Csak az a vég... A Vasas a 88. percben 3–1-re vezetett, de kikapott

CSERHÁTI ANDRÁS (TEL-AVIV)CSERHÁTI ANDRÁS (TEL-AVIV)
Vágólapra másolva!
2017.06.29. 18:31
null
Jevhen Pavlov (a földön) szép gólt lőtt, de az ő jó futballja is kevés volt a sikerhez (Fotó: Szabó Gábor/vasasfc.hu)
A Vasas hiába vezetett 3–1-re a Beitar Jeruzsálem vendégeként a labdarúgó Európa-liga első selejtezőkörének első mérkőzésén, az utolsó öt percen összeomlott, és 4–3-as vereséget szenvedett.

EURÓPA-LIGA
1. SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS

Beitar Jeruzsálem (izraeli)–Vasas (magyar)4–3 (Georginho 18., Benajun 88., Vered 91., Sabo 92., ill. Pavlov 35., 43., Kulcsár T. 52.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Kicsit a Hungária körúton érezhettük magunkat. Nem, nem a dugó és a dudaszó (bár Tel-Aviv és Petah Tikva között sem egyszerű a közlekedés, sőt), hanem a HaMosava Stadion miatt. Nemcsak abban hasonlít az MTK Budapest létesítménye és a Beitar Jeruzsálem–Vasas Európa-liga-selejtező helyszínéül szolgáló aréna, hogy mindkettő impozáns, hanem abban is, hogy egyikben sincs kapu mögötti lelátó, csak egy betonfal.

S ha már betonfal…

Michael Oenning, a Vasas vezetőedzője bízott benne, valahogyan sikerül pótolni a védelem kidőlő oszlopát, Vaskó Tamást, aki térdfájdalmai miatt el sem utazott Izraelbe. Végül nem Debreceni Andrásra esett a német szakember választása, hanem az alapvetően középpályás Kleisz Márkra. Korábban csupán egyszer játszott belső hátvédként, úgyhogy valóban váratlant húzott az edző, akinek amúgy is meg volt kötve a keze. Mégpedig jó szorosan, hiszen különböző okok miatt Vít Benes, Berecz Zsombor, Gaál Bálint, Manjrekar James és ugye Vaskó sem tarthatott a társakkal, így segítőjének, Ferenczi Istvánnak is le kellett ülnie a kispadra cserének.

A csatár is láthatta, ahogyan a jeruzsálemi szimpatizánsok még egy drónt is bevetettek néhány perccel a kezdés előtt, amelyre egy Beitar-sálat aggattak – tényleg fanatikusak, na. Lelkesedésüket az is mutatja, hogy már másfél órával a meccs előtt várták a Vasas-buszt, hogy a világ minden nyelvén érthetően az angyalföldiek tudtára adják: nem szívesen látott vendégek errefelé.

Remili Mohamed tehetett volna arról, hogy így is legyen, de a nyolcadik percben úgy 22 méterről a jobb kapufa mellé lőtt.

Georginho már nem, a brazil középpályás ugyanis jókor volt jó helyen, így vezetést szereztek a hazaiak. Rá egy percre Kulcsár Tamás egyenlíthetett volna, de Borisz Klejman hárított, majd Nagy Gergely védte bravúrral Idan Vered lövését. Látszott, ha a Beitar támadói elindulnak, nehezen tartják velük a lépést az angyalföldiek.

A Vasas játékosai is megmutatták, hogy képesek szép és modern támadásból gólt szerezni: Hangya Szilveszter beadásából Jevhen Pavlov volt eredményes, majd gyönyörű mozdulattal duplázta meg góljai számát (tegyük hozzá, az ukrán játékos az előző bajnoki szezonban összesen szerzett három gólt…).

GYEPTERHELÉS

Nem mindennapi igénybevételnek van kitéve a HaMosava Stadion gyepszőnyege. Az előző idényben négy(!) csapat is az aréna pályáját nyüstölte – a hírek szerint így lesz ez a következőben is –, mert több együttes pályáját felújítják, így albérletbe kényszerülnek. A Petah Tikva-i pályán játszott a Maccabi Petah Tikva, a Hapoel Petah Tikva, a Hapoel Tel-Aviv és a Bnei Jehuda Tel-Aviv is. S hogy milyen a gyepszőnyeg állapota? Remili Mohamed, a Vasas szélsője csak annyit mondott: tökéletes.

A fordulás után egyenlíthetett volna a Beitar, de a léc segített a Vasasnak, két percre rá pedig Kulcsár Tamás szerzett újabb gólt.

Aztán, ami ezután következett, maga volt a rémálom. Megmutatkozott, hogy a magyar futball nem tanít meg az összpontosításra: a már a levezető időszakát töltő izraeli sztár, Josszi Benajun egymaga összekuszálta az angyalföldi védőket, néhány ritmusváltással, kiugratással, finom passzal játszott társai lába „alá”, és elképesztő ezt leírni, de az utolsó öt percben (!) három gólt kaptak az angyalföldiek!

Bebizonyosodott, hogy magyar csapatnál kár feszegetni a határokat; Michael Oenning jobban járt volna, ha a 3–1-es vezetésnél inkább stabilizálja a csapatot, vagy akkor még jobban, ha a cserékkel nem bontja meg a ritmust. Persze nem az edzői húzások miatt úszott el meghökkentő módon a győzelem, hanem mert távol Budapesttől visszacsöppentünk a magyar valóságba: a legrosszabb pillanatban elfogyott az erő, összeomlott a koncentráció… Jellemző, hogy a hazai csapatban volt olyan játékos, akit a lefújás után úgy kellett felhúzni és letámogatni a pályáról, annyira elkészült az erejével.

A visszavágót július 6-án 20.30 órától rendezik a Szusza Ferenc Stadionban.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A gólok

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik