nemzetisport.hu 2019.05.24 16:43 Frissítve: 2019.05.24 16:58

FFT: a százéves azeri–örmény konfliktus, amely megmérgezi az El-döntőt

A világ mintha csak most, az Arsenal–Chelsea Európa-liga-döntő kapcsán fedezné fel Azerbajdzsán és Örményország feloldhatatlan konfliktusát, amely miatt Henrih Mhitarjan, az „ágyúsok” örmény labdarúgója nem léphet pályára az azeri fővárosban, Bakiban rendezendő nagy mérkőzésen. A FourFourTwo magazin 2012-es cikkében mutatja be a konfliktus háttérét és a futballra gyakorolt negatív hatását.

 

Két FÁK-kupameccs (a Független Államok Közössége Kupája, a volt szovjet tagköztársaságok regionális tornája), két utánpótlás Eb-selejtező és egy futsalmeccs – ez az összes alkalom, hogy a Szovjetuniótól való 1991-es függetlenedés óta találkozott egymással örmény és azerbajdzsáni futballcsapat. És jó ideig nem is fog többé. Immár szabály az UEFA-nál és a FIFA-nál: sem válogatott, sem klubszinten, sem felnőttek között, sem az utánpótlásban nem mérkőzhetnek meg egymással a két ország gárdái.

A korábban a Szovjetunió uralma alatt mesterségesen elfojtott nemzeti konfliktus a Szovjetunió 1991-es felbomlásakor újult erővel tört a felszínre. Hogy milyen súlyos a helyzet, arra az UEFA akkor ébredt rá, amikor a 2008-as Eb selejtezősorozatában egy csoportba sorsolták a két válogatottat. Az azeriek azonban nem akarták engedélyezni, hogy az örmények betegyék a lábukat Bakiba, és közölték: az azeri hatóságok nem tudják garantálni a vendégek biztonságát (mint most az Arsenal játékosáét).

„Képtelenek vagyunk felhúzni a zászlaját, és meghallgatni a himnuszát egy olyan országnak, amely jelentős területet rabolt el tőlünk – mondta az APA hírügynökségnek Rakhimov sportminiszter, Akif Nagi, az azerbajdzsáni nacionalista Karabahi Felszabadítási Szervezet vezetője pedig ennél is tovább ment:

„Egy dolgot határozottan állíthatok: amíg ellenségek vagyunk az örményekkel, addig úgy jöjjenek az országunkba, hogy mi ellenségként fogjuk kezelni őket.”

Akkor úgy oldották meg a helyzetet, hogy mindkét meccset törölték a programból, és mindkét csapat nulla pontot kapott azért a két mérkőzésért.

A konfliktus történelmi-politikai hátterét, a közös azeri-örmény futballmúltat és a két ország futballnagyságait bemutató terjedelmes cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n.

 

2020.08.10 14:49:32

Európa-liga H. D.

Az olasz csapat a Sahtar Doneck–Basel meccs továbbjutójával találkozik a négy között.

2020.08.10 20:28:13

Európa-liga K. T. I.

Két lesgól, három kapufa. Végül Bruno Fernandes 95. percben bevágott büntetője döntött az El negyeddöntőjében.

2020.08.10 11:28:48

Európa-liga B. Á., I. M.

A selejtező első körében a dunaszerdahelyi DAC izlandi, a szerbiai Topolya moldovai csapattal találkozik.

2020.08.06 20:52:25

Európa-liga K. T. I.

A görög csapat az első 20 percet átaludta, utána viszont már hiába rohamozott a Molineux-ban, kiesett.

2020.08.06 18:38:16

Európa-liga BACSKAI JÁNOS, BORBÉLY LÁSZLÓ

Nem volt veszélyes az ellenfél kapujára a Roma, a Leverkusen odahaza is megverte skót ellenfelét.