S. TÓTH JÁNOS 2019.08.03 23:00

Három hülye – S. Tóth János jegyzete

 

 
A Honvéd botrányos meccsen esett ki az El-ből Romániában

„A napokban az ásatásoknál csontvázra bukkantak, amelynek egyetlen ép csontja sem volt. Szakértők megállapították, hogy valaha futballbíró lehetett.”

Az idézet Ábrai Zsigmond focijátékvezető-szakírótól származik még 1935-ből, s jól mutatja, hogy a „három hülye” kérdéskör történelmi korokon és földrészeken átívelő, örökzöld problematika. Szombaton éppenséggel Lionel Messi eltiltása okán kerültek reflektorfénybe, az argentint ugyanis azért (is) meszelte el három hónapra a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség, mert a nyári Copa Américán válogatott szidalmakkal illette a játékvezetést (is).

Persze nem kell a földgolyó ily távoli pontjára vetni vigyázó szemünket. Elég emlékeztetni Arnold Hunter csütörtöki produkciójára Craiovában az Európa-liga előselejtezőjének visszavágóján, aki a személyét ért fizikai támadás ellenére hagyta végigcsorogni a meccset. Igaz, a tizenegyespárbaj levezénylését már a tartalékjára, Jamie Robert Robinsonra bízta, aki meg nagyvonalúan szemet hunyt afelett, hogy a románok kapusa, Mirko Pigliacelli már a lövések előtt – azaz teljesen szabálytalanul – rendre kirobbant a gólvonalról. Ám jobb híján rághatjuk a körmünket hétfőig, hogy az UEFA illetékeseinél eléri-e az ingerküszöböt a kispestiek óvása.

Persze a (köz)utálat nem a futballbírók kiváltsága. A jelenleg Washingtonban versenyző Nick Kyrgios az ATP 500-as tornán már két újabb balhén van túl: a Gilles Simon elleni meccset követően nem fogott kezet a mérkőzésvezetővel, a Nisioka Josihito elleni összecsapáson pedig hozzávágta a vizespalackját a bírói székhez. Bár szerinte csak kicsúszott a kezéből az üveg, ezt aligha ússza meg. Nem mintha a szankciók különösebben érdekelnék a „bírófalót”: lassan 200 ezer dollárnál jár az összes pénzbüntetése, s mellé három hónap eltiltást is összeszedett. De azokra a versenybírókra is sűrűn rájöhetett a csuklás, akik a montreali F1-es futamon elvették a rajt-cél győzelmet Sebastian Vetteltől; a Ferrari-szurkolók azóta is felemlegetik az érintettek összes női rokonát.

Pedig hol vannak már azok az idők, amikor a játékvezetőknek kizárólag saját éles szemükre, ösztönükre és tapasztalatukra támaszkodva kellett a másodperc tört része alatt döntést hozniuk. Manapság videokamerák, „sólyomszemek” pásztázzák a pálya minden négyzetcentiméterét, s egyre több sportágban van lehetőség a játék megszakítására, a videobírózásra.

Szupertechnika ide vagy oda, ettől persze még vannak és lesznek is kapitális játékvezetői baklövések, s ezekre válaszul nem feltétlenül cizellált szurkolói reakciók. De enélkül nem is meccs a meccs – ahogy a sportnak része az elrontott ziccer, a kapus lepkézése vagy éppen az ügyetlenül összehozott öngól is.

Sárközy Tamás jogászprofesszor már javában a Magyar Jégkorongszövetség elnöke volt, de még mindig minden meccsre jegyet váltott a Kisstadionba. Amikor megkérdezték, miért nem vesz fel egy ingyenes bérletet, azt felelte, tiszteletjeggyel illetlenség lenne szidnia a bírókat... 

2020.02.27 13:29:59

Európa-liga H. D.

A hosszabbítás legvégén Juszef el-Arabi az El-nyolcaddöntőbe lőtte a görög csapatot.

2020.02.27 20:29:11

Európa-liga B. J.

Villant egy piros lap, Mata, Bruno Fernandes és Ighalo remekelt, a hajrában Fred két gyönyörű gólt szerzett.

2020.02.20 19:30:46

Európa-liga CS. Z.

Megszakadt az Olympiakosz 18 meccs óta tartó veretlenségi sorozata • Lacazette villanása döntött.

2020.02.20 17:44:06

Európa-liga B. J.

Sokkal jobban kezdett az FC Bruges, de Martial döntetlenre mentette a mérkőzést.

2020.02.20 18:29:16

Európa-liga M. G.

Az Eintracht a mesterhármast elérő Kamada vezérletével fölényes győzelmet aratott hazai pályán.