FTC: 50 ezer euróra és egy zárt kapus meccsre büntették a Fradit

Vágólapra másolva!
2014.08.19. 14:08
null
A vezetőség és a szurkolók közötti viszonynak nem tesz jót a büntetés (Fotó: Fuszek Gábor) – képünk illusztráció
A Nemzeti Sport információi szerint a HNK Rijeka elleni Európa-liga-mérkőzésen tapasztalható rasszista megnyilvánulások miatt az UEFA 50 ezer euróra és egy zárt kapus nemzetközi mérkőzésre büntette a Ferencvárost. Az FTC kedd este hivatalosan is megerősítette értesüléseinket, valamint jelezte: meghallgatást kér az európai szövetségtől.

Információnk szerint az UEFA megbüntette a Ferencvárost, mert a fiumei mérkőzésen a szurkolók rasszista rigmusokat skandáltak, valamint kifeszítettek egy olyan zászlót is, amin tiltott jelkép szerepelt. Emellett a szervezet szerint a szimpatizánsok náci karlendítést is „alkalmaztak” a mérkőzésen. A zöld-fehéreknek 50 ezer eurót (15.7 millió forint) kell a szövetség kasszájába fizetniük.

NEM RASSZISTA, NEM KIREKESZTŐ
„A Ferencvárosi Torna Club minden jogi lehetőséget és egyéb, rendelkezésre álló eszközt megragad arra, hogy bebizonyítsa, évek óta küzd a kirekesztés, a rasszizmus ellen és a klub nem rasszista, nem kirekesztő, éppen ellenkezőleg.” (Idézet az FTC közleményéből)

Emellett a Ferencvárosnak a következő hazai nemzetközi kupamérkőzését nézők nélkül kell lejátszania – legyen ez a találkozó az elkövetkező években bármikor. Ez azt jelenti, hogy az új Üllői úti arénában az első nemzetközi tétmeccsen nem lehetnek nézők.

A klubot korábban a Sliema Wanderers elleni mérkőzés után is büntették a szurkolók miatt, akkor a Fradinak a szabálysértések után 20 ezer eurót kellett fizetnie.

A klubnál úgy számolnak, hogy a szurkolók miatt így már csaknem 50 millió forintos kár érte a klubot – legalábbis, ha az említett két tétel mellett belevesszük a zárt kapus mérkőzés miatti bevételkiesést is.

A Ferencváros kedd este hivatalos honlapján kiadott közleményben erősítette meg hírünket, jelezve: megpróbálja meghallgatáson meggyőzni az európai szövetséget.

„A Rijeka elleni büntetés kapcsán a klub részletes indoklást kér az UEFA-tól, ezt követően pedig egy személyes meghallgatást szeptemberre, ahol Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és nemzetközi sportjogászok fogják képviselni a Ferencvárost. Itt részletesen elmondják, hogy milyen küzdelmet folytat és vív klubunk a kirekesztés ellen, bemutatják a kampányokat, az elért eredményeket, beszámolnak arról, milyen egyéb lépéseket tett, s melyekre készül. Az FTC igyekszik meggyőzni az UEFA-t, hogy tévesen ítéli meg a klubot” – tudatta az FTC a fradi.hu-n.

A Rijeka–FTC mérkőzés kapcsán információink szerint a horvát csapatot is megbüntette az UEFA, a horvátok 25 ezer eurós pénzbírság mellett szektorbezárással bűnhődnek.A horvát Jutarnji List szerint a Rijekát az UEFA figyelmeztette: a következő rendbontást zárt kapus büntetés követi.

A Ferencváros már játszott európai kupamérkőzést zárt kapuk mögött: 1990-ben sorozatos szurkolói kihágások után a dán Bröndby elleni mérkőzést játszották nézők nélkül. Ez volt az első eset, hogy magyar csapat zárt kapus büntetést kapott az UEFA-tól – a zöld-fehérek egy fordulóval korábban, az Antwerp ellen Zalaegerszegre voltak már „száműzve”, ám ott is voltak rendbontások, így jött a stadionbezárás. 1989-ben a Ferencváros–Admira Wacker mérkőzést játszották Szegeden, miután a zöld-fehérek saját stadionját két mérkőzésre betiltotta az UEFA, ebből az első az Admira, a második az egy évvel későbbi, Antwerp elleni találkozó volt.

AZ UEFA ÁLTAL SZURKOLÓI RENDBONTÁSÉRT A SZEZONBAN MEGBÜNTETETT CSAPATOK
Ferencváros (a Sliema Wanderers ellen: rasszista megnyilvánulások és transzparensek, huhogás; a Rijeka ellen: rasszista megnyilvánulások és transzparens)
Spartak Trnava (szlovák, a Hibernians ellen: rasszista megnyilvánulások)
Diósgyőri VTK (a Birkirkara ellen: rasszista megnyilvánulások)
PSG (francia, a Chelsea mozgássérült szurkolóinak inzultálása)
Maribor (szlovén, a Zrinjski ellen: rasszista megnyilvánulások)
Steaua Bucuresti (román, a Strömsgodset ellen: rasszista megnyilvánulások)
Csihura Szacshere (grúz, a Bursaspor ellen: rasszista megnyilvánulások)
Debreceni VSC (a Cliftonville ellen: rasszista megnyilvánulások)
Ruch Chórzow (lengyel, az Esbjerg ellen: rasszista megnyilvánulások)
Dinamo Moszkva (orosz, a Hapoel Kirjat Smona ellen: rasszista megnyilvánulások)
Slovan Bratislava (szlovák, a Sheriff ellen: rasszista megnyilvánulások)
Rijeka (horvát, a Ferencváros ellen: szurkolói rendbontás, pirotechnika dobálása az ellenfél drukkereire)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik