Van még esély: a Videoton egy góllal kikapott Bordeaux-ban

PIETSCH TIBOR (BORDEAUX)PIETSCH TIBOR (BORDEAUX)
Vágólapra másolva!
2017.07.27. 20:20
null
Danko Lazovics akcióban (Fotó: Peka Roland/vidi.hu)
A Videoton 2–1-re kikapott a Girondins Bordeaux vendégeként a labdarúgó Európa-liga harmadik selejtezőkörében, a párharc első felvonásán. A visszavágót egy hét múlva rendezik meg 19 órától a felcsúti Pancho Arénában.

EURÓPA-LIGA
3. SELEJTEZŐKÖR, 1. MÉRKŐZÉS
Girondins Bordeaux (francia)–VideotonFC 2–1 (Sankharé 18., 33., ill. Scsepovics 23.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Túlzás lenne azt állítani, hogy csütörtök délelőtt már az esti Európa-liga-selejtező lázában égett Bordeaux. Igaz ez még akkor is, ha a Matmut Atlantique Stadion és a Gare de Bégles között zötykölődő, a városközpontot átszelő C jelzésű villamos minden megállójában elektronikus tábla hirdette, hogy fél kilenckor nem más kezdődik, mint a „Match BX–Videoton". Mi több, a regionális napilap, a 300 ezres olvasótáborral büszkélkedő Sud Ouest is másfél oldalt szentelt a meccsnek, jóllehet címlapsztoriként nem a Girondins első tétmérkőzését, hanem a PSG által körüludvarolt Neymar ügyét tálalta. A szóban forgó másfél oldalon viszont csak néhány sor jutott a Vidinek, arról nem szólva, hogy a sérüléssel bajlódó Viníciust errefelé Veniciusként ismerik, míg a kispadra jelölt Horváth Tamásból Horwarth lett.

Marko Nikolics: Sosem örülök egy vereségnek, de… – EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK ITT!

Amúgy egyetlen mezbe bújt drukkerrel sem találkoztunk belvárosi sétánk során. A friss salátába ágyazott, kecskesajttal és szalonnával töltött ropogós péksüteményt felszolgáló kávézó tulajdonosa bármennyire is örült annak, hogy Magyarországról érkeztünk, fogalma sem volt arról, hogy a Bordeaux a Videotont látja vendégül. Ráadásul a klub ajándékboltjában is hiába kerestük a párharc apropóján legyártott, mindkét csapat címerével díszített ereklyéket. Olybá tűnt, az egykor Alain Giresse-t, Jean Tiganát, Jean-Pierre Papint, Bixente Lizarazut és Zinédine Zidane-t is a soraiban tudó egyesület 136 esztendeje íródó történetében akadt fontosabb meccs is a csütörtök estinél...

Éppen ez lehet a piros-kékek egyik esélye – reméltük a kezdés előtt. Hasonlóképp bizakodó volt Marko Nikolics is. A nyáron Belgrádból Székesfehérvárra szerződő, a Partizannal az Európa-liga főtábláját már megjáró vezetőedző ugyanis megjegyezte, ha valamikor, az idény kezdeti szakaszában elkaphatók a nevesebb csapatok is. Francia kollégája, Jocelyn Gourvennec persze igyekezett lehűteni a kedélyeket, mondván: azért dolgoztak eddig, hogy erre a napra készen álljanak. És ha ez nem lett volna elegendő, Benoit Costil, a Bordeaux kedvéért a Rennes-t elhagyó válogatott kapus is leszögezte, hogy nem döcögősre tervezik az El-indulást, sőt a csoportkörig meg sem akarnak állni.

Ezt érezhető elszántsággal, valamint új, homokszínű idegenbeli szerelésben óhajtotta megakadályozni a Videoton. Ami a dresszt kezdőként magukra öltőket illeti: Marko Nikolics nem szolgált meglepetéssel, a Puskás Akadémiát legyőző csapatán nem változtatott, ugyanakkor a sérüléséből felépült Fiola Attilát, valamint a múlt héten átigazolt Ezekiel Hentyt a kispadra ültette. A mellettük helyet foglalók is talpra szökkenhettek a 6. percben, amikor Danko Lazovics átadása után Marko Scsepovics vette célba a kaput, csakhogy az imént idézett Costil tettel is alátámasztotta szavait: miután oldalra öklözte a labdát, Pátkai Máté ismétlését is védte. Nyomban gyorsított a tempón a Bordeaux, a 10 millió euróra becsült 20 éves brazil Malcom egy perc alatt két lövéssel riogatott – a labda, ha nem is sokkal, de mindkét esetben mellé szállt. Fájdalom, Younousse Sankharé már pontosabban célzott a 18. percben, fejesét követően a jobb alsó sarokban landolt a labda (1–0). A szenegáli légiós annak rendje és módja szerint ment is ünnepelni, mi tagadás, jobb helyen is eljárhatta volna a táncát, mint a fehérvári drukkerek előtt.

Sankharé első gólja

Öt perc múlva ellenben csak a vendégszektortól volt hangos az aréna: egy tetszetős támadás végén Marko Scsepovics egyenlített (1–1). Nem vitás, jobban és gyorsabban futballozott a hatszoros francia bajnok, több helyzetet alakított ki, de a Videoton becsületére váljon, hogy amennyire tudta, tartotta az NB I-ben nem tapasztalható iramot.

Scsepovics gólja

Benne volt a levegőben, hogy a Bordeaux másodszor is vezetéshez jut, és amitől tartottunk, a 33. percben be is következett – Sankharé duplázott (2–1). A Vidi is egyről a kettőre juthatott volna a szünet előtt, Fejes András lábában volt az újabb egyenlítő gól, nagy kár, hogy ott is maradt.

Sankharé második gólja

A folytatásban valamelyest visszavett a lendületből a házigazda, ez némi esélyt kínált a Videotonnak. Helyzetek így is adódtak a Bordeaux előtt, de a fehérváriak is többször veszélyeztettek, illetve veszélyeztethettek volna, ha pontosabbak a franciák térfelén. A Girondins olykor már a látványra hajtott rá, miközben Marko Nikolics együttese hősiesen védekezett. A vezetőedző részéről jó húzásnak bizonyult, hogy Szolnoki Roland bevetésével Loic Negót egy sorral előrébb tolta, a Vidi franciája többet volt játékban, s még egy szép cselsorozatra is futotta részéről. Bár izgalomból nem volt hiány az utolsó percekben sem, az eredmény nem változott, a módfelett tisztességes produkcióval kirukkoló Videotonnak így maradt esélye arra, hogy a jövő csütörtöki visszavágón kivívja a továbbjutást.

Elsőre nem is kívánhattunk volna többet.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik