Megvan! Kabát-duplával DVSC-pontok a főtáblán

Vágólapra másolva!
2010.12.16. 18:48
Címkék
A labdarúgó Európa-liga csoportkörének 6. (utolsó) fordulójában a Debrecen a Puskás Ferenc Stadionban Kabát Péter duplájával 2–0-ra nyert a tartalékosan felálló olasz Sampdoria ellen. Herczeg András csapata így első pontjait szerezte meg a főtáblán; tavaly a BL-csoportkört pont nélkül zárta. A mérkőzés elején a vendégek akarata érvényesült, de a 26. perctől átvette a játék irányítását a Debrecen, amely a második félidő elején, majd végén szerzett egy-egy góllal teljesen megérdemelten kerekedett ellenfele fölé.
Kabát Péter eldöntötte a Sampdoria elleni El-mérkőzést, az első gól születésének pillanata (Fotó: Mirkó István)

A MÉRKŐZÉS ONLINE-TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA!

A mérkőzés teljesen tét nélküli volt, illetve mégsem: tudható volt, hogy a Loki biztosan utolsó lesz a csoportjában, míg a genovaiak a harmadik helyen végeznek. Viszont a debrecenieknek ezúttal volt utoljára lehetőségük arra, hogy pontot szerezzenek a kupasorozat csoportkörében. Egy évvel ezelőtt ez a BL-főtáblán nem sikerült...

METALISZT-PONT EINDHOVENBEN

Az I-csoportból már korábban továbbjutó két együttes, a holland PSV és az ukrán Metaliszt Eindhovenben mérkőzött meg egymással, és játszott gól nélküli döntetlent. A házigazdáknál Dzsudzsák Balázs a kispadon kezdte a mérkőzést, amelyhez nem sokat tett hozzá. Igaz, nem is tehetett: a 91. percben állt be csereként.

A PSV első, a Harkiv második helyen jutott tovább. Az ukránoknak három góllal kellett volna nyerniük, hogy megelőzzék a hollandokat, de ezzel aligha számoltak érdemben, alighanem megelégedtek a már korábban kiharcolt továbbjutással.

A magyar együttesnek két hete nem volt tétmérkőzése, az utolsó nap mégsem sikerült zökkenőmentesre a felkészülés szempontjából: a klub ma hivatalos honlapján bejelentette, hogy szerdán este két labdarúgóját megkeresték, és megpróbálták rávenni a Sampdoria elleni meccs eredményének befolyásolására, Dajan Simac és Mirszad Mijadinoszki viszont azonnal jelentette az esetet a klub felé, amely továbbította azt az MLSZ-nek, illetve az UEFA-nak. A két légiós a történtektől függetlenül helyet kapott a Loki kezdőjében.

A hőmérséklet a kezdés pillanatában mínusz 8-9 Celsius-fok körül lehetett. A debrecenieket visszafogott létszámú tábor biztatta a lelátón, az olaszokat hangos szimpatizánsok kísérték el. A vendégeknél Koman viselhette a kapitányi karszalagot.

A találkozót a vendégek kezdték. Jonathan Rossini fáradt lövésére Verpecz Istvánnak már az 56. másodpercben le kellett hajolnia. Az olaszok járatták a labdát, de nem jutottak helyzetig, debreceniek nem becsülték meg a játékszert, azt rendszerint gyorsan visszaadták az ellenfélnek.

Fertályóra telt el a találkozóból, amelyen komoly helyzet nem alakult ki egyik kapu előtt sem. Jobbára nem túl nagy iramú mezőnyjátékot láthattunk, kevés váratlan megoldással és lendületes megmozdulással.

A 26. percben Kabát Péter gondolt egy merészet, és távolról, váratlanul lövésre szánta el magát, a labdát Angelo da Costa másodjára hárította. Ideje volt, hogy történjen végre valami, mert a kapuk csak díszítésként voltak a pályán. A lövés – amelyben volt erő, irányzék viszont nem sok, mert középre tartott – viszont meghozta a debreceniek kedvét, akik átvették a játék irányítását. Czvitkovics Péter éles szögből, takarásból leadott közeli lövésére vetődnie is kellett Da Costának.

Apróbb szabálytalanságok tarkították a következő perceket, az olaszok próbálták taktikai faultokkal megállítani a debrecenieket. A 39. percben Yannick is lőhetett, életerős lökete azonban elkerülte a kaput. A kameruni légiós nem sokkal később jobb pozícióból tüzelhetett – közelebb is volt a kapuhoz, és rákészülhetett a lövésre –, de rosszul találta el a labdát, így az messze elkerülte a kaput.

Egyértelműen átvette a játék irányítását a Debrecen, de komoly nyomást így sem tudott kifejteni a vendégekre. Ennyi fért bele az első félidőbe, nem több. Kabát lövése változtatott a játék képén a 26. percben – addig visszafogott iram mellett az olaszok lassító akarata érvényesült –, de hiába volt a hazai mezőnyfölény, gólt nem tudtak szerezni a debreceniek. De legalább biztosan tartották a döntetlent...

Ami nem sikerült az első félidőben, összejött a második elején. A 48. percben Yannick balról beadott, középen érkezett Kabát, aki elé némi szerencsével – a becsúszva menteni igyekvő védőjéről – pattant a labda. A debreceni támadó így ajtó-ablak helyzetbe került, és négy méterről nem hibázott. 1–0

Lendületben maradt a Debrecen, ennek rögtön két újabb helyzettel adott nyomatékot. Az ellenfélben ezúttal messze nem volt annyi, mint legutóbb a PSV-ben, amely hátrányba kerülve azonnal emelt a fordulatszámon.

A 62. percben Laczkó Zsolt jobbösszekötő helyéről leadott, erőteljes szabadrúgását Da Costa bravúrral hárította. Kifejezetten jól játszott a Debrecen, ekkor már érett a második találata is, miközben a Sampdoria „B" abszolút beszorult a saját térfelére.

A 70. perctől ismét kiegyenlítetté vált a játék, de Koman hiába irányított, szervezkedett, próbált meg gyorsítani, nem nagyon akadtak társai. Ezekben a percekben a debreceniek sem tudtak nyomást gyakorolni, de kapujukat, sőt még inkább annak előterét így is nagyon biztosan őrizték.

A 77. percben Szakály Péter két alkalommal is gólt szerezhetett volna. Előbb Czvitkovics szép emelését tekerte 14 méterről, a balösszekötő helyén üresen állva a bal alsó felé, Da Costa viszont szögletre hárított. A sarokrúgás után ismét Szakály elé került a labda, ő azonban 13 méterről, középről a kapu fölé durrantott. Könnyen zavarba hozható volt a vendégek védelme, egyedül Da Costa tartotta életben csapata esélyeit.

A hajrában még adódtak lehetőségek a debreceniek előtt, ám akkor a fáradtság miatt már hiányzott a koncentráció a befejezésekből.

Nem úgy a 86. percben. Bódi és Bernáth két olasz védőt nullázott le a jobb oldalon. Utóbbi centerezése egy menteni igyekvő védőről Kabát testére pattant, s ami a lényeg: a labda végül a Sampdoria kapujában kötött ki. 2–0

DEBRECEN–SAMPDORIA 2–0

 

1–0 (Kabát)

 

 

2–0 (Kabát)

 

 

 

 

KABÁT-DUPLA, KOMAN-KAPITÁNY
 
   
EURÓPA-LIGA, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
 I-CSOPORT
DVSC–SAMPDORIA (olasz) 2–0 (Kabát 48., 86.)
A MÉRKŐZÉS ONLINE-TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik