Bravúros pontszerzéssel indult a Ferencváros El-kalandja!

Borbola Bence (Barcelona, összefoglaló), Szabó Miklós (Barcelona, fotó), Bacskai János (percről percre)Borbola Bence (Barcelona, összefoglaló), Szabó Miklós (Barcelona, fotó), Bacskai János (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.09.19. 20:30
A Ferencváros megkezdte Európa-liga-szereplését Barcelonában, ahol sokáig vezetett az Espanyol ellen, de a hazaiak egyenlítettek, majd nagyon izgalmasra sikeredett a mérkőzés hajrája. A H-csoport másik mérkőzésén a Ludogorec a szünetben még hátrányban volt, végül mégis alapos verésben részesítette vendégét, a CSZKA Moszkvát (5–1).
Isael (88) fontos szerepet játszott a Fradi vezető góljában (Fotó: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Isael (88) fontos szerepet játszott a Fradi vezető góljában (Fotó: Szabó Miklós) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
H-CSOPORT
Espanyol (spanyol)–Ferencváros 1–1 (0–1)
Barcelona,
Estadi Cornella-El Prat, 18 125 néző. Vezette: Dabanovics (montenegrói)
ESPANYOL: Diego López – J. López, Naldo Pereira, Espinosa, Vila (Pedrosa, 67.) – Roca – Melendo (Calleri, 56.), P. Lozano, Granero – Vu Lej, M. Vargas (Campuzano, 74.). Vezetőedző: David Gallego
FERENCVÁROS: Dibusz – Botka (Lovrencsics G., 66.), Blazic, Dvali, Heister – Ihnatenko (Frimpong, 85.), Haratin – Zubkov, Sigér, Nguen – Isael (Szihnyevics, 62.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gólszerző: M. Vargas (60.), ill. J. López (10. – öngól)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Mindent elárult az Espanyol hivatalos boltjának felirata: „Another Barcelona”, azaz egy másik Barcelona!
A város kisebbik klubjánál hozzászoktak, hogy százból kilencvenkilenc odalátogató turista Lionel Messire és társaira kíváncsi. Napközben felkerestük a több mint 119 éve alapított Espanyol mezeket, sálakat és egyéb klubrelikviát árusító boltját, s nem lepődtünk meg, egyetlen érdeklődő volt odabent, mint kiderült, ő is véletlenül – Barca-sálat keresett…

Pedig a „papagájoknál” is megvannak a szurkolói hagyományok, a nemzetközi színtérre 12 esztendő után visszatérő együttes tiszteletére csütörtökre Európa-liga-sálat készítettek, amelynek egyik felén az Espanyol, másikon a Ferencváros neve díszelgett.

A hangulatot azonban a magyarok teremtették meg: csütörtök este sokáig magyar énektől volt hangos Barcelona külvárosa. A zöld-fehéreket hétszáz drukker kísérte el, s négy órával a kezdés előtt a város egyik legforgalmasabb terén gyülekeztek. A látvány nagyszerű volt, s már a meccs előtt – majd a mérkőzés során is – kiderült, a Ferencvárosnak nemcsak a teljesítménye, fanatikus szurkolótábora miatt is helye van a csoportkörben.

Dibusz Dénes munkában (Fotó: Szabó Miklós)
Dibusz Dénes munkában (Fotó: Szabó Miklós)



A kezdés előtt rossz (szakmai) hírrel szembesülhettek a drukkerek, hiszen a sérüléséből felépülő csapatkapitány, Lovrencsics Gergő csak a kispadra ülhetett le. Szerhij Rebrov nem szeretett volna kockáztatni, így a védelem jobb oldalán Botka Endre kezdett, ő pedig eddig nem lépett pályára a csapat nemzetközi kupamérkőzésein. Az ukrán vezetőedző a hadrenden is változtatott, ezúttal mind a három védekező középpályását a kezdőcsapatba állította, Haratin mélységből, míg Sigér Dávid és Ihnatenko egy sorral előrébb szűrte a spanyol támadásokat.

És a húzás bejött!

A Ferencváros remek első félidőt produkált, több kidolgozott lehetősége volt, mint a hazaiaknak. A zöld-fehérek a masszívabb középpályának köszönhetően jól zárták le a területeket, s ha a kék-fehérek túljutottak rajtuk, a védelemből vetődött valaki önfeláldozóan a labda útjába. Noha az FTC kezdőcsapatában Haratin személyében egyetlen olyan labdarúgó volt, aki játszott már Európa-liga-csoportmérkőzést, egyáltalán nem tűnt megilletődöttnek a csapat.

A kellő önbizalomnak persze az is jót tett, hogy a Fradi viszonylag hamar, a 10. percben megszerezte a vezetést, így csütörtök este Barcelonában feljegyezhettük, hosszú évek után ismét gólt lőtt a kisebbik európai kupasorozatban a Ferencváros. Legutóbb ugyanis 2004 decemberében a Hearts ellen 1–0-ra megnyert meccsen Rósa Dénes szerzett gólt csoportmérkőzésen – ezúttal öngól született, hiszen az amúgy jó ütemben érkező Tokmac Nguen elől Javi López úgy rúgta el a labdát, hogy az a saját kapujába került.

Ferencvárosi gólöröm (Fotó: Szabó Miklós)
Ferencvárosi gólöröm (Fotó: Szabó Miklós)



Amilyen jól kezdte az első félidőt a Ferencváros, olyan jól indult a második is, alig telt el néhány perc, Isael szabadrúgásból kis híján a kapuba emelt, az Espanyolt a léc mentette meg a góltól. Egy óra elteltével aztán furcsa góllal egyenlítettek a hazaiak, Miha Blazic egy könyöklést követően a földön feküdt, az argentin Matías Vargas kis túlzással fölötte átlépve fejelt kapura, majd passzírozta a labdát a gólvonalon túlra. A ferencvárosi játékosok reklamáltak, nem véletlenül, a belső védőjük a gól pillanatában már tíz másodperce feküdt elterülve a gyepen…

Egyértelmű volt, az egyenlítés lendületbe hozza az Espanyolt, a spanyolok lényegesen többet támadtak. A játék a hátralévő időben jobbára a Ferencváros térfelén zajlott, az FTC beszorult a kapuja elé, érkeztek a beadások jobbról, balról, de magyar csapat állta a sarat, és végül nagy bravúrt elérve, 1–1-es döntetlennel tért vissza a nemzetközi futball csoportkörös mezőnyébe.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A Nemzeti Sportot Barcelonából tudósítja: Borbola Bence (összefoglaló), Szabó Miklós (fotó)

Nemzetközi kupamérkőzésen magyar klubcsapat először szerzett pontot Barcelona városában. Korábban kétszer lett volna lehetőség erre, ám 1969 novemberében, EVK-mérkőzésen a győri Rába ETO 2:0-ra, míg 1975 novemberében, UEFA-kupa-találkozón a Vasas SC 3–1-re kapott ki. Igaz, akkor nem az Espanyol, hanem mind a két esetben az FC Barcelona volt az ellenfél, s nem az RCDE Stadion (
Estadi Cornella-El Prat), hanem a Camp Nou volt a helyszín.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Ludogorec Razgrad (bolgár)–CSZKA Moszkva (orosz) 5–1 (Wanderson 48., Lukoki 50., Keserü 52., 69., 73. – a harmadikat 11-esből, ill. Gyivejev 11.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ludogorec 1 1 0 0 5–1 +4 3
2. FERENCVÁROS 1 0 1 0 1–1 0 1
3. Espanyol 1 0 1 0 1–1 0 1
4. CSZKA Moszkva 1 0 0 1 1–5 –4 0

 

Értékes pontot szereztek (Fotó: Szabó Miklós)
Értékes pontot szereztek (Fotó: Szabó Miklós)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik