DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2019.08.02 23:04 Frissítve: 2019.08.03 00:10

Európa? Üzenet? – Deák Zsigmond jegyzete

 

Az embernek néha már nyáron is tele lesz a hócipője attól, hogy felkent okosok az úgynevezett európai értékekről, eszményekről, mintákról, azok be-, illetve be nem betartásáról papolnak kioktatóan a legváltozatosabb témákban, úgyhogy én most egy konkrét kérdéssel fordulok mindenkihez. Minek kell történnie ahhoz, hogy egy mérkőzés félbeszakadjon az európai futballporondon? A félreértések elkerülése végett, nem egy sport témájú kvízhez gyűjtök nyersanyagot, bár joggal gondolhatnánk arra, hogy ez a téma bizonyára pontosan szabályozva van a kontinentális szövetségnél, csak fellapozom az UEFA-direktíva vonatkozó passzusát.

 
A Honvéd botrányos meccsen esett ki az El-ből Romániában

Ezúttal a Craiova–Honvéd Európa-liga-selejtezőn történtek ütöttek szöget a fejembe, mint Arnold Hunter játékvezetőébe a hanggránát szilánkja. Szegény északír sporinak annyi ereje sem maradt, hogy teljesen logikusan hármat fújjon a sípjába, s félbeszakítsa a meccset. A folytatást ismerjük, sőt, már az okát is; mivel a román rendezők – elmondásuk szerint – nem tudták (a maguk szempontjából elképzelhetően nem is akarták) volna szavatolni a pályán lévők biztonságát a balhéhoz való pozitív hozzáállásukat már bizonyító helyi vandáloktól, új bíróval végigment a meccs, s tizenegyesekkel a hazaiak jutottak tovább.

Aki látta a közvetítést, megerősítheti, az öreg, teszetosza meccsellenőr szemében remegő félelmet és rettegést érzékelve nagyjából csak ez történhetett, s ő nyilván nem gondolt a döntés „európai” üzenetére.

Mert ez az üzenet az, hogy – már elnézést – „belesz…unk mindenbe”, főképp az európai értékekbe, mintákba, satöbbi. Avagy bármi történt is, a show-nak folytatódnia kell, á la Heysel Stadion, 1985. Mert mi van, ha a játékvezetőt elviszi a mentő? Semmi, ott a negyedik bíró. S mi van, ha a játékvezetőt nem a mentő, hanem a halottaskocsi viszi el?

Semmi, ott a negyedik bíró. Morbid, gyomorforgató feltevés? Dehogy, a történtek ismeretében teljesen logikus változat. S nem is kell 34 évet visszamennünk az időben, 2014 októberében a szerb–albán Eb-selejtező félbeszakadt ugyan az emlékezetes drónos balhé miatt, de az UEFA első fokon az albánokat meszelte el, mert megtagadták a helyszíni ellenőr és a bírói kar által ajánlott folytatást.

A policy világos (függetlenül a Honvéd óvásának fogadtatásától és a Craiova büntetésétől), nincs az az európai érték, eszmény, minta, írt és íratlan szabály, amit ne lehetne feláldozni a futballpályán, legyen az ok félelem, önérdek, pénz vagy bármi más.

S ki áldozza fel? Maga Európa. Így pedig már ki is léptünk a stadionból. 

2019.08.22 23:55:50

Európa-liga THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A zöld-fehéreknek nyerniük kellett volna.

2019.08.22 18:36:49

Európa-liga A mérkőzésről tudósít: BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A magyar bajnok nulla nullát játszott Litvániában az El-csoportkörért folyó párharc első felvonásán.

2019.08.18 22:40:24

Európa-liga MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az esélyt rá csak megerősíti Lovrencsics kapitánysága és a közönség empátiája. Az őszinteség mentén az öltözőben és a pályán egyaránt messzire lehet jutni.

2019.08.06 23:38:37

Európa-liga CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az igazi kérdés persze, hogy milyen szempontok érvényesültek az UEFA döntéshozásában. A legriasztóbb változat, hogy igazából semmilyenek, hacsak a szőnyeg alá söprés gyakorlatát nem tekintjük annak.

2019.08.03 20:09:36

Európa-liga S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Vannak és lesznek is kapitális játékvezetői baklövések.