SOMOGYI ZSOLT 2019.12.13 23:12

Kéz! – Somogyi Zsolt jegyzete

 

Kiesett a Fradi, pedig csak egy vereséget szenvedett hat meccsen a csoportkörben. Még puffogunk: a játékvezetői tévedés döntően befolyásolta a csütörtöki esti razgradi összecsapást. Kéz! – üvöltöttünk fel mindannyian az első félidőben, és nem azért, mert elfogultan a Fradi sikerét óhajtottuk. Nézzék el nekem, ha e pillanatban a kollégámat említem, ugyanis a helyszínen dolgozó fotósunk, Szabó Miklós elkapta a döntő pillanatot, aki nem látta az esetet, megnézheti a bizonyíték erejű fotót: Cicinho karja a magasban, a labda a könyökét érinti. A kezezés megítélése persze nem egyszerű, de a szabályalkotók éppen ezért évente finomhangolják az előírásokat.

 
A HELYZETEK JAVA KIMARADT, KIESETT A FERENCVÁROS AZ EURÓPA-LIGÁBÓL

Röviden összefoglalva: ma már a nem szándékos kezezés is büntethető, ha nagyon nem természetes a kéz helyzete, ha úgymond irreálisan megnöveli a testét a karjával a játékos, ilyen esetben akkor is szabálytalanság történik, ha egyébként nem akar kézzel játékba avatkozni, esetleg nem is látja a labdát. Nos, Cicinho megvalósította, amit az oktatóvideókon mostanában bemutatnak: magasra emelte a karját, ezt pedig a védekező mozgása nem indokolta, vállalta a veszélyt, hogy ha eltalálja a labda, tizenegyes lesz az ítélet.

Érdekes, hogy Kassai Viktor Madridban kevésbé egyértelmű helyzetben hozott döntést, a labda a moszkvai Lokomotiv bekkjének felkarját találta el, amely mozdult a labda felé – a VAR felvételének megtekintése után a magyar bíró helyesen büntetőt ítélt. S ha már itt tartunk… Az a BL, ez meg az El, és ha sokan berzenkednek is a VAR intézménye miatt, a razgradi eset kapcsán bánhatták, hogy a bírónak nem volt videója: Matej Jug azóta visszanézte a meccset, és bizony lehet, ő is úgy érzi, a technikai segítség jól jött volna neki. Nagyot hibázott, egészen más mérkőzés lett volna a razgradi összecsapásból, ha nem a Ludogorec, hanem a Ferencváros kerül előnybe, sajnos a játékvezető meglopta a Fradit, jókora esélyt rabolt el a zöld-fehérektől. Persze, kár azért a hosszabbításban kapott Espanyol-gólért, ott a játékvezető két büntetőt is megadott a Fradinak, és az is igaz, a Ludogorec ellen a zöldek szünet utáni játékából hiányzott a valódi lelkesedés, a tűz, de ez mind nem menti fel Matej Jug nagy hibáját.

Spori, ezt látni kellett volna – nincs magyarázat a végzetes tévedésre.

2019.12.16 12:50:34

Európa-liga B. Á.

Nehéz feladat vár Szoboszlaiékra • Az FTC csoportjából továbbjutó Ludogorec az Intert kapta.

2019.12.14 23:10:58

Európa-liga MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Az FTC legkésőbb Rebrov kinevezésekor letette a voksát egy bizonyos stratégia mellett, amelynek a konzekvens követése ezt a sikert eredményezte. A csapat kivívta magának a lehetőséget, hogy a vicinálisról néhány megálló erejéig átszálljon a gyorsvonatra.

2019.12.13 19:06:23

Európa-liga SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. A játékvezető meglopta a Fradit, jókora esélyt rabolt el a zöld-fehérektől.

2019.12.12 19:57:32

Európa-liga BORBOLA BENCE, SZABÓ MIKLÓS (RAZGRAD), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Elmaradt 11-es, elpuskázott ziccer, figyelmetlenség miatt kapott gól, kései egyenlítés: csak döntetlen a Ludogorec ellen.