DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2019.08.23 22:59 Frissítve: 2019.08.24 10:45

Himnusz és hitel – Deák Zsigmond jegyzete

Ez a hitel nem az a hitel, amelyet vissza kell fizetni a banknak, mert ha nem teszi az ember fia, olyan adósságspirálba kerül, hogy arról kódul. Ez a hitel az, amikor valakinek érdemes és üdvös odafigyelni a szavára, mert hiteles és valós a véleménye, a mondanivalója. Az ilyen ember általában okos vagy inkább bölcs, s a sporton belül még ez sem feltétlenül elég, ezenfelül nem árt a jelenlegi vagy a múltbeli eredményesség. Hányszor gondoljuk, vagy ki is mondjuk, egy-egy szakértést hallgatva, hogy: ez meg minek dumál, amikor sohasem volt képes még csak a közelébe sem jutni annak a teljesítménynek, amelyet épp kritizál?

 
Ifj. Albert Flórián: Hiányzik a kreativitás és az állandóság
 Wladár Sándor: Úgy értesültem, megkapjuk a „valaha volt legjobb juniorvébé” titulust

Többek között ezért mennek el a televíziós kommentárok és kommentátorok inkább a számok, a statisztikák világa felé, mert onnan legalább támadhatatlanok, feltéve, hogy jókor emlegetnek pontos adatokat. Melléjük viszont mindig szükséges egy szakember, akinek megvan a hitelessége. Most ilyeneket citálnék, akik ugyan nem a tévéközvetítés alatt „okoskodnak”, viszont egykori élsportolóként őszintén elmondták a véleményüket a Nemzeti Sportnak abban a témában, sportágban, amelyhez értenek.

Ifjabb Albert Flóriánnál akadt már jobb magyar labdarúgó a történelemben, például az édesapja, de a válogatottságait, BL-főtáblás szereplését a Ferencvárossal, gólját a Real Madridnak senki sem veheti el tőle. Ha ő hiányolja a kreativitást és az állandóságot a mai Fradiból, akkor illik ebbe belegondolni, esetleg megpróbálni rajta javítani, s felesleges nemtelen támadásnak venni, főképp a csütörtöki litvániai meccs alapján. Wladár Sándornak pedig még inkább lehet hitele és szava a medencék világában, elvégre egyrészt olimpiai bajnok, másrészt a Magyar Úszószövetség elnöke. Szerinte sorozatosan sikeres világversenyeket rendezni van akkora stressz és energiabefektetés, mint felkészülni egy aranyat hozó olimpiára, s mivel mindkettőben volt része, előfordulhat, hogy igazat beszél. Ahogy plasztikusan fogalmazott, „én már nemcsak a Himnuszt hallom, hanem látom mögötte az elvégzett munkát és a teljesítményt is”.

A szurkolóknak valóban nincs felemelőbb, mint a Himnuszt hallgatni egy honfitársunk tiszteletére, esetleg újra magyar futballcsapatot látni valamelyik nemzetközi sorozat főtábláján. S ha egy hiteles sportember segít a siker mögé kukkantani, vagy egy másik rámutat a meglévő erények mellett a hiányosságokra is, azért csak köszönet jár.

2019.09.19 12:46:50

Európa-liga H. D.

A németeknek a győzelemre is megvolt az esélyük, ám Unai Emery csapata végül kiütötte őket.

2019.09.19 10:49:54

Európa-liga P. K.

Kevesebb labdát veszítenek a kapujuk előtt, többet adnak be, hatékonyabban lőnek – statisztikák.

2019.09.18 21:41:22

Európa-liga SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. A kupakudarc legfeljebb csalódás.

2019.09.05 10:10:14

Európa-liga PÓR KÁROLY

BL/El. Megnéztük, mi az, ami Rebrovnál működött Doll-lal szemben, és azt is, mi volt a gond Fehérváron.

2019.09.03 18:27:46

Európa-liga I. SZ.

A Ferencváros az Espanyollal, a Ludogoreccel és a CSZKA Moszkvával került egy csoportba.