG támadójátékára jellemző, hogy első komolyabb helyzetét a hajrában az előrehúzódó védő, Zoumana Camara szállította, aki egy szögletet bólintott jó két méterrel a bal felső mellé. Azért így is döntetlennel térhettek volna pihenőre, hiszen a hajrában Christophe Jallet csak nem sokkal tévesztett célt egy kontra során a 16-os bal sarkától. A második játékrészben hajtott becsülettel a PSG, amelynek egy pont is elég lett volna a továbbjutáshoz, a csereként beálló 18 éves támadó, Jean-Christophe Bahebeck azonban kihagyta a maga hatalmas ziccerét a 68. percben, és a válogatott Kevin Gamero is gólhelyzetben hibázott az utolsó minutumban. A hazaiak részéről a kegyelemdöfést Dusan Svento szállította, egy bődületes bombagól képében.

Győzelmével az osztrák csapat nemcsak pontszámban érte utol a francia csapatot, hanem a párizsi 1–3 miatt az összevetésben meg is előzte. Ha az utolsó kör után is (amelyben a PSG az Athleticet, a Slovan a Salzburgot fogadja) marad a pontazonosság, a Salzburg szegődik az Athletic nyomába.

A JÁTÉKNAP KORÁBBI EREDMÉNYEIT ITT TALÁLJA MEG!

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
D-CSOPORT
Vaslui (román)–Lazio (olasz) 0–0
Karácsonkő, Ceahlaul Stadion. V: Mazsics (szerb)
Sporting (portugál)–Zürich (svájci) 2–0
Lisszabon, José Alvalade Stadion. V: Rasmussen (dán)
Gólszerző: Van Wolfsfinkel (15.), Bozsinov (58.)
E-CSOPORT
Stoke (angol)–Dinamo Kijev (ukrán)1–1
Stoke, Britannia Stadion.V: F. Meyer (német)
Gólszerző: K. Jones (81.), ill. Upson (27. – öngól)
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Besiktas (török)2–3
Tel-Aviv, Bloomfield Stadion. V: Gumienny (belga)
Gólszerző: Jeini (59.), Logaszi (70.), ill. Quaresma (45+1., 92.), Ibrahim Toraman (47.)

F-CSOPORT
Athletic Bilbao (spanyol)–Slovan (szlovák)2–1
Bilbao, San Mamés. V: Kaasik (észt)
Gólszerző: De Marcos (15.), Susaeta (75.), ill. Sebo (39.)
Salzburg (osztrák)–PSG (francia)2–0
Salzburg, Red Bull Arena. V: Liani (izraeli)
Gólszerző: Jantscher (20.), Svento (94.)
A CSOPORTOK ÁLLÁSA
D CSOPORTMGyDVL–KGkP
1. Sporting54018–2+612
2. Vaslui51315–6–16
3. Lazio51315–50 6
4. Zürich50233–8–52
E CSOPORTMGyDVL–KGkP
1. Stoke City53209–4+511
2. Besiktas530210–6+49
3. Dinamo Kijev51314–40 6
4. Maccabi Tel-Aviv50145–14–91
F CSOPORTMGyDVL–KGkP
1. Athletic Bilbao54109–4+513
2. Salzburg52128–6+27
3. Paris SG52124–5–17
4. Slovan Bratislava50142–8–61
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik