MTI 2010.04.30 12:19 Frissítve: 2014.11.19 02:22

Gera dicséretétől hangos a brit sajtó

Gera Zoltán dicséretétől hangos a pénteki brit sajtó, miután a Fulham a magyar támadó góljával jutott a labdarúgó Európa-liga hamburgi döntőjébe.

Gera lőtte a döntőbe a Fulhamet (Fotó: Action Images)
Gera lőtte a döntőbe a Fulhamet (Fotó: Action Images)

A pénteki The Times „Fulham heroes, Liverpool zeros" (Fulham: hősök, Liverpool: nullák) rímbe szedett főcímmel emeli ki, hogy a londoni kiscsapat és az észak-angliai óriás közül az előbbi jutott be a fináléba – Gerának köszönhetően.

A lap szerint a Fulham öreg stadionjában „valószínűleg még soha nem volt akkora zaj", mint a magyar játékos győztes találata után. A hamburgi ellenfél okozott némi ijedelmet, de a londoniak szilárdan állták a sarat. „Mi jön a Hamburg után? Hamburg. Nehéz elhinni, de igaz, csodálatosan igaz" – áradozik a The Times szakírója, utalva a májusi hamburgi EL-döntőre.

A pénteki Daily Mirror hatalmas betűkkel szedett „History" (Történelem) főcímmel és a gólmámorban ünneplő Gera egész oldalas fotójával indítja sportrovatát.

GERA GÓLJA
 

A meccsről szóló részletes ismertetés „Top Gera" (Gera a csúcson) főcímmel indul, de a cím szójáték is, a játékos nevének angolos kiejtésével ugyanis „Legmagasabb sebességként" (Top gear) is értelmezhető. A cikket a gólt ünneplő Gera Zoltán két újságoldalra kiterjedő fotója illusztrálja „Zolt from the blue" szójátékkal, kissé átalakítva a „Derült égből villámcsapás" (Bolt from the blue) kifejezés angol változatát.

A lap a Fulham teljes mezőnyéből Gerának adta a legmagasabb, 8-as osztályzatot; a csapattársak 5 és 7 közötti minősítéseket kaptak.

A Mirror kiemeli, hogy Gera ebben a szezonban eddig tíz gólt szerzett, ebből hatot Európa-liga-összecsapásokon. Ettől függetlenül Gera a Premier League egyik legszerényebb, leghalkabb szavú játékosa – írja a brit lap.

A pénteki The Sun – a legnagyobb brit bulvárlap – szintén elsütötte a „Top Gera" főcímet sportrovatának első oldalán, és megállapítja, hogy az első Fulham-gólt szerző Simon Daviesszel együtt Gera „felejthetetlenné tette ezt az estét is a hazai szurkolók számára".

A lap idézi az általa „Suttogó Halálnak" nevezett magyar játékost, aki kijelentette: élete legfontosabb góljának tartja a Hamburg ellen elért találatot, de a Fulham „minden egyes játékosa nagyon jól teljesített".

Mindazonáltal a The Sun is Gerának adta a legmagasabb, 8-as minősítést a londoniak közül.

A tekintélyes konzervatív The Daily Telegraph szakírójának is eszébe jutott a „Top Gera" minősítés, amely a magyar játékos egész oldalas fotója mellett olvasható. A lap pénteki sportmelléklete a „Történelmet írt a Fulham" főcímmel indul.

A pénteki The Guardian sportmelléklete a „Gera a döntőbe repítette a Fulhamet" főcímmel és a játékos fél újságoldalnyi fotójával indít. A vezető baloldali brit napilap megállapítja, hogy a Fulham-drukkerek „két nemzedék óta" nem láthatták a csapatot ilyen nagy tétre menő játszmában, mivel az előző hasonló jelentőségű fellépés „közmegegyezéses alapon" az 1975-ös angol kupadöntős részvétel volt; azt a meccset 2–0-ra a West Ham United nyerte.

EURÓPA-LIGA – EMLÉKEZTETŐ
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Fulham–Hamburg 2–1 (Davies 69., Gera 76., ill. Petric 22.)
Tj: a Fulham, 2–1-es összesítéssel
DÖNTŐ: május 12., Hamburg, HSH Nordbank Arena 

 

2020.02.20 19:30:46

Európa-liga CS. Z.

Megszakadt az Olympiakosz 18 meccs óta tartó veretlenségi sorozata • Lacazette villanása döntött.

2020.02.20 17:44:06

Európa-liga B. J.

Sokkal jobban kezdett az FC Bruges, de Martial döntetlenre mentette a mérkőzést.

2020.02.20 18:29:16

Európa-liga M. G.

Az Eintracht a mesterhármast elérő Kamada vezérletével fölényes győzelmet aratott hazai pályán.

2020.02.20 18:28:32

Európa-liga BOROS MIKLÓS (Kolozsvár, összefoglaló), HATÁR DÁVID (Budapest, percről percre)

Dan Petrescu csapata kis híján megtréfálta az ötszörös Európa-liga-győztes spanyol csapatot.

2019.12.16 12:50:34

Európa-liga B. Á.

Nehéz feladat vár Szoboszlaiékra • Az FTC csoportjából továbbjutó Ludogorec az Intert kapta.