Le a kalappal! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.09.20. 23:38

E helyütt sokszor bírálom az FTC labdarúgócsapatát, nézőpontom alapja, hogy az ország legnépszerűbb csapatától az átlagosnál többet várok. Nos, az Espanyol elleni első Európa-liga-csoportkörös mérkőzés után ez a mondat kívánkozik az élre: le a kalappal! Egy kommentelő azt írta, ez az eredmény még itthon is jó, nemhogy idegenben. Valóban, a La Ligában szereplő együttes ellen egy hazai iksz esetén sem kellene szégyenkeznünk.

Ez olyan mérkőzés volt, amelyet követően még a szigorú Szerhij Rebrov is talán megengedett magának egy mosolyt (legalábbis befelé...). Tény, az edző oroszlánrészt vállalt a sikerből, játékosai végre nem zabszemmel a hátsó felükben játszottak a papíron erősebb együttes ellen, jó volt a taktika, megkockáztatom, ha erőnlétileg bírja a Fradi, a győzelmet is megszerezhette volna. No de ne legyünk telhetetlenek: ebben a meccsben ennyi volt, ezt, pestiesen szólva, kimaxolta a csapat.

Mégis, lehetett volna szebb is talán. Ismét egy kommentelőt idéznék szó szerint: „Alapszabály: amíg a játékvezető nem sípol, addig nem szabad leállni, csodálkozni, integetni a bírónak és utána méltatlankodni. Addig játszani kell.” Tény, Miha Blazicot lekönyökölték, ott feküdt a tizenhatoson belül, Dibusz Dénes pedig integetve jelezte, hogy fújnia kellene a bírónak. Értem én, fel kell erre hívni a figyelmet, meg aztán vannak járulékos következmények, például nem lehet lesre állítani, s lám, a visszaemelt labdából kaptuk a gólt. Ám mi van, ha a hátsó szekció az elhárításra koncentrál, nem pedig a fekvő csapattársra?

A másik, amit Kemenes Szabolcs, a Sport Tv szakkommentátora felvetett: miért van az, hogy Sigér Dávidról eddig szinte senki sem hallott? Nem kellett volna valakinek korábban kiszúrnia a tehetségét? Miért csak majd' 28 évesen igazolt a Fradiba? Nyilván vannak későn érő típusok, de egy alapos játékosmegfigyelői rendszernek azért korábban a látókörébe kellett volna kerülnie. Izgalmas felvetések, amelyek nem is elsősorban a Ferencváros felelősségét firtatják, sőt, a zöld-fehérek legalább átigazolták. Mégis, a válaszok – vagy a megválaszolatlan kérdések – arra utalnak, a futballban a pénz sokat számít, de az eredmény kialakulását nem csak az befolyásolja.

De itt és most örüljünk! Ha emocionálisan nem is jelent annyit a döntetlen, mint a BL 1995-ös csoportkörében a Grasshoppers elleni 3–0-s siker a nyitó körben, de az 1–1 szakmailag még több is: La Liga-csapat ellen született.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik