Kovács Péter, műfű és betonvédelem vár a Lokira - Ellenfelek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.24. 16:47
null
Ez az, amire mindenképp fel kell készülnie a Lokinak: rengeteg beadás és Kovács-féle felhőfejesek (Fotó: Imago)
A Debrecen kemény ellenfelet kapott a második selejtezőkörre a labdarúgó Európa-liga hétfői sorolásán: a hajdúságiak a Kovács Pétert is foglalkoztató Strömsgodsettel találkoznak. A norvég együttes jelenleg vezeti az északiak pontvadászatát – a drammeni csapat mellett bemutatjuk a többi magyar csapat El-ellenfelét is!

 

ACÉLOS: CSELIK NIKSICS – a Honvéd ellenfele az Európa-liga első selejtezőkörében

A Cselik Niksics – azaz az „acél” – 1957-ben alapított csapat, meccseit a helyi, kétezres Zseljezare Stadionban játssza. A jugoszláv időkben a harmad- és a negyedosztály között mozgott, 1980-ban viszont megnyerte a Montenegrói Kupát. A kilencvenes években már a jugoszláv (majd szerb és montenegrói) második ligába is feljutott, 1996-tól 2004-ig itt szerepelt. 2004-ben kiesett, az önálló montenegrói bajnokságot így 2006-ban másodosztályúként kezdte.

A Cselik második ligás gárdaként óriási meglepetésre megnyerte a 2011–2012-es Montenegrói Kupát (mellesleg a másodosztály küzdelmeit is, így feljutott). A Rudar Pljevlja elleni döntőt már az első félidőben eldöntötte a klub legnagyobb sikerét elkönyvelő niksicsi csapat, a vége 2–1 lett. Első élvonalbeli szezonjában kitűnően szerepelt, 15–8–10-es mérleggel, 53 ponttal a bajnokság harmadik helyén zárt. A vörös mezt viselő alakulat El-szereplése két selejtezőkörig tartott: a boszniai Borac Banja Lukát idegenbeli gólokkal (2–2, 1–1) búcsúztatta, majd az ukrán Metalurh Donecktől kapott két pofont (0–7, 2–4). Azt követően, hogy 2143 kilométert és 70 órát buszozott az idegenbeli mérkőzésre…

A játékoskeret értéke a transfermarkt.de becslése alapján: 2 450 000 euró

LEGENDÁKAT NEVELTEK: MLADOSZT PODGORICA – a Videoton ellenfele az Európa-liga első selejtezőkörében

Podgorica az első számú montenegrói klub, a Buducsnoszt „vadászterülete”, így a Mladoszt Podgorica – egykor OFK Titograd – mindig háttérbe szorult városon belül. A „vörösök” (Crveni) egy hosszabb jugoszláv másodosztályú tartózkodástól eltekintve végig ingáztak a második és a harmadik liga között – vagy a kiesés ellen, vagy a feljutásért viaskodtak. A független montenegrói bajnokságot már élvonalbeliként kezdte a klub: az első idényben a 9. helyen végzett, majd kiesett, a 2010-es visszajutás után 5., 7., legutóbb 6. lett. A klub annak köszönheti az El-indulást, hogy sem a Buducsnoszt, sem a Grbalj nem kapott UEFA-licencet, így nem vehet részt európai kupában.

A Mladoszt keretében igazán ismert játékos nem található – a „legnagyobb név” talán Szanibal Orahovac, aki a Crvena zvezdát, a Vitória Guimaraest, no meg több német csapatot (Karlsruhe, Aue, Wehen, FSV Frankfurt) is megjárt –, a podgoricaiak utánpótlás-szakosztálya azonban sztárokkal is büszkélkedhetett. A legnagyobb közülük Dejan Szavicsevics: a „titogradi varázsló” ifiként játszott a klubban, majd 1999-ben egy gálameccsre visszatért. Szintén szerepelt utánpótláskorú játékosként a Mladosztban a jelen legnagyobb sztárja, Sztevan Jovetics. A most a csapatban futballozó legnagyobb tehetség a 2015-ig élő szerződésű középső védő, a 12-szeres U21-es válogatott Alekszandar Sofranac, akinek értékét a transfermarkt.de 600 ezer euróra teszi

A játékoskeret értéke a transfermarkt.de becslése alapján: 2 875 000 euró

KŐKEMÉNY ÉSZAKIAK: STRÖMSGODSET (norvég) – a Debrecen ellenfele az Európa-liga második selejtezőkörében

A Debrecen ellenfele, a 106 éves múltra visszatekintő Strömsgodset egyáltalán nem ígérkezik könnyű ellenfélnek, hiszen legutóbb a második helyen végzett a norvég pontvadászatban, jelenleg pedig 13 forduló után két ponttal vezet a Rosenborg előtt a 2013-as bajnokságban.

Az egyszeres bajnok (1970) együttest Ronny Deila személyében 2008 óta fiatal edző irányítja, akivel évről évre javul a teljesítményük. Miután megnyerték a Norvég Kupát, 2011-ben kiléphettek a nemzetközi porondra is, ám nem volt szerencséjük, az Atlético Madriddal szemben nem volt esélyük (összesítésben 1–4) a továbbjutásra.

A Godset játékosai között természetesen első helyen kell említeni Kovács Pétert, és nem csak azért, mert magyar létére hatalmas elismerésnek örvend a városban (korábban 2006 és 2007 között játszott a klubban, tavaly tért vissza), hanem mert a tavalyi idényben ő lett a gólkirály.

Érdekesség, hogy a 35 éves magyar támadón kívül csak ghánai légiósa van az együttesnek, összesen négy, s közülük az édesanyja révén félig norvég kapus, Adam(bathia) Larsen Kwarasey alapembernek számít. A klub jó kapcsolatokat ápol a Manchester Cityvel, két futballistája is az angoloktól szerepel kölcsönben. A norvég csapatokra szinte általánosan jellemző, hogy a 4–3–3-as felállást alkalmazzák, Kovács pedig centerként – nemcsak a góljai miatt – az egyik leghatékonyabb fegyver az országban.

A drammeni együttesben különösen a védelem teljesít kiemelkedően: az eddigi 13 bajnokin mindössze kilencszer vették be Larsen Kwarasey hálóját, míg a hátsó alakzatban két védőnek, az egyaránt 24 éves Kim André Madsennek és a németországi születésű Lars Christopher Vilsviknek nagy az elismertsége – ők ketten 1970 óta a Strömsgodset első játékosai, akik eljutottak a norvég válogatottságig.

A norvég éllovas különösen hazai pályán veszélyes, legutóbb a 2011-es évadban kapott ki otthon a bajnokságban, akkor is csak egyszer. A klub felemelkedése a szinte bevehetetlen Marienlyst Stadion átalakításának is köszönhető, amelyet 2007 óta mesterséges fű borít.

A játékoskeret értéke a transfermarkt.de becslése alapján: 13 150 000 euró

ISMERŐS MTK-VERŐK: FK SENICA (szlovák) – a Videoton ellenfele az Európa-liga második selejtezőkörében, amennyiben a magyar csapat továbbjut

Ha a Videoton sikerrel veszi az első selejtezőkört, második fordulóbeli ellenfele nem lesz ismeretlen, hiszen az FK Senica múlt nyáron az MTK ellenfele és búcsúztatója volt az El selejtezőjében.

Az 1921-ben alapított szenicei klub sikerkorszaka az elmúlt pár évben kezdődött. A 2008–2009-es szezonban még a negyedik vonalban szerepelt, de egy év múlva egyesült az Inter Bratislavával, ahonnan több játékos is érkezett a csapathoz, amely a 2009–2010-es évadban már az élvonal tagja volt. A 2011–2012-es idényt a 4. helyen zárta, továbbá bejutott a kupadöntőbe, s bár kikapott a bajnok MSK Zilinától, ennek köszönhetően kiharcolta az Európa-liga-szereplést. Az El-ben 3–2-es összesítéssel verte ki az MTK-t az első körben, a következőben viszont az APOEL ellen szerzett gól nélkül esett ki (0–1, 0–2). A tavasszal a Senica harcban állt a bajnoki címért is, végül azonban négy ponttal lemaradt a pozsonyi Slovantól, így ismét jöhet az El-próba.

A csapat színe piros-kék, vezetőedzője azonban már nem a cseh Zdenek Psotka, hanem Dusan Vrt'o. A keret némileg átalakult, több légiós távozott – köztük a gólveszélyes panamai csatár, Rolando Blackburn –, érkezett viszont két brazil játékos.

A játékoskeret értéke a transfermarkt.de becslése alapján: 6 050 000 euró

ÁLLANDÓ HARMADIK: FK VOJVODINA (szerb) – a Honvéd lehetséges ellenfele az Európa-liga második selejtezőkörében, amennyiben a magyar és a szerb csapat továbbjut

Ha a Honvéd sikerrel veszi a Cselik Niksics elleni csatákat, a máltai Hibarnians FC és a szerb FK Vojvodina párharcának győztesével találkozik, ám mivel a szigetországi csapat – meglehetősen gyakori nemzetközi indulása ellenére – története során eddig mindössze két riválisát ejtette ki az európai porondon (1971-ben a Steaua ellen a KEK-ben, illetve 2002-ben a Shelbourne ellen a BL-ben), valószínűsíthető az újvidéki együttes továbbjutása. A máltai és a szerb gárda egyébként 2007-ben is randevúzott egymással az UEFA-kupában, akkor 7–1-es összesítéssel lépett tovább az esélyesebb FKV.

A Vojvodina – akárcsak az ezt megelőző két évben – a tavasszal a harmadik helyen végzett a szerb ligában a Partizan és a Crvena zvezda mögött. A csapat keretében több légiós is található, közülük a kameruni válogatott Aboubakar Oumarou a legnagyobb név: a piros-fehérek gólerős támadója a jobb oldali védő Miroszlav Vulicsevics mellett helyet kapott a szezon államcsapatában is.

Az újvidékiek több alkalommal is jártak már Magyarországon nemzetközi meccsen, legutóbb 1999-ben, amikor az UEFA-kupában az Újpest látta a kárukat (1–4, 1–1). Az előző szezonban a litván Suduva Marijampolét könnyedén ejtették ki a második selejtezőkörben, a következő lépcsőn azonban a Rapid Wien szoros párharcban megállította őket.

A játékoskeret értéke a transfermarkt.de becslése alapján: 15 050 000 euró

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik