Európai kupák: 36 ország adott főtáblást, amióta nincs magyar

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.24. 23:11
A Videoton FC Partizan Beograd elleni vereségével véget ért a magyar csapatok európai kupaszezonja a 2017–2018-as idényben. Ezúttal augusztus 24. az utolsó kupameccsünk dátuma – 2006 óta legtöbbször augusztus végén búcsúzott az utolsó talpon maradt hazai klub. Az idei sorozat legnagyobb magyar bravúrja a Videoton Girondins Bordeaux elleni továbbjutása.

A magyar klubcsapatok 2012 óta nem szerepeltek kontinentális kupa főtábláján. Ebben a periódusban az UEFA tagállamai közül 36 képviselője lett főtáblás, ábécésorrendben: Albánia, Anglia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izrael, Kazahsztán, Lengyelország, Macedónia, Moldova, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Skócia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.Ebben a periódusban az UEFA tagállamai közül 36 képviselője lett főtáblás, ábécésorrendben: Albánia, Anglia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izrael, Kazahsztán, Lengyelország, Macedónia, Moldova, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Skócia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.

Kékkel azon UEFA-tagállamok, amelyek az elmúlt öt idényben legalább egyszer kvalifikáltak csapatot a főtáblára a BL-ben vagy az El-ben. Szürkével, amelyek nem (kattintson a nagyobb mérethez – a miniállamok közül néhány nem szerepel a térképen, valamint a térképkészítő korlátozása miatt Wales sem „szürkült be”, ám a lenti felsorolásban megtalálható!)
Kékkel azon UEFA-tagállamok, amelyek az elmúlt öt idényben legalább egyszer kvalifikáltak csapatot a főtáblára a BL-ben vagy az El-ben. Szürkével, amelyek nem (kattintson a nagyobb mérethez – a miniállamok közül néhány nem szerepel a térképen, valamint a térképkészítő korlátozása miatt Wales sem „szürkült be”, ám a lenti felsorolásban megtalálható!)

Ugyan az európai bajnokságok jó része nagy anyagi előnyben van Magyarországhoz képest, azonban az albán, a fehérorosz, a finn, az ír, a macedón, a moldovai, a szlovák vagy a szlovén futball esetében ez a védekezés aligha állja meg a helyét – Azerbajdzsánban és Kazahsztánban pedig ugyan rendkívüli összegeket ölnek a kirakatcsapatokba, de mindkét ország a kontinens perifériájának számít, a földrajzon túl a futballban is.

Magyarország a következő országokkal együtt tud le egy ötéves, csoportkör nélküli időszakot: Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Észtország, Feröer, Grúzia, Izland, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Örményország, San Marino, Wales. Gibraltár és Koszovó az UEFA két legújabb tagállama, ezek az országok nem voltak érintettek az összes, vizsgálatunk alá eső idényben.


A MAGYAR KUPACSAPATOK MÉRKŐZÉSEI A 2017–2018-AS IDÉNYBEN
BAJNOKOK LIGÁJA



2. selejtezőkör Otthon Idegenben Összesítésben Kimenetel
Bp. Honvéd–Hapoel Beer-Seva (izraeli) 2–3 1–2 3–5 kiesés
EURÓPA-LIGA
1. selejtezőkör
Videoton FC–Balzan FC (máltai) 2–0 3–3 5–3 továbbjutás
Ferencváros–FK Jelgava (lett) 2–0 1–0 3–0 továbbjutás
Vasas–Beitar Jeruzsálem (izraeli) 0–3 3–4 3–7 kiesés
2. selejtezőkör
Videoton FC–Nomme Kalju (észt) 1–1 3–0 4–1 továbbjutás
Ferencváros–FC Midtjylland (dán) 2–4 1–3 3–7 kiesés
3. selejtezőkör
Videoton FC–Girondins Bordeaux (francia) 1–0 1–2 2–2, i. g. továbbjutás
4. selejtezőkör (playoff)
Videoton FC–Partizan Beograd (szerb) 0–4 0–0 0–4 kiesés

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik