Juhászékat Brüsszelben is legyőzte az AZ

Vágólapra másolva!
2012.02.23. 23:13
null
Olivier Deschacht (alul) és az Anderlecht elhasalt (Fotó: Action Images)
Címkék
Megyeri Balázs személyében egyetlen magyar játékos maradt érdekelt a labdarúgó Európa-ligában. Az Olympiakosz az eltiltott magyar kapus nélkül verte meg otthon a Rubin Kazanyt, így kettős győzelemmel jutott a legjobb 16 közé. Ugyanez nem sikerült a Juhász Rolanddal felálló Anderlechtnek, amely otthon is kikapott 1–0-ra az AZ-től.

 

ANDERLECHT–AZ

A Juhász Rolandot végig a soraiban tudó belga csapatnak muszáj volt legalább egyszer betalálnia, hiszen az első mérkőzést 1–0-ra elveszítette, hátul viszont nagyon kellett figyelnie. Az Anderlecht egyből nekiesett holland ellenfelének, Dieudonné Mbokani és Matías Suárez is gólt szerezhetett volna, de egyikük sem járt sikerrel – az argentin csatár a forduló gólját lőhette volna, ám a kapufát találta el. A folytatásban is a hazaiak játszottak fölényben, az eredményen azonban ez nem látszott.

Az 54. percben bekövetkezett az, amitől a brüsszeliek leginkább tarthattak: gólt kaptak. Maarten Martens kapáslövése után a labda Marcin Wasilewskiről pattant az Anderlecht kapujába, ami azt jelentette, hogy Juhászéknak ezután már legalább három gólt kellett volna szerezniük a továbbjutáshoz.

Hol az az egy, kérdezhették egyre hitehagyottabban a hazai hívek, csapatuk ugyanis képtelen volt feltörni az Alkmaar védelmét.

A hajrában ugyan többször is közel kerültek az egyenlítéshez, de az AZ Costa Rica-i kapusa, Esteban Alvarado mindig a helyén volt, így a csoportkört százszázalékos teljesítménnyel abszolváló Anderlecht kettős vereséggel búcsúzott az európai kupaküzdelmektől. Az Alkmaar az Udinesével csap össze a nyolcaddöntőben.

OLYMPIAKOSZ–RUBIN KAZANY

Az Olympiakosz az idegenbeli 1–0 után meglehetősen kényelmes helyzetből várhatta a Rubin elleni meccset, és hamarosan még kényelmesebb helyzetbe került: a 14. percben Rafik Dzsebbur stukkolta a kapuba egy Ibagaza-szabadrúgás után Iván Marcano visszafejelt labdáját. Ez maradt egész meccsen az Olympiakosz egyetlen, a kaput eltaláló próbálkozása, viszont elégnek is bizonyult – a görög nagycsapat a tizenhat között az ukrán Metaliszt Harkiv ellen folytatja.

ATLÉTICO MADRID–LAZIO

Az Atlético Madrid kétgólos előnybe került Rómában a Lazio ellen, így nyugodtabban várhatta a visszavágót. A spanyol csapat az első félidőben csak helyzetekig jutott, de a szünet után nem sokkal megszerezte a vezetést.

A 47. percben Diego Godín ment fel egy szöglethez, és nagyszerűen fejelt a vendégek kapujába.

A folytatásban is az Atlético játszott veszélyesebben: előbb Eduardo Salvio került helyzetbe, miután Juanfrannal játszott össze, majd Arda Turan lövése majdnem Albano Bizarri kapujába pattant a Lazio egyik védőjéről.

A találkozó hajrájában aztán a Lazio járt közelebb a gólszerzéshez: Antonio Rozzi majdnem betalált, de végül nyert az Atlético, így kettős győzelemmel jutott tovább.

METALISZT HARKIV–SALZBURG

A Metaliszt négygólos előnybe került Salzburgban egy héttel ezelőtt, így a visszavágó szinte csak kötelező formaság maradt Harkivban. Gólokat azonban ennek ellenére láthattak a szurkolók.

A 28. percben az osztrák együttes csapatkapitánya, Martin Hinteregger rosszul ért bele José Ernesto Sosa – vélhetően a kapu mellé – tartó lövésébe, és a labda a saját kapujában kötött ki.

Az 56. percben azonban Jakob Jantscher fejes góllal egyenlített, de a Metaliszt gyorsan jelezte, hogy az osztrákoknak nem érdemes reménykednie a szinte lehetetlenben.

Jonathan Cristaldo a 62. percben ugyanis visszavette a vezetést, majd egy perccel később Sebastián Blanco megszerezte az ukránok hetedik találatát a kétmérkőzéses párharcban.

Az utolsó pillanatokban végül Marlos is eredményes volt, így a Metaliszt 8–1-es összesítéssel jutott tovább.


SPORTING CP–LEGIA WARSZAWA

Az idegenbeli 2–2-es döntetlent követően a Sporting jó helyzetből várhatta a visszavágót, amelyen azonban a lengyeleknek elég lett volna egy soványka 1–0-s siker is a boldogsághoz.

Az első negyedóra végén a Legia szerb csatára, Danijel Ljuboja fejelhetett volna a hazaiak kapujába, de a Sporting megúszta az esetet.

Egészen a 84. percig 0–0 állt az eredményjelzőn, így sokáig nem nyugodhattak meg a portugálok. Ekkor azonban Matías Fernández úgy végzett el egy szabadrúgást oldalról, hogy a labdába senki sem ért bele, és végül a hálóban kötött ki.

Ezzel a lisszaboniak a második meccset is megnyerték 1–0-ra, így kettős győzelemmel jutottak a legjobb 16 közé, ahol a Manchester City vár majd rájuk.


SCHALKE 04–VIKTORIA PLZEN

Gelsenkirchenben a Schalke gyorsan vezetést szerzett a cseh bajnoki címvédő ellen: a 8. percben Joel Matip passzolt Julian Draxlerhez, a fiatal játékos erős lövése kijött Marek Cechről, az érkező Klaas-Jan Huntelaar pedig kihasználta a lehetőséget és a kapuba lőtte a kipattanót. Ezzel a holland csatár lett a Schalke történetének legjobb gólszerzője európai kupameccseken, megelőzve a dán Ebbe Sandot.

A királykékek a vezetés megszerzése után visszavettek a tempóból, felbátorítva ezzel a Plzent, de a cseh csapat kihagyta lehetőségeit. A Plzen szempontjából egyáltalán nem tűnt reménytelennek a helyzet, de nem használt a vendégek esélyeinek, hogy a 61. percben Marek Bakos piros lapot kapott tettlegességért.

Így is volt helyzete a plzenieknek, a 66. percben kettő is, viszont pont annyi pontatlanság csúszott az akciókba, hogy a Viktoria ne kerüljön igazi ziccerbe. A Schalke a 88. percig érezhette nyeregben magát, de túlságosan is megnyugtatta a gól- és emberelőny, a Plzen pedig lecsapott: egy kontra után Frantisek Rajtoral került helyzetbe, és jobbról, éles szögből szép lövéssel egyenlített.

A csehek már kihúzták innen a hátralevő rövidke időt, a hosszabbításban pedig foggal-körömmel küzdöttek, igaz, láthatóan mindinkább fáradva – főleg, hogy „másfél” emberrel kevesebben voltak a pályán, Václav Procházka ugyanis sérülten játszott. Ezt csak szerencsével lehetett volna végig bírni, de a hosszabbítás második félidejének elején jött megint Huntelaar, és egy remek fejessel ismét vezetéshez juttatta a Schalkét. Aztán a végén szintén a holland center tett pontot a párharc végére: Ciprian Marica passza után leültette a kapust, majd erőből az üres hálóba lőtt – 3–1 és kínkeserves, de összességében megérdemelt Schalke-továbbjutás. Huntelaar pedig tizenháromról növelheti tovább schalkés európai kupagóljainak számát. Összesen már harminckét, európai kupában szerzett találata van, ezzel utolérte Roy Makaayt, és már csak négy honfitársa van előtte: Ruud van Nistelrooy (60 gól), Patrick Kluivert (41), Rob Rensenbrink (40) és Johan Cruyff (38).

EURÓPA-LIGA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓK
VALENCIA (spanyol)–STOKE CITY (angol) 1–0
Valencia, Mestalla. V: Strömbergsson (svéd)
G: Jonas (24.)
Továbbjutott: a Valencia, 2–0-s összesítéssel
ATHLETIC BILBAO (spanyol)–LOKOMOTIV MOSZKVA (orosz) 1–0
Bilbao, San Mamés. V: Gil (lengyel)
G: Muniain (62.)
K: Amorebieta (60.)
Továbbjutott: a Bilbao, 2–2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal
TWENTE (holland)–STEAUA BUCURESTI (román) 1–0
Enschede, Twente Stadion. V: Schörgenhofer (osztrák)
G: Chadli (29.)
Továbbjutott: a Twente, 2–0-s összesítéssel
PAOK (görög)–UDINESE (olasz) 0–3
Szaloniki, Tumba Stadion. V: Hagen (norvég)
G: Danilo (6.), Floro Flores (15.), Domizzi (51. – 11-esből)
Továbbjutott: az Udinese, 3–0-s összesítéssel
PSV (holland)–TRABZONSPOR (török) 4–1
Eindhoven, PSV Stadion. V: Chapron (francia)
G: Mertens (15. – 11-esből), Matavz (31., 53.), Strootman (38.), ill. Burak Yilmaz (43.)
K: Tolga Zengin (44.)
Továbbjutott: a PSV, 6–2-es összesítéssel
FC BRUGES (belga)–HANNOVER (német) 0–1
Bruges, Jan Breydelstadion. V: Collum (skót)
G: Diouf (21.)
Továbbjutott: a Hannover, 3–1-es összesítéssel
STANDARD LIEGE (belga)–WISLA KRAKÓW (lengyel) 0–0
Liege, Maurice Dufrasne Stadion. V: Mazics (szerb)
K: Núnez (63.)
Továbbjutott: a Standard Liege, 1–1-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal
BESIKTAS (török)–BRAGA (portugál) 0–1
Isztambul, BJK İnönü Stadion. V: Vad II (magyar)
G: Lima (25.)
Továbbjutott: a Besiktas, 2–1-es összesítéssel
MANCHESTER UNITED (angol)–AJAX (holland) 1–2
Manchester, Old Trafford. V: Skomina (szlovén)
G: J. Hernández (6.), ill. Özbiliz (37.), Alderweireld (87.)
Továbbjutott: a Manchester United, 3–2-es összesítéssel
SPORTING CP (portugál)–LEGIA WARSZAWA (lengyel) 1–0
Lisszabon, José Alvalade Stadion. V: Bezbodorov (orosz)
G: Fernández (84.)
Továbbjutott: a Sporting, 3–2-es összesítéssel
SCHALKE 04 (német)–VIKTORIA PLZEN (cseh) 3–1 – hosszabbítás után
Gelsenkirchen, Veltins-Arena. V: Kelly (ír)
G: Huntelaar (8., 106., 121.), ill. Rajtoral (88.)
K: Bakos (61.)
Továbbjutott: a Schalke 04, 4–2-es összesítéssel
METALISZT HARKIV (ukrán)–SALZBURG (osztrák) 4–1
Harkiv, Metaliszt Stadion. V: Gautier (francia)
G: Hinteregger (28. – öngól), Cristaldo (62.), Blanco (63.), Marlos (87.) ill. Jantscher (56.)
Továbbjutott: a Metaliszt, 8–1-es összesítéssel
OLYMPIAKOSZ (görög)–RUBIN KAZANY (orosz) 1–0
Pireusz, Jorgosz Karaiszkakisz. V: Johannesson (svéd)
G: Dzsebbur (14.)
Továbbjutott: az Olympiakosz, 2–0-s összesítéssel
ANDERLECHT (belga)–AZ (holland) 0–1
Brüsszel, Constant Vanden Stock Stadion. V: Proenca (portugál)
G: Martens (54.)
Továbbjutott: az AZ, 2–0-s összesítéssel
ATLÉTICO MADRID (spanyol)–LAZIO (olasz) 1–0
Madrid, Vicente Calderón Stadion. V: Atkinson (angol)
G: Godín (48.)
Továbbjutott: az Atlético, 4–1-es összesítéssel
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Metaliszt Harkiv–Olympiakosz Pireusz
Sporting–Manchester City
Twente–Schalke 04
Standard Liege–Hannover
Valencia–PSV
AZ–Udinese
Atlético Madrid–Besiktas
Manchester United–Athletic Bilbao
Játéknapok: március 8. és 15.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik