Gera két gólt lőtt a búcsúzó Juvénak

Vágólapra másolva!
2010.03.18. 21:16
null
Gera Zoltán is remekül játszott a Juventus ellen (fotó: Reuters)
Címkék
A Fulham Gera Zoltán két találatának is köszönhetően búcsúztatta az Európa-ligától a Juventust. A nyolcaddöntő visszavágóján a londoniak 4–1-re nyertek, és így 5–4-es összesítéssel jutottak tovább. Bémában hihetetlenül izgalmas mérkőzésen a Valencia a 3. perctől előnyben volt, ám a Werder a négy kapott gól ellenére sem adta fel, és csak az idegenben lőtt gólok száma miatt bukott el.

FULHAM–JUVENTUS 4–1

Simon Davies első percben „elkövetett” kapufája adta meg a mérkőzés alaphangját, a londoni Craven Cottage közönsége mégis kénytelen volt hamar elhallgatni, ugyanis a hazai védők bizonytalankodása után David Trezeguet betalált a jobb alsó sarokba, és a Juventus ezzel fontos idegenbeli gólt szerzett.

Bobby Zamora gyors válasza azonban jelezte, hogy a fekete-fehérek még nem mondta le a továbbjutásról. Paul Konchesky bal oldali beadása után a Trinidad és Tobagó-i labdarúgó Fabio Cannavarót könnyedén lerázva magáról egalizált.

Cannavarót a 27. perc eseményeinél ismét negatív szövegkörnyezetben kellett emlegetnünk: a világbajnok hátvéd visszarántotta a kiugrani készülő Gera Zoltánt, amiért Björn Kuipers játékvezető piros lappal kiállította a védőt. A szabadrúgást követően már a vezetést is megszerezhette volna a hazai együttes, ám a Gianluigi Buffont (és Alexander Manningert) helyettesítő 39 éves Antonio Chimenti hatalmasat védett.

Ami késik, nem múlik alapon azonban már az első félidőben kiegyenlített a hazai csapat: Zamora, Davies összjáték után a bal oldali beadást Gera rúgta a léc alá. 2–1

A második félidő elején pedig a magyar középpályás volt az is, aki kiegyenlítette összesítésben is az állást, miután a Diego kezezése miatt megítélt tizenegyest nagy erővel a kapu jobb oldalába lőtte a 49. percben. 3–1

A folytatásban gyakorlatilag végig a Fulham volt támadásban, a Juve többször is csak Chimenti bravúrjának köszönhetően menekült meg a góltól, a 82. percben azonban Clint Dempsey 16 méteres, mértani pontosságú emelésénél ő is tehetetlen volt: a labda a jobb felső sarokban kötött ki, a Fulham pedig továbbjutott. Gerát a döntő találat után háro perccel, a 85. minutumban lecserélte edzője.

FULHAM–JUVENTUS 4–1
 

WERDER BREMEN–VALENCIA 4–4

SZAVAZÁS

Döntőben az Európa-ligában a Gera Zoltánt is soraiban tudó Fulham. Elhódítja-e a trófeát az angol csapat?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Fulham–Juventus mérkőzéshez hasonlóan alaposan bekezdtek a csapatok, hiszen negyedóra elteltével már 2–0-ra vezetett a Valencia. David Silva előbb David Villát, majd Juan Matát hozta kihagyhatatlan helyzetbe.

Lehetett volna akár fordítva is az eredmény, hiszen az első gól után Claudio Pizarro, a második találat után pedig Mesut Özil hibázott nagy helyzetben. Thomas Schaaf hű maradt önmagához, és háromgólos hátrányban –összesítésben ekkor már ennyit kellett lőnie a Werdernek – sem adta fel az összecsapást, Tim Borowski helyére Hugo Almeidát küldte be.

A csere bejött, hiszen a portugál támadó négy perccel pályára lépését követően, mintaszerű akció végén betalált Pizarro passza után, 2–1-re alakítva ezzel az állást. Továbbra is a német együttes maradt támadásban, a félidő végén mégis ismét villant a Silva, Villa páros, és előbbi remek – már harmadik(!) – előkészítése, illetve utóbbi okos gurítása után máris 3–1-re módosult az állás.

Tartogatott azonban fordulatokat a mérkőzés, hiszen a Werder Torsten Frings büntetőből szerzett és Marko Marin találatával egalizált, azonban még mielőtt nyerő helyzetbe kerültek volna a „muzsikusok”, ismét jött a menetrendszerű valenciai kontra, és a harmadik Villa-találat. 3–4

A Werder ugyan a hajrában még egyszer egyenlített Pizarro remekbe szabott góljáva, ám a győzelmet jelentő gólt az ötperces hosszabbításban sem sikerült bevinni, így a 4–4-gyel Valencia jutott tovább.

A valenciaiaknak továbbjutást ért a négy idegenbeli találat és a Villa-tripla
A valenciaiaknak továbbjutást ért a négy idegenbeli találat és a Villa-tripla
WERDER BREMEN–VALENCIA 4–4
 

STANDARD LIEGE–PANATHINAIKOSZ 1–0

Az első mérkőzés 3–1-es liege-i győzelme után gyakorlatilag formalitás volt a visszavágó. A Standard nem is engedte ki kezéből a párharcot, Dieumerci Mbokani találatával 1–0-ra győzött, és 4–1-es összesítéssel továbbjutott a belga bajnok.

OLYMPIQUE MARSEILLE–BENFICA 1–2

Amikor Mamadou Niang a 70. percben betalált valószínűleg minden marseille-i azt gondolta, hogy megvan a továbbjutást, a Benfica azonban csak ezt követően aktivizálta magát, és Maxi Pereira gólja után úgy tűnt, hogy hosszabbítás következik.

 A 91. percben viszont jött az öt perccel korábban beállt Alan Kardec, és eldöntötte a párharcot, a nyolc közé juttatva a portugálokat. 1–2

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Fulham (angol)–Juventus (olasz) 4–1 (Zamora 9., Gera 39., 49. – a másodikat 11-esből, Dempsey 82., ill. Trezeguet 2.)
Továbbjutott: a Fulham 5–4-es összesítéssel
Standard Liege (belga)–Panathinaikosz (görög) 1–0 (Mbokani 45+2.)
Tj.: a Standard Liege 4–1-es összesítéssel
Olympique Marseille (francia)–Benfica (portugál) 1–2 (Niang 70., Maxi Pereira 75., Kardec 91.)
Tj.: a Benfica 3–2-es összesítéssel
Werder Bremen (német)–Valencia (spanyol) 4–4 (Hugo Almeida 26., Frings 57. – 11-esből, Marin 62., Pizarro 84., ill. Villa 3., 45., 66., Mata 15.)
Tj.: a Valencia 5–5-ös összesítéssel, idegenben lőtt több góllal

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik