nemzetisport.hu 2019.03.15 12:51 Frissítve: 2019.03.16 21:46

Arsenal–Napoli az Európa-liga negyeddöntőjében, összejöhet az „angol” finálé

Pénteken kisorsolták a negyeddöntő párosítását a labdarúgó Európa-ligában. A „slágermeccs” egyből az elején kialakult, az olasz Napoli az angol Arsenalt kapta meg. A Chelsea a Slavia Prahával csap össze, rendeznek spanyol párharcot is a legjobb nyolc között, a Villarreal ugyanis a Valenciával játszik.

Csúcsmeccs az Európa-liga negyeddöntőjében!⠀ ⠀ #europaleague #europaliga #arsenal #napoli #football #futball #el #foci #mik #instahun

 

EURÓPA-LIGA
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Arsenal (angol)–Napoli (olasz)
Villarreal (spanyol)–Valencia (spanyol)
Benfica (portugál)–Eintracht Frankfurt (német)
Slavia Praha (cseh)–Chelsea (angol)

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Napoli (olasz)/Arsenal (angol)–Villarreal (spanyol)/Valencia (spanyol)
Benfica (portugál)/Eintracht Frankfurt (német)–Slavia Praha (cseh)/Chelsea (angol)

A negyeddöntő első mérkőzéseit április 11-én, a visszavágókat 18-án rendezik meg, az elődöntő felvonásaira május 2-án és 9-én kerül sor, a finálét pedig május 29-én, Bakiban az Olimpiai Stadionban tartják meg.

Minden találkozó 21 órakor kezdődik majd alapesetben, bár ez az UEFA döntésének értelmében még módosulhat.

A sorsolásra sztárvendégként a korábbi feyenoordos Pierre van Hooijdonkot kérték fel. Az egykori holland válogatott játékos többek között UEFA-kupát nyert a a Feyenoorddal még a 2001–2002-es idényben.

Van Hooijdonk elsőként a negyeddöntő párosításait húzta ki: először a Napolit sikerült „megtalálnia”, ám az olaszok ennek aligha nem örültek, ugyanis ellenfélül rögtön az Arsenalt kapták meg! Ezt követte egy „spanyolos” párharc, a La Ligában a kiesés elől menekülő Villarreal a Valenciát kapta meg a legjobb nyolc között. Örülhet a Chelsea, Maurizio Sarri csapata a cseh Slavia Prahával mérkőzik meg, a Benfica pedig a német Frankfurttal csap össze.

A sorsoláson szerint eredetileg az Arsenal és a Chelsea is idegenben kezdene, ám a szabályok értelmében a két angol együttes nem játszhat ugyanazon a napon hazaiként, ennek értelmében a Napoli–Arsenal párharc pályaválasztói jogát megcserélték, s az „ágyúsok” kezdenek otthon.

A döntőben a Benfica, Eintracht Franckfurt, Slavia Praha, Chelsea négyest felsorakoztató ág győztese lesz a pályaválasztó.

A két ág 

Kialakult az Európa-liga negyeddöntőjének párosítása (Fotó: AFP)

ELŐZMÉNYEK

A második számú európai kupában is talpon maradt két angol csapat, mivel az Arsenal a 3–1-es franciaországi vereséget követően Londonban 3–0-ra legyőzte a Rennes-t, a Chelsea pedig 8–0-val ütötte ki Kádár Tamásékat, azaz a Dinamo Kijevet.

A spanyolok is két együttest adnak a nyolc közé: a Villarreal könnyedén búcsúztatta a Zenitet, míg a Valencia a 93. percben küzdötte ki a továbbjutást Krasznodarban. A németek becsületét az Intert kiejtő Frankfurt mentette meg az európai porondon, az olaszokat pedig a Napoli képviseli majd, amelynek az is belefért, hogy 3–1-re kikapott Szoboszlai Dominik Salzburgjától.

A negyeddöntő mezőnyét két, hosszabbításban továbbjutó gárda teszi teljessé, a Dinamo Zagreb ellen 3–0-ra nyerő Benfica mellett a Slavia Praha is túlóra után örülhetett. A cseh csapat a sorozatot (az UEFA-kupát is beleértve) ötször is megnyerő Sevilla ellen a ráadásban már 3–2-es hátrányban is volt, de végül a 119. percben megszerezte a továbbjutást érő találatot.

Itt sem lesznek országok szerinti kiemelések, a két angol és a két spanyol alakulat is összecsaphat egymással. Az elsőként kihúzott klubok rendezik az első mérkőzéseket, ugyanakkor az Arsenal és a Chelsea nem játszhat ugyanazon a napon otthon. Ez esetben (ahogy a BL-nél is láttuk) az előző bajnokságban hátrébb végző együttes (jelen esetben az Arsenal) párharcának pályaválasztói jogait felcserélik.

Ahogyan a BL-ben, az El-ben is megismerjük a teljes ágrajzot a kieséses szakasz hátralévő részére. A negyeddöntő első mérkőzéseit április 11-én, a visszavágókat 18-án rendezik meg, az elődöntő felvonásaira május 2-án és 9-én kerül sor, a finálét pedig május 29-én, Bakiban az Olimpiai Stadionban tartják meg.

Minden találkozó 21 órakor kezdődik majd alapesetben, bár ez az UEFA döntésének értelmében még módosulhat.

AZ EURÓPA-LIGA NEGYEDDÖNTŐJÉNEK MEZŐNYE
Arsenal (angol)
Benfica (portugál)
Chelsea (angol)
Frankfurt (német)
Napoli (olasz)
Slavia Praha (cseh)
Valencia (spanyol)
Villarreal (spanyol)

2019.08.22 23:55:50

Európa-liga THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A zöld-fehéreknek nyerniük kellett volna.

2019.08.22 18:36:49

Európa-liga A mérkőzésről tudósít: BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A magyar bajnok nulla nullát játszott Litvániában az El-csoportkörért folyó párharc első felvonásán.

2019.08.18 22:40:24

Európa-liga MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az esélyt rá csak megerősíti Lovrencsics kapitánysága és a közönség empátiája. Az őszinteség mentén az öltözőben és a pályán egyaránt messzire lehet jutni.

2019.08.06 23:38:37

Európa-liga CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az igazi kérdés persze, hogy milyen szempontok érvényesültek az UEFA döntéshozásában. A legriasztóbb változat, hogy igazából semmilyenek, hacsak a szőnyeg alá söprés gyakorlatát nem tekintjük annak.

2019.08.03 20:09:36

Európa-liga S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Vannak és lesznek is kapitális játékvezetői baklövések.