Ikszelt a Juve a Cityvel, bajban a címvédő

Vágólapra másolva!
2010.09.30. 23:10
Címkék
Az Európa-ligában az A-tól E-csoportig terjedő programban a Manchester City–Juventus találkozót kísérte a legnagyobb érdeklődés. A találkozón az olaszok szerezték meg a vezetést, de Vincenzo Iaquinta góljára Adam Johnson válaszolni tudott, így az angolok otthon tartottak egy pontot. A B-csoportban ikszelt az Atlético Madrid a Leverkusennel, ezzel a címvédő két forduló után utolsó helyen áll csoportjában. Kiütéses sikert aratott a Sporting a Levszki ellen, a Villarreal 2–1-re nyert az FC Bruges ellen, a BATE kiütötte az AZ Alkmaart.

Adam Johnson (jobbra) egyenlített a Juve ellen, így a City pontot mentett a küzdelmes találkozón
(Fotó: Action Images)
Adam Johnson (jobbra) egyenlített a Juve ellen, így a City pontot mentett a küzdelmes találkozón (Fotó: Action Images)
Adam Johnson (jobbra) egyenlített a Juve ellen, így a City pontot mentett a küzdelmes találkozón
(Fotó: Action Images)
Adam Johnson (jobbra) egyenlített a Juve ellen, így a City pontot mentett a küzdelmes találkozón
(Fotó: Action Images)
Adam Johnson (jobbra) egyenlített a Juve ellen, így a City pontot mentett a küzdelmes találkozón (Fotó: Action Images)

A-CSOPORT

Az Európa-liga 2. fordulójában a legnagyobb érdeklődés a Manchester City–Juventus találkozót kísérte. Az előző fordulóban a City idegenben nyert 2–0-ra a Salzburg ellen, míg a Juventus hazai pályán csak 3–3-as döntetlent játszott a Lech Poznannal, így a vendégeken lehetett nagyobb a nyomás.

A Juventus kezdte jobban a mérkőzést, a 7. percben Alessandro Del Piero veszélyeztetett szabadrúgásból, ám a pattogós lövést Joe Hart hárította. Néhány perccel később már gólnak örülhettek az olaszok. Vincenzo Iaquinta szánta el magát lövésre 25 méterről balról, a labda Kolo Touré fején megcsúszva a hosszú alsó sarokban kötött ki. (0–1)

A bekapott gól után a City magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, sorra dolgozta ki a helyzeteket, melynek köszönhetően sikerült egyenlítenie. A 37. percben Yaya Touré passzolt középre a tizenhatoson belülre a jobbról befutó Adam Johnson elé, aki kicselezte Alexander Manningert, majd a kapuba passzolt. (1–1)

A második félidő elején is a Manchester City diktálta az iramot, gyakran kapujához szögezte az olaszokat, de néhány átlövésen kívül nagy helyzetig nem jutott el. A Juventus főként a védekezéssel volt elfoglalva, igazi veszélyt csupán Del Piero szabadrúgása jelentett a 65. percben, de az olasz 20 méterről leadott lövése centikkel suhant el a bal kapufa mellett.

A mérkőzés vége felé elfáradtak a csapatok, a City menedzsere, Roberto Mancini cserékkel próbálta frissíteni támadószekcióját, míg a túloldalon inkább a védekezést segítő cserék történtek. Nem sokkal a meccs vége előtt Del Piero megint gólt szerezhetett volna, ismét szabadrúgásból, de ezúttal a lécet találta el, amelyről a gólvonalra, onnan meg kifelé pattant a labda.

A mérkőzés nagy részében a Manchester City volt fölényben, sok kis helyzetet dolgozott ki, míg a Juventus távoli lövésekkel veszélyeztette a hazaiak kapuját.

Az A-csoport másik találkozóján a korábbi ZTE-csatárt, Artjoms Rudnevset is a kezdőcsapatában tudó Poznan fogadta a pont nélküli Salzburgot. Az első félidő nem hozott sok izgalmat, a vendégek birtokolták többet a labdát, de a Poznannak volt több helyzete.

A második félidő elején vezetést szerzett a Lech. A 47. percben Manuel Arboleda fejelt a kapuba egy szögletet követően. (1–0)

A bekapott gól megfogta a vendégeket, ennek ellenére továbbra is többet volt náluk a labda. A hajrában a vendégek egyre jobban kitámadtak, emiatt a Lech egy kontra után újabb gólt szerzett Slawomir Peszko révén. A Lech így 2–0-ra győzött, sikere megérdemelt, hiszen az egész mérkőzés során jóval többet támadott.

B-CSOPORT

Az Európa-ligát az Arisz ellen vereséggel kezdő címvédő, az Atlético Madrid sokáig kiegyenlített mérkőzést vívott a Bayer Leverkusennel, ám az első félidő hajráját nagyon megnyomták a németek, ennek köszönhetően meg is szerezték a vezetést.

A 39. percben Tranquillo Barnetta szögletét a finn válogatott Sami Hyypiä fejjel a bal oldali kapufára csúsztatta, a labda Eren Derdiyok elé pattant, aki hat méterről a kapuba lőtt. A szünetig Barnetta révén még növelhette volna előnyét a vendégcsapat, azonban a svájci lövését bravúrral hárította David De Gea.

A második játékrészt hatalmas lendülettel kezdték a hazaiak, s hat perc alatt sikerült egyenlíteniük. A két hét múlva valószínűleg a magyar válogatott elleni Eb-selejtezőn is pályára lépő Hyypiä buktatta a tizenhatoson belül a Diego Forlán helyett a szünetben csereként beálló Fran Méridát, a jogos büntetőt pedig Simao értékesítette.

Az eredmény a folytatásban már nem változott, így két meccs után csak egy pontja van a címvédőnek és ezzel utolsó a csoportjában, ugyanis a Rosenborg megverte az Ariszt.

C-CSOPORT

A hazai pályán játszó portugál Sporting már az első félidőben két gólt szerzett a bolgár Levszki ellen, ezzel tulajdonképpen el is döntötte a mérkőzést. A 30. percben Carrico szerezte meg a vezetést a Sportingnak egy szöglet utáni fejesből, majd Maniche érkezett egy jobb oldali beadásra, és ugyancsak fejjel volt eredményes öt méterről.

A második félidőben már gáláztak a hazaiak a hitehagyottá vált Levszki ellen, végül 5–0-ra győztek, s hat pontjukkal vezetik a csoportot.

A kvartett másik meccsén a belga Gent és a francia Lille is megszerezte első pontját – Gent–Lille 1–1.

D-CSOPORT

A szerb Vladimir Ivics 56. percben szerzett találata jelentette a győzelmet a görög PAOK számára hazai pályán a horvát Dinamo Zagreb ellen. A csoport másik összecsapásán is hazai győzelem született: a spanyol Villarreal szintén minimális különbséggel múlta felül a 26. percben létszámban megfogyatkozó belga FC Bruges-t. A kiállításnál még 0–0 volt az állás. A csoport élén a kvartettből egyedüliként veretlenül álló négypontos PAOK-ot találhatjuk.

E-CSOPORT

A fehérorosz BATE Boriszov feltörölte a pályát a 2008–2009-es holland bajnokkal, az AZ Alkmaarral. A házigazdák első büntetőjüket elhibázták, a vendégek a 89. percben szépítettek, bár 0-2-nél ők is kihagytak egy tizenegyest. A moldovai Sheriff Tiraspol két légiósgóllal – az orosz Alekszandr Jerohim és a brazil Jimmy Franca talált be – lepte meg a szebb napokat megélt ukrán Dinamo Kijevet. A csoport élén a második fordulót követően a BATE Boriszov áll.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A–CSOPORT
Lech Poznan (lengyel)–Red Bull Salzburg (osztrák)2–0
G: Arboleda (47.), Peszko (80.)
Manchester City (angol)–Juventus (olasz)1–1
G: Johnson (37.), ill. Iaquinta (11.)
B-CSOPORT
Rosenborg (norvég)–Arisz Szaloniki (görög)2–1
G: Moldskred (37.), Prica (68.), ill Ruiz (43.)
Atlético Madrid (spanyol)–Bayer Leverkusen (német)1–1
G: Simao (51. – 11-esből), ill. Derdiyok (39.)
C-CSOPORT
Gent (belga)–Lille (francia)1–1
G: De Smet (5.), ill. Frau (21.)
Sporting CP (portugál)–Levszki Szófia (bolgár)5–0
G: Carrico (30.), Maniche (43.), Salomao (53.), Postiga (61.), Fernández (79.)
D-CSOPORT
PAOK (görög)–Dinamo Zagreb (horvát)1–0
G: Ivics (56.)
Villarreal (spanyol)–FC Bruges (belga) 2–1
G: Rossi (41.), Gonzalo (56.), ill. Donk (45+2.)
E-CSOPORT
BATE Boriszov (fehérorosz)–AZ (holland)4–1
G: Rogyionov (5.), Koncevoj (49.), Bressan (77.), Olehnovics (83.), ill. Sigthórsson (89.)
Sheriff Tiraspol (moldovai)–Dinamo Kijev (ukrán)2–0
G: Jerohin (8.), Franca (37. – 11-esből)
 AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Lech Poznan21105–3+2 4
2. Manchester City21103–1+2 4
3. Juventus20204–40 2
4. Salzburg20020–4–4 0
 A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayer Leverkusen21105–1+4 4
2. Rosenborg21012–5–3 3
3. Arisz21012–20 3
4. Atlético Madrid20111–2–1 1
 A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Sporting CP22007–1+6 6
2. Levszki Szófia21013–7–4 3
3. Lille20112–3–1 1
4. Gent20113–4–1 1
 A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. PAOK21102–1+1 4
2. Dinamo Zagreb21012–1+1 3
3. Villarreal21012–3–1 3
4. FC Bruges20112–3–1 1
 AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. BATE Boriszov21106–3+3 4
2. AZ Alkmaar21013–5–2 3
3. Sheriff Tiraspol21013–2+1 3
4. Dinamo Kijev20112–4–2 1

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik