Kinek kellene döntőznie? 30 éves mélyponton az olasz futball

Vágólapra másolva!
2014.05.02. 08:16
A Juventus csak gól nélküli döntetlent játszott hazai pályán a Benficával, így 2–1-es összesítéssel búcsúzott az Európa-liga elődöntőjében, és elveszítette a lehetőséget, hogy Torinóban lépjen pályára a fináléban a trófeáért. Az olasz csapatnál úgy gondolják: megérdemelték volna a fináléba jutást. A másik ágon a spanyol párharcot a Sevilla nyerte.

Fantasztikus hangulatban ünnepelték a Benfica-drukkerek a döntőbe jutást (Fotó: record.xl.pt)
Fantasztikus hangulatban ünnepelték a Benfica-drukkerek a döntőbe jutást (Fotó: record.xl.pt)
Fantasztikus hangulatban ünnepelték a Benfica-drukkerek a döntőbe jutást (Fotó: record.xl.pt)

„Borzalmas, hogy a Benfica a két meccsen két kapura tartó lövéssel tovább tudott menni. A két meccs alapján a Juventus bizonyosan megérdemelte volna a továbbjutást. Mindent beleadtunk, amire képesek voltunk. Izgalmas, de nagyon kimerítő szezon van mögöttünk, mert ezúttal a nemzetközi kupában is elértük az egyenes kieséses szakaszt – nyilatkozta a Juventus vezetőedzője, Antonio Conte, aki szerint a játékvezető is hibás volt a kiesésükben.

SZAVAZÁS

Melyik klub nyeri meg a 2013–2014-es labdarúgó Európa-ligát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Nagy kár, hogy az első meccsen nem adtak meg egy tizenegyest és piros lapot, amikor lekönyökölték Chiellinit, és ma este sem kaptunk meg egy nyilvánvaló büntetőt. A csapat megérdemelte volna a továbbjutást.”

„Kifogásnak tűnik, hogy két meccsen felmutatott két lövéssel jutottak tovább – értékelt Chiellini a lefújás után. – A Benfica játszik majd a döntőben, de hogy őszinte legyek, szerintem mi jobban megérdemeltük volna. Megfizettünk a hibákért, és nem voltunk elég élesek sem támadásban, sem védekezésben, de végül a lisszaboni eredmény volt a döntő. Az ellenfél megmutatta, mire képes, kilencven percen át védték a kaput, és blokkoltak mindent, szóval meg kell hajolnunk a teljesítményük előtt. Ám – minden tiszteletem ellenére – nekünk kellene játszani a döntőt.”

„Azért a Benfica jutott tovább, mert mindkét meccsen jobban játszottunk, Lisszabonban és Torinóban is – nyilatkozta a vendégek edzője, Jorge Jesús. – A Juve jó csapat, de védekezésben ma jobbak voltunk. Megvolt az előnyünk az első meccsről, és a visszavágót is kézben tartottuk. Szerintem mestermunka volt, ahogy kilenc mezőnyjátékossal védekeztünk Osvaldo, Tévez és Llorente ellen.

Sokba kerülhet az olasz futballnak ez a vereség: a La Gazzetta dello Sport információi szerint Portugália a Benfica Európa-liga-döntőbe való jutása után megelőzi Olaszországot a klubrangsorban. Mint ismert, a lisszaboni együttes a négy között az olasz bajnok Juventust búcsúztatta, így készülhet a Sevilla elleni torinói fináléra.

A Juventus kiesése és a Benfica döntőbe jutása azt jelenti, hogy az előttünk álló szezonban Olaszország visszacsúszik az ötödik helyre az UEFA klubrangsorában (51.510 ponttal), míg Portugália feljön a negyedikre (52.133 ponttal, ami tovább nőhet a Benfica El-sikere esetén).

A Gazzetta dello Sport ugyanakkor hozzáteszi: az európai kupaindulók számát ez nem befolyásolja. Olaszország 1984 óta nem volt ennyire hátul a rangsorban.

A másik elődöntőben a Sevilla a 94. percben szerzett góllal búcsúztatta a Valenciát, amely már az első félidőben ledolgozta hátrányát, sőt, továbbjutásra is állt sokáig.

„Mindent beleadtunk, büszke vagyok a csapatomra. Megtettük, amit kellett, sőt, még többet is. Megérdemeltük volna a fináléba jutást – mondta Juan Antonio Pizzi, a Valencia vezetőedzője. – Nem akarom elvenni a Sevilla érdemeit, de úgy érzem, tettünk annyit, hogy megérdemeljük a döntőt. Az igazság nem mindig része a futballnak.”

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Juventus–Benfica 0–0
Továbbjutott a Benfica, 2–1-gyel

Valencia–Sevilla 3–1 (Feguli 14., Beto 26. – öngól, Mathieu 70., ill. M'Bia 94.)
Továbbjutott a Sevilla, 3–3-mal, idegenben szerzett góllal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik