KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN 2019.11.29 09:24 Frissítve: 2019.11.29 13:55

FTC–Espanyol: Ronaldinhót idéző Pipa, elkerült „kókuszdiók” – spanyol sajtóvisszhang

A spanyol sajtó egy része heroikusnak, a másik kötelező házi feladatként írja le az Espanyol budapesti pontszerzését. A lapok többsége a két gólpasszal jelentkező bal oldali bekk, Pipa teljesítményét emeli ki a Ferencváros elleni 2–2 után. Míg a Marca és az As megjegyzi, Isael kihagyott tizenegyese nem feltétlenül tűnt számukra jogosnak, a Fichajes az Espanyol egészen döbbenetes sorozatát helyezi a középpontba: a barcelonai együttes zsinórban a 25. európai kupamérkőzésén maradt veretlen.

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Dömötör Csaba, Szabó Miklós, Török Attila)


A Mundo Deportivo szerint Pipa mentette meg a „papagájbüszkeséget” (az Espanyol egyik beceneve a „papagájok” – a szerk.) Budapesten, míg az első vendéggól előtti szólójáról csak annyit írnak, „Ronaldinhónak álcázta magát”. A lap összességében pozitívan tálalja a magyarországi 2–2-t, hozzátéve, az Espanyol számára már nem igazán volt tétje a mérkőzésnek, és ez a csapat keretén is meglátszott, a legfontosabb feladat most, hogy „le kell győzni az Osasunát a La Ligában”.

Az Espanyol egy utolsó nagy levegővel elvégezte a házi feladatát a Ferencváros ellen” – kezdi beszámolóját a Marca. Az első félidőt nem túl eseménydúsnak írja le az újság, ugyanakkor kiemeli Varga Roland távoli kísérleteit, illetve a rutinos Diego López egyik bravúros hárítását. „A második félidőben két tiszta helyzet is adódott, de Campuzano, majd Didac is hibázott. A büntetés a hajrában, egy kifejezetten szigorúan befújt büntető után jöhetett volna el, de Diego López megállította Isael lövését” – szól a cikk további része. A lap tényszerűen leírja, a 90. percben az FTC számára megítélt újabb büntetővel elúszni látszott a pontszerzés, de a 96. minutumban elért fejes matematikailag is biztossá tette az Espanyol számára a csoportelsőséget.

Az Asnál péntek reggel már az online kiadás címlapjának legaljára kellett görgetni ahhoz, hogy az ember egyáltalán találjon valamit a Groupama Arénában lejátszott mérkőzésről. Ott is Pipa teljesítményét emelte ki a szerző, különösen az első találatnál, Lovrencsics Gergővel szemben bemutatott cseleit. Ezután Dardert említik, „a 96. percben hosszabbította meg az Espanyol európai varázslatát” – fogalmaz a lap. „Campuzano és Didac mezei nézőből hőssé tette Dibusz kapust”, jött egy „véleményes, majd egy jóval egyértelműbb” tizenegyes, és az utolsó pillanatban Darder, „aki visszahozta a boldogságot.”

Pablo Machín tanulói megszerezték a H-csoport első helyét, kihasználva a CSZKA–Ludogorec meccs döntetlenjét, de a Ferencváros kifejezetten megnehezítette a dolgukat” – írja a Sport. Az újság szerint bántóan sok védelmi hibát követett el a vendégcsapat. A katalánok még tovább gondolják a helyzetet, a biztos továbbjutás tükrében már azzal foglalkoznak, vajon tavasszal a legjobb tizenhat közé kerülésért melyik csapat lehet az ellenfele az Espanyolnak. „A legfontosabb, hogy a Bajnokok Ligája kiemelt »kókuszdióit« (ó, ha ezt a spanyol terminus technicust a KFT-nél Laár Andrásék ismerték volna… – a szerk.) elkerüli a csapat” – hasonlítja a szerző a fáról lehulló csonthéjas gyümölcshöz a BL csoportkörében elbukó, de az Európa-liga egyenes kieséses szakaszára kvalifikáló csapatokat, akik aláhullva csúnyán elbánhatnának a barcelonaiakkal. (A szabály, hogy a tizenkét El-csoportelső és a nyolc BL-harmadik közül a négy legjobb kiemelt lesz a 32 között, míg a többiek nem kiemeltként az ő ellenfeleik lehetnek majd.)

Epikus (csoportelsőséget érő) siker az Espanyoltól, a Roma és a Porto még életben” – olvasható a Fichajes csaknem a teljes Európa-liga kora estét összefoglaló cikkének címe. „A katalánok Európában egészen más arcukat mutatják, mint teszik azt a ligában”, „ez az este tökéletes bizonyíték arra, hogy Pablo Machín tudja, hogyan kell egy mérkőzésen a pocsék kezdés után feljavulni.” A spanyol szakember mellett ők is Pipa teljesítményét emelik ki, no meg az Espanyol egészen megdöbbentő sorozatát: a barcelonai csapat zsinórban a 25. európai tétmeccsén maradt veretlen – legutóbb 2006-ban, a Schalke tudta legyőzni az UEFA-kupa legjobb 32 csapata között (a 2007-es finálét tizenegyesekkel veszítette el a Sevillával szemben.)

A találkozó összefoglalója ITT OLVASHATÓ, az események percről percre a mérkőzés góljaival és egyéb érdekességekkel ITT IDÉZHETŐEK FEL!

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
H-CSOPORT
FERENCVÁROS–Espanyol (spanyol) 2–2
CSZKA Moszkva (orosz)–Ludogorec (bolgár) 1–1

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Espanyol 5 3 2 12–3 +9  11
2. Ludogorec 5 2 1 2 9–9 0 7
3. FERENCVÁROS 5 1 3 1 4–6 –2  6
4. CSZKA Moszkva 5 2 3 2–9 –7  2

 

2020.09.18 08:10:35

Európa-liga H. K./CS. M.

A DAC továbbjutás esetén akár a portugál Sporting CP-vel is találkozhat.

2020.09.17 18:28:22

Európa-liga PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A svédek lesről esett góllal szereztek vezetést, majd a hajrában is betaláltak a gyengén játszó kispestiek ellen.

2020.09.17 20:33:30

Európa-liga V. J.

A magyar válogatott játékos kezdő volt az Eszékben, amely 2–1-re kikapott a svájci Baseltől.

2020.09.17 13:46:34

Európa-liga TŐKE JÁNOS (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

A rendes játékidő 4–4-gyel, a hosszabbítás 6–6-tal zárult – végül egy 11-es döntött az FCSB javára.