SOMOGYI ZSOLT 2019.12.13 23:12

Kéz! – Somogyi Zsolt jegyzete

 

Kiesett a Fradi, pedig csak egy vereséget szenvedett hat meccsen a csoportkörben. Még puffogunk: a játékvezetői tévedés döntően befolyásolta a csütörtöki esti razgradi összecsapást. Kéz! – üvöltöttünk fel mindannyian az első félidőben, és nem azért, mert elfogultan a Fradi sikerét óhajtottuk. Nézzék el nekem, ha e pillanatban a kollégámat említem, ugyanis a helyszínen dolgozó fotósunk, Szabó Miklós elkapta a döntő pillanatot, aki nem látta az esetet, megnézheti a bizonyíték erejű fotót: Cicinho karja a magasban, a labda a könyökét érinti. A kezezés megítélése persze nem egyszerű, de a szabályalkotók éppen ezért évente finomhangolják az előírásokat.

 
A HELYZETEK JAVA KIMARADT, KIESETT A FERENCVÁROS AZ EURÓPA-LIGÁBÓL

Röviden összefoglalva: ma már a nem szándékos kezezés is büntethető, ha nagyon nem természetes a kéz helyzete, ha úgymond irreálisan megnöveli a testét a karjával a játékos, ilyen esetben akkor is szabálytalanság történik, ha egyébként nem akar kézzel játékba avatkozni, esetleg nem is látja a labdát. Nos, Cicinho megvalósította, amit az oktatóvideókon mostanában bemutatnak: magasra emelte a karját, ezt pedig a védekező mozgása nem indokolta, vállalta a veszélyt, hogy ha eltalálja a labda, tizenegyes lesz az ítélet.

Érdekes, hogy Kassai Viktor Madridban kevésbé egyértelmű helyzetben hozott döntést, a labda a moszkvai Lokomotiv bekkjének felkarját találta el, amely mozdult a labda felé – a VAR felvételének megtekintése után a magyar bíró helyesen büntetőt ítélt. S ha már itt tartunk… Az a BL, ez meg az El, és ha sokan berzenkednek is a VAR intézménye miatt, a razgradi eset kapcsán bánhatták, hogy a bírónak nem volt videója: Matej Jug azóta visszanézte a meccset, és bizony lehet, ő is úgy érzi, a technikai segítség jól jött volna neki. Nagyot hibázott, egészen más mérkőzés lett volna a razgradi összecsapásból, ha nem a Ludogorec, hanem a Ferencváros kerül előnybe, sajnos a játékvezető meglopta a Fradit, jókora esélyt rabolt el a zöld-fehérektől. Persze, kár azért a hosszabbításban kapott Espanyol-gólért, ott a játékvezető két büntetőt is megadott a Fradinak, és az is igaz, a Ludogorec ellen a zöldek szünet utáni játékából hiányzott a valódi lelkesedés, a tűz, de ez mind nem menti fel Matej Jug nagy hibáját.

Spori, ezt látni kellett volna – nincs magyarázat a végzetes tévedésre.

2020.03.12 18:36:16

Európa-liga BACSKAI JÁNOS

Gyakorlatilag a legjobb nyolc közé jutott a United, de hogy mikor lesz a visszavágó, és mikor a következő kör...

2020.02.28 17:38:06

Európa-liga B. J.

Jobban kezdtek Szoboszlaiék, a magyar középpályás gólpasszt adott, de André Silvával nem bírtak.

2020.02.27 13:29:59

Európa-liga H. D.

A hosszabbítás legvégén Juszef el-Arabi az El-nyolcaddöntőbe lőtte a görög csapatot.

2020.02.27 20:29:11

Európa-liga B. J.

Villant egy piros lap, Mata, Bruno Fernandes és Ighalo remekelt, a hajrában Fred két gyönyörű gólt szerzett.

2020.02.20 19:30:46

Európa-liga CS. Z.

Megszakadt az Olympiakosz 18 meccs óta tartó veretlenségi sorozata • Lacazette villanása döntött.