Ferguson leginkább az Ajax múltjától tart

Vágólapra másolva!
2012.02.16. 13:59
null
Alex Ferguson és Edwin van der Sar (jobbra) is sikerekben gazdag pályafutásra tekinthet vissza, UEFA-kupát/Európa-ligát viszont csak utóbbi nyert (Fotó: Action Images)
Címkék
Csütörtök este folytatódik a labdarúgó Európa-liga egyenes kieséses szakasza, immár olyan csapatokkal, mint a Manchester United, a Manchester City, a Porto vagy az Ajax. Juhász Roland az Anderlecht színeiben az AZ otthonában lép pályára.

 

A két manchesteri csapatnak sikerült elérnie azt, ami az UEFA vezetőinek évek óta az egyik legfontosabb céljuk, ám ez a különböző reformokkal sem igazán sikerült nekik: felkeltették az érdeklődést az Európa-liga iránt. Azt nem mondjuk, hogy a United és a City drukkerei ugyanolyan lelkesedéssel várják csapatuk csütörtök esti meccsét, mintha a BL-nyolcaddöntőben lennének érdekeltek, de hogy ma jóval többen ülnek le a tévé elé El-meccseket nézni, mint máskor, az biztos.

TÁMADÁST TERVEZTEK

Összesen 142 embert vettek őrizetbe Amszterdamban a csütörtöki Ajax–Manchester United labdarúgó Európa-liga-mérkőzés előtt.


A holland rendőrség 76 Ajax-szurkolót szerda este állított elő, mivel össze akartak verekedni az angol táborral, többek között boxert, könnygázt és kábítószereket találtak náluk. Az éjszakára benn tartott huligánoknak fejenként 600 euróig terjedő bírságot kell fizetniük.


A további őrizetbe vettek közül 54-en a belga Anderlecht hívei, akik ugyancsak az MU-rajongókat szándékoztak megleckéztetni, őket szabadulásuk után hazaküldték. Végül 12 ember egyéb, „futballal kapcsolatos" incidens miatt került rács mögé.

A várakozásokat fokozza, hogy a Premier League első, illetve második helyén álló alakulat is nagynevű ellenfél otthonában lép pályára. A Manchester United az Ajaxhoz utazott, ezt kihasználva az angol gárdától tavaly visszavonult Edwin van der Sar meglátogatta korábbi csapattársait és Sir Alex Fergusont. A holland válogatottsági rekorder kapus az Ajaxszal és az MU-val is a csúcsra ért a BL-ben, ám úgy véli, ez a bravúr az amszterdamiaknak a jövőben nem jöhet össze.

„Őszintén szólva nem hiszem, hogy az Ajax valaha is képes lesz még felvenni a versenyt a legjobb európai csapatokkal, bármennyire is szeretném ezt – nyilatkozta a 41 éves Van der Sar. – Reálisan nézve az 1992-es csapat teljesítményének megismétlésére van esély, az 1995-ös bravúrhoz hasonlót nem várhatunk. Az Ajax 1992-ben azért nyerte meg az UEFA-kupát, mert elég szerencsés sorsolásunk volt. A klubnak talán lesz egy-két kiugró eredménye a Bajnokok Ligájában, de hogy folyamatosan a legjobbak között legyen, azt nem tartom valószínűnek.”

Sir Alex Ferguson érthetően csalódott volt BL-búcsújuk után – az El-t a büntetésüknek tartotta –, ám most már természetesen szeretné megnyerni a sorozatot. Ez talán az egyetlen jelentősebb klubtrófea, amelyet még nem hódított el, ennek elsődleges oka természetesen az, hogy általában a BL-ben vitézkedett csapatával, amikor viszont a jogelődnek számító UEFA-kupában indultak el, akkor már az első körben kiestek. 1992-ben a Torpedo Moszkva tizenegyesekkel búcsúztatta őket két 0–0-t követően, míg 1995-ben egy másik orosz csapat, a Rotor Volgograd. Utóbbi párharcot úgy bukták el, hogy az idegenben játszott 0–0-s döntetlent követően hazai pályán Peter Schmeichel 89. percben szerzett góljával sikerült kiharcolniuk a 2–2-es döntetlent, ám még ez is a Rotor továbbjutását jelentette. A United „szerencséjére” most nem egy orosz gárda akadt útjába elsőként, bár a következő körben – már ha továbbjut – a Lokomotiv Moszkva–Athletic Bilbao párharc győztese vár majd rá…

Mint korábban megírtuk, Ryan Giggs nem utazott el Amszterdamba – így még várnia kell 900. fellépésére a Manchester United mezében –, csakúgy, mint Dimitar Berbatov és Patrice Evra, ugyanakkor Phil Jones és Nani már bevetésre kész.

Az Ajax jelenleg csak a holland bajnokság hatodik helyén áll, ám Ferguson nem esik abba a csapdába, hogy lebecsülje ellenfelét.

„Minden ellenfelünket tisztelnünk kell, ezt Bázelben megtanulhattuk ebben a szezonban. Bármelyik csapattal is játszol az Európa-ligában, mindegyik képes jó játékosokat csatasorba állítani. Ezzel együtt jobban tartok az Ajax történelmétől, mint valamelyik konkrét játékosától. Tisztelem a múltját” – nyilatkozta a skót menedzser.

A végső győzelem a cél Manchester másik felében is, a Cityre azonban elvileg még nehezebb ellenfél vár a legjobb 32 között, mint városi riválisára. A Porto elleni párharcot ezzel együtt akár jó előjelnek is tekinthetik a manchesteri kékek, hiszen az európai kupaporondon eddig csak egyszer akadtak össze portugál csapattal: az 1969–1970-es idényben a KEK negyeddöntőjében az Académicát búcsúztatták hosszabbítás után, majd meg is nyerték a trófeát.

„A Portóval találkozunk, egy olyan csapattal, amely a Bajnokok Ligájában szokott szerepelni. Nagyon nehéz meccsre számítok. Általában előnyt jelent a visszavágót otthon játszani, ám ez most nem sokat nyom a latban, mivel mindkét találkozó megjósolhatatlan. A Portónak remek játékosai vannak, a szélsői gyorsak, nagyon jól védekezik, Európa egyik legjobb csapatáról van szó” – dicsérte ellenfelüket a Cityt irányító Roberto Mancini.

Az Európa-ligát tavaly a portugál csapat nyerte meg, és edzője szerint képes a címe megvédésére.

„Mindenki tisztában van a City erejével. Vezetik a Premier League-et, nagyszerű csapatuk van, de én csak a saját játékunk minőségére koncentrálok – mondta a Portót irányító Vítor Pereira. – Ha a legjobbunkat nyújtjuk, akkor jó eséllyel megnyerhetjük a meccset. A Porto egyértelműen az Európa-liga egyik favoritja.”

A „sárkányok” csütörtök este a szokásostól kissé eltérő hadrendet alkalmaznak majd, mivel kétméteres osztrák gólvágójuk, Marc Janko nem léphet pályára.

„Janko nélkül más dinamikával játszunk, de ettől még egy nagyon erős csapattal állunk fel” – tette hozzá Pereira.

JUHÁSZ: E PÁRHARC UTÁN OKOSABBAK LESZÜNK

A csoportmérkőzések alapján az Anderlecht várhatja a legnagyobb önbizalommal az egyenes kieséses szakaszt, mivel Juhász Roland klubja az egyetlen, amely eddig valamennyi mérkőzését megnyerte a sorozatban.

 

– Noha az igazi tánc csak most kezdődik, nagyjából el tudja helyezni az európai klubfutball térképén a jelenlegi Anderlechtet?

– Ebben a pillanatban nehéz lenne, de hiszem, hogy a képzeletbeli rangsorban egyre előrébb lépünk – válaszolta a Nemzeti Sportnak a 28 esztendős, 69-szeres magyar válogatott labdarúgó. – Ami tény: a bajnokságban ragyogóan szerepelve elsők vagyunk, az Európa-ligában egyedüli százszázalékos csapatként jutottunk tovább a csoportból, sok gólt szerzünk, és viszonylag keveset kapunk. De hogy Európában hol a helyünk, az csak most derül ki, az AZ elleni hollandiai mérkőzés lesz az első jelentős erőpróbánk.

– Ennyire könnyű lett volna a csoportkör?

–Nem, bár a legkevésbé sem a legerősebb csoportba kerültünk, a Lokomotiv Moszkva, az AEK és a Sturm volt az ellenfelünk. Hoztuk a kötelezőt, talán kicsit többet is, nagyjából ennyi történt, mert azért a továbbjutást elvárták tőlünk. Holland élcsapat lévén az AZ biztos kemény dió, második a bajnokságban, nagyon oda kell figyelnünk, e párharcot követően talán okosabbak leszünk az Anderlecht európai erejét illetően. Mindenesetre megpróbáljuk feltörni ezt a diót.

 

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, JUHÁSZ ROLAND MELYIK ANDERLECHTET TARTJA A LEGERŐSEBBNEK AZ UTÓBBI HÉT ÉVBŐL ÉS MI A VÉLEMÉNYE A BELGA VÁLOGATOTTRÓL, KERESSE A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁT!

 

EURÓPA-LIGA
A LEGJOBB 32 KÖZÖTT
18.00: Lokomotiv Moszkva (orosz)–Athletic Bilbao (spanyol)
19.00: Ajax (holland)–Manchester United (angol) (Tv: Story4)
19.00: AZ (holland)–Anderlecht (belga) (Tv: Digi Sport Plus)
19.00: Lazio (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) (Tv: Digi Sport)
19.00: Legia Warszawa (lengyel)–Sporting CP (portugál)
19.00: Red Bull Salzburg (osztrák)–Metaliszt Harkiv (ukrán)
19.00: Viktoria Plzen (cseh)–Schalke 04 (német)
21.05: Hannover (német)–FC Bruges (belga)
21.05: Porto (portugál)–Manchester City (angol) (Tv: Digi Sport)
21.05: Steaua Bucuresti (román)–Twente (holland)
21.05: Stoke City (angol)–Valencia (spanyol) (Tv: Digi Sport Plus)
21.05: Trabzonspor (török)–PSV (holland)
21.05: Udinese (olasz)–PAOK (görög)
21.05: Wisla Kraków (lengyel)–Standard Liege (belga)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik