HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.03.30 14:54 Frissítve: 2018.03.30 15:51

FTC: Orosz Pál a 64 csapatos El-főtábláról tárgyalt Rómában

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a Bajnokok Ligáját és főleg az Európa-ligát érintő fontos kérdésekről is tárgyalt az Európai Klubok Szövetsége (ECA) római közgyűlésén – számolt be róla a fradi.hu.

HIRDETÉS
Fontos témákról tárgyaltak az ECA-ülés résztvevői (Fotó: ecaeurope.com)

 

 

A kétnapos konferencián az immár 163 európai egyesületet tömörítő szervezet fennállásának 10. évfordulóját is megünnepelte. A Ferencvárost az eseményen Orosz Pál vezérigazgató képviselte. A magyar csapatok számára legfontosabb témát egy, az Európa-liga lebonyolítási rendszerét megreformáló munkacsoportban tárgyalták az illetékesek.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Ferencváros olyan klubok mellett képviseltetheti magát ebben a munkacsoportban, mint az Ajax, a HJK Helsinki, a Legia Warszawa, a Monaco, az AS Roma, a Celtic vagy a Rapid Wien. A munkacsoporttal több hónapon át tartó munkát és tárgyalásokat követően most azt a javaslatot tettük az UEFA-nak, hogy változzon meg az Európa-liga lebonyolítása 2021-től. A sorozat presztízsét emelni kell: ha összehasonlítjuk a Bajnokok Ligájával, értékmérő, hogy a csoportkör eléréséért az El-ben 2.92 millió euró bónusz jár, szemben a BL 15.25 milliójával. Azt tudomásul vettük, hogy a BL a topcsapatok szűk körének játéka, ahová szinte lehetetlen már odaférni, hiszen aki kicsit is ért a labdarúgáshoz, nagy valószínűséggel megmondhatja, hogy a következő évben melyik 20 csapatból kerül majd ki a legjobb 16 mezőnye. Az El-nek viszont önálló identitásra van szüksége, függetleníteni kell a BL-től” – idézi Orosz Pált az FTC hivatalos honlapja.

„Régen megvolt a presztízse az UEFA-kupának, a KEK-nek és a BEK-nek is, ami most kicsit megváltozott, hiszen a BL egy globális brand lett. Ma már nagyrészt nem azért szurkol valaki a Real Madridnak vagy a Bayern Münchennek a BL-ben, mert spanyol vagy német állampolgár, hanem azért, mert vonzódik ezeknek a multinacionális cégeknek a tökéleteshez közelítő termékéhez, ami nem más, mint a játékuk, a játékosaik és a klubimázsuk. Legyünk őszinték magunkkal: amikor valaki a televízióban megnézi a keddi és szerdai BL-meccseket, javarészt már csak akkor ül le csütörtökön El-meccset nézni, ha érdekelt benne a nemzete. Az El lett a nemzetek versengése klubszinten. Ennek érdekében szeretnénk elérni, hogy 2021-től megszűnjön az átjárás, a BL-csoportkörből ne lehessen »leesni« az Európa-ligába, megszüntetve ezzel a másodrangúság érzetét, hanem az El-főtáblán legyen hatvannégy csapat négyes csoportokban, amelyek közül kikerül a végső győztes. A mi esélyeinket is növelné, hogy az Európa-liga csoportkörében megméressük magunkat. Sok munka áll még előttünk ezen a téren, de úgy érezzük, hogy jó úton haladunk a célunk elérése érdekében” – tette hozzá az FTC vezérigazgatója.

Az Európa-liga főtáblájára jelenleg 48 csapat jut fel, míg az egyenes kieséses szakaszban – a legjobb 32 közé – a csoportok első két helyezettjei és a Bajnokok Ligájából csoportharmadikként búcsúzott együttesek vehetnek részt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.21 08:19:56

Európa-liga PÓR KÁROLY

A három kulcsember hiánya és a kihagyott helyzetek sora eredményezte a vereséget.

2018.09.20 23:11:31

Európa-liga SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. A szurkolók mégis győzelmet vártak, mert a szurkoló már csak ilyen.

2018.09.20 18:41:16

Európa-liga nemzetisport.hu

A halovány PAOK-nak lövése is alig akadt, Maurizio Sarri csapata több góllal is nyerhetett volna.

2018.09.20 18:28:43

Európa-liga PIETSCH TIBOR

Két góllal jobb volt a fehérorosz csapat a magyar bajnoknál, 14 727 néző látogatott el a Groupamába.

2018.09.19 23:51:17

Európa-liga THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A Vidi legutóbbi sikeres nemzetközi szereplése kapcsán elhangzott: nem a pénz játszik, pontosabban a pénz nem játszik. Ezen azt értettük, hogy 2012-ben az Európa-liga főtáblájára jutó együttesek közül a magyar a játékoskeretek értékét tekintve csupán négyet előzött meg.

HIRDETÉS
HIRDETÉS