nemzetisport.hu 2018.03.30 14:54 Frissítve: 2018.03.30 15:51

FTC: Orosz Pál a 64 csapatos El-főtábláról tárgyalt Rómában

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a Bajnokok Ligáját és főleg az Európa-ligát érintő fontos kérdésekről is tárgyalt az Európai Klubok Szövetsége (ECA) római közgyűlésén – számolt be róla a fradi.hu.

Fontos témákról tárgyaltak az ECA-ülés résztvevői (Fotó: ecaeurope.com)

 

 

A kétnapos konferencián az immár 163 európai egyesületet tömörítő szervezet fennállásának 10. évfordulóját is megünnepelte. A Ferencvárost az eseményen Orosz Pál vezérigazgató képviselte. A magyar csapatok számára legfontosabb témát egy, az Európa-liga lebonyolítási rendszerét megreformáló munkacsoportban tárgyalták az illetékesek.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Ferencváros olyan klubok mellett képviseltetheti magát ebben a munkacsoportban, mint az Ajax, a HJK Helsinki, a Legia Warszawa, a Monaco, az AS Roma, a Celtic vagy a Rapid Wien. A munkacsoporttal több hónapon át tartó munkát és tárgyalásokat követően most azt a javaslatot tettük az UEFA-nak, hogy változzon meg az Európa-liga lebonyolítása 2021-től. A sorozat presztízsét emelni kell: ha összehasonlítjuk a Bajnokok Ligájával, értékmérő, hogy a csoportkör eléréséért az El-ben 2.92 millió euró bónusz jár, szemben a BL 15.25 milliójával. Azt tudomásul vettük, hogy a BL a topcsapatok szűk körének játéka, ahová szinte lehetetlen már odaférni, hiszen aki kicsit is ért a labdarúgáshoz, nagy valószínűséggel megmondhatja, hogy a következő évben melyik 20 csapatból kerül majd ki a legjobb 16 mezőnye. Az El-nek viszont önálló identitásra van szüksége, függetleníteni kell a BL-től” – idézi Orosz Pált az FTC hivatalos honlapja.

„Régen megvolt a presztízse az UEFA-kupának, a KEK-nek és a BEK-nek is, ami most kicsit megváltozott, hiszen a BL egy globális brand lett. Ma már nagyrészt nem azért szurkol valaki a Real Madridnak vagy a Bayern Münchennek a BL-ben, mert spanyol vagy német állampolgár, hanem azért, mert vonzódik ezeknek a multinacionális cégeknek a tökéleteshez közelítő termékéhez, ami nem más, mint a játékuk, a játékosaik és a klubimázsuk. Legyünk őszinték magunkkal: amikor valaki a televízióban megnézi a keddi és szerdai BL-meccseket, javarészt már csak akkor ül le csütörtökön El-meccset nézni, ha érdekelt benne a nemzete. Az El lett a nemzetek versengése klubszinten. Ennek érdekében szeretnénk elérni, hogy 2021-től megszűnjön az átjárás, a BL-csoportkörből ne lehessen »leesni« az Európa-ligába, megszüntetve ezzel a másodrangúság érzetét, hanem az El-főtáblán legyen hatvannégy csapat négyes csoportokban, amelyek közül kikerül a végső győztes. A mi esélyeinket is növelné, hogy az Európa-liga csoportkörében megméressük magunkat. Sok munka áll még előttünk ezen a téren, de úgy érezzük, hogy jó úton haladunk a célunk elérése érdekében” – tette hozzá az FTC vezérigazgatója.

Az Európa-liga főtáblájára jelenleg 48 csapat jut fel, míg az egyenes kieséses szakaszban – a legjobb 32 közé – a csoportok első két helyezettjei és a Bajnokok Ligájából csoportharmadikként búcsúzott együttesek vehetnek részt.

2019.12.14 23:10:58

Európa-liga MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Az FTC legkésőbb Rebrov kinevezésekor letette a voksát egy bizonyos stratégia mellett, amelynek a konzekvens követése ezt a sikert eredményezte. A csapat kivívta magának a lehetőséget, hogy a vicinálisról néhány megálló erejéig átszálljon a gyorsvonatra.

2019.12.13 19:06:23

Európa-liga SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. A játékvezető meglopta a Fradit, jókora esélyt rabolt el a zöld-fehérektől.

2019.12.12 19:57:32

Európa-liga BORBOLA BENCE, SZABÓ MIKLÓS (RAZGRAD), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Elmaradt 11-es, elpuskázott ziccer, figyelmetlenség miatt kapott gól, kései egyenlítés: csak döntetlen a Ludogorec ellen.

2019.12.12 18:39:18

Európa-liga BOROS MIKLÓS (Temesvár), DÓCS ÁKOS, HATÁR DÁVID (Budapest)

A Dinamo Kijev szinte mindent kihagyott Holenderék ellen • A CFR legyőzte a Celticet.