Nikolics: Vagyunk annyira jók, hogy legyőzzük a Genket

Vágólapra másolva!
2012.11.20. 19:08
null
Nikolics bízik a Genk legyőzésében (Fotó: Szabó Miklós– archív)
Ne szaporítsuk a szót: ha a Videoton csütörtökön legyőzi a Genket, továbbjut az Európa-liga G-csoportjából. Nikolics Nemanja, a fehérváriak támadója szerint képesek véghez vinni a remélt bravúrt. A belgák közben nyilvánosságra hozták, hogy rekord mértékű profittal zárták az előző évet, de a Vidi sem panaszkodhat az El-ben eddig megkeresett bevétel miatt.
JUHÁSZ: A GENK NEM A TÁMADÓFUTBALLRA FOG BERENDEZKEDNI

Juhász Roland, a belga Anderlecht középhátvédje testközelből ismeri a a Genket. A magyar válogatott védő szerint a flamandok nem támadófutballra rendezkednek be Fehérváron.

„A Genk szezonja kicsit döcögősen indult, volt némi változás a csapatnál az elmúlt szezonhoz képest, kellett egy kis idő számára, de mára kiegyenesedett, és azt kell hogy mondjam, feljövőben lévő gárdáról beszélünk. Inkább hazai pályán erős, ezt jól mutatta az első mérkőzés is. Masszív együttes, amely támadófutballt játszik” – nyilatkozta Juhász Roland a vidi.hu-nak.

„Ebben azért már nem vagyok biztos – felelte a 29 esztendős védő arra a kérdésre, hogy a Genk csütörtökön is a támadófutballra helyezi-e a hangsúlyt. – Eleve nem gondolom, hogy a Vidi hazai pályán kizárólag a védekezésre koncentrálna, hiszen három ponttal már továbbjuthat. A genkiekkel kapcsolatban pedig még azt is el tudom képzelni, hogy abban bíznak, az utolsó fordulóban, hazai pályán mindenképpen kiharcolják a továbbjutást. Persze biztos, hogy a belgák nagyon motiváltak lesznek, szóval jó kis meccsre számítok. Az első meccs kimenetele nem tükrözi hűen a valóságot. A lelátóról figyeltem azt a találkozót, egyáltalán nem volt olyan sima, mint amit a végeredmény mutatott. A Vidi pedig azóta a csoportkörbeli első két hazai mérkőzésén mindenki számára egyértelművé tette, hogy otthonában nagyon erős, félelmetes ellenfél.”

Juhász kitért a Videoton védekezésére is: „Nem beszélnék a védelem kiemelkedő szerepéről, hiszen a csapat mindegyik játékosának nagyon fontos szerepe van a védekezésben. A Vidi nagyon szervezett gárda, mindenki tudja, hol a helye, és mindenki besegít a védekezésbe. Csak így lehetséges, hogy a genki mérkőzéstől eltekintve alig kap gólt, pedig az Európa-ligáról, azaz nem akármilyen sorozatról van szó. Figyelemre méltó, mennyire szervezett az együttes, mindenki védekezik, és mindenki támad, ha a helyzet úgy kívánja. Természetesen szükség van négy jó védőre is, márpedig Paulo Sousa vezetőedző sok jó hátvédet hozott a klubhoz, nyugodtan válogathat közülük.”

Juhász Roland hozzátette, a Genk nagyon jó csapat, de a védelme sebezhető, így bizakodó az összecsapást illetően.

„Óriási lehetőség előtt állunk, olyasmit vihetünk véghez, ami nem minden egyes nap, sőt, nem minden évben adatik meg egy magyar klubnak.”

Nikolics Nemanja és csapat-, illetőleg csatártársa, Torghelle Sándor fogalmazott így a Genk elleni Európa-liga-mérkőzés előtt. Tudniillik a képlet még az egyszeregynél is egyszerűbb: a belgák elleni siker továbbjutást jelent!

„Vagyunk annyira jók, hogy legyőzzük őket – jelentette ki Nikolics a Nemzeti Sportnak. – Nagy a tét, az eddiginél is nagyobb, de éppen ez a jó. Alig várom a kezdést, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül. A legszebb az egészben, hogy a sorsunk a kezünkben van, kizárólag rajtunk múlik, élünk-e a saját magunk teremtette eséllyel. Ehhez csupán nyerni kell, ugyebár… Persze ez nem úgy működik, hogy én kijelentem, megverjük a Genket, és ezzel el van intézve a dolog. A csoportelső, vagyis az eddig legjobban produkáló csapat látogat el hozzánk, a kellő tiszteletet meg is adjuk ellenfelünknek, arról azonban szó sincs, hogy tartanánk tőle. A tét nem kicsi, de gond ezzel sincs. Gond akkor lenne, ha esélytelenül készülnénk erre a meccsre... A téttel járó nyomást pedig el kell viselnünk. Ebben a sorozatban már megmutattuk, hogy teher alatt is tudunk eredményesen játszani. Miért lenne ez most másként?!”

A belgák nem szeretnek számolgatni: néhány ottani szaklap szerint idegenben ugyan jó eredmény lenne a döntetlen, ám a szakmai stáb és a játékosok két körrel a csoportküzdelmek befejezése előtt egy magyarországi győzelemmel biztosítanák be helyüket az egyenes kieséses szakaszban. Mario Been, a csapat vezetőedzője hosszasan nyilatkozik a klub honlapján, a holland szakember nem felejti el megemlíteni: a döntés immár a saját kezükben van.

„Alaposan feltérképeztük a Videotont, nyugodtan kijelenthetem, ismerjük az ellenfelet – így Mario Been. – Természetesen odafigyelünk az ellenfél taktikájára, ám mi inkább saját magunkra koncentrálunk. A hét végén ugyan három egyre kikaptunk a Cercle Bruges vendégeként, de ez nem zavar meg bennünket, másnap reggeltől kizárólag a magyarországi mérkőzésre koncentrálunk. Tisztában vagyunk vele, hogy két körrel a befejezés előtt előkelő pozícióból várjuk a folytatást, és ezúttal egy idegenbeli döntetlen is elfogadható lenne, de még jobb, ha már most biztosítjuk helyünket az Európa-liga legjobb harminckét együttese között.”

A Genk szeptember 20-án odahaza 3–0-ra győzte le a Videotont, Jelle Vossen azon a mérkőzésen kitűnően játszott, a 22. percben mesteri gólt lőtt a magyar együttes kapujába. A fiatal, mindössze 23 esztendős csatár kijelentette: „Jobb csapat vagyunk a Videotonnál, ezt Magyarországon is bizonyítjuk.”

REKORD BEVÉTEL A GENKNÉL, JÓL KERESETT EDDIG AZ EL-EN A VIDI

ISMERŐS IZRAELI JÁTÉKVEZETŐ

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése értelmében izraeli játékvezetői hatos dirigálja a Videoton–Genk Európa-liga-mérkőzést.

A vezetőbíró a 35 éves izraeli Liran Liani lesz, aki 2010 óta a nemzetközi keret tagja. Ismerős lehet a magyar szurkolóknak, hiszen az elmúlt néhány hónapban ő vezette a Debrecen BATE ellen elveszített BL-selejtezőjét, és a magyar válogatott 1–0-s észtországi sikerénél is ő fújta a sípot.

Liani az első nemzetközi kupamérkőzését is Magyarországon tudta le, akkor a Kecskemét 1–1-re végzett a kazah Aktobéval. Ez a harmadik csoportmeccse ebben a szezonban, a Hannover–Levante és az Internazionale–Partizan találkozót dirigálta.

Segítői Danni Kraszikov és David Elia Biton lesznek. A negyedik játékvezető Oren Bornstajn. Az alapvonalnál Menase Masziah és Roy Rejnsrejber működik közre.

„Magyar mércével sok a bevételünk az El-szereplésből, BL-csoportkörhöz képest kevés. Jelen pillanatban 1.7 millió eurót kerestünk. Ez a pénz benne marad a klubban és a jövőbeli erősítéseket fogja szolgálni” – nyilatkozta Garancsi István, a Videoton tulajdonosa a Duna Tv Sportaréna című műsorában hétfő este.

„A hátralévő két meccset szeretnénk tisztességesen lejátszani, különleges siker előtt állunk, amelyre nem is gondoltunk a sorozat előtt. Ez az edzőnek, nekem és a játékosoknak is óriási teher, megadatott az, hogy hazai közönség előtt játszhatjuk le ezt a sorsdöntő meccset” – tette hozzá a tulajdonos, aki örül neki, hogy a játékosok komoly tétmeccseken edződhettek, amelyből tanulni lehet a jövőre nézve. Garancsi felvetette, hogy az MLSZ-szel új stratégiát kellene kidolgozni a hazai kupák versenykiírása kapcsán, amellyel segítik az adott évben nemzetközi kupában induló csapatokat.

Közben a Genknél bejelentették, hogy rekord mértékű, 28 millió eurós profittal zárták a 2011–2012-es szezont. Mindez a Bajnokok Ligája-szereplésnek, és néhány komolyabb transzfernek (Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne) köszönhető. A megnövekedett anyagi forrásokat részben az adósságok törlesztésére fordítják, részben az utánpótlásközpontot fejlesztik belőle. A költségvetésük ennek hatására 20-ról 24 millió euróra növekedett.

EURÓPA-LIGA, G-CSOPORT
5. FORDULÓ (NOVEMBER 22.)
Videoton–RKC Genk 19.00 (Tv: Story4)
FC Basel–Sporting 19.00
6. FORDULÓ (DECEMBER 6.)
Sporting–Videoton 21.05
RKC Genk–FC Basel 21.05
AZ ÁLLÁS
M Gy D V L–K Gk P
1. RKC Genk 4 2 2 8–4 +4 8
2. VIDEOTON 4 2 2 5–5 0 6
3. FC Basel 4 1 2 1 4–4 0 5
4. Sporting CP 4 2 2 2–6 –4 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik